Zuidoost-Friesland en grensgebieden hebben uitstekende fietspaden en voorzieningen

Zuidoost-Friesland en grensgebieden hebben uitstekende fietspaden en voorzieningen

Friesland Holland test Elfdorpenroute in drie provincies

APPELSCHA (NL) – De ontwikkeling en het fietsklaar maken van de Elfdorpenroute in de Friese Wouden op basis van nieuwe fietsknooppunten is een enorme operatie voor een relatief klein ongesubsidieerd bureau voor toerisme als Friesland Holland. De voorbereiding van de tegenhanger van de Elfstedentocht is al een paar jaar gaande. De all-in full-service hotelarrangementen worden begin 2020 boekbaar bij Friesland Holland Travel Service (aangesloten bij de SGR) in Wolvega. Dan komt ook de grote routekaart uit.

Testtraject 1: Van Appelscha (Friesland) naar Elsoo (Friesland), 16 oktober 2019.
Route via knooppunten: 90 en 91 (Appelscha) – 83 (Aekinga) – 85, 88 en 82 (Aeckingerzand) – 23 en 21 (Zorgvlied) – 32 (Elsloo).

Directeur Albert Hendriks heeft met zijn echtgenote de afgelopen drie jaar heel Oost-Friesland en de grensgebieden in Drenthe en Overijssel intensief verkend, op de fiets. “We hebben duizenden prachtige foto’s kunnen maken. Vanaf 16 oktober 2019 testen we bijna dagelijks delen van de thans 375 km lange route. Foto’s tonen aan dat de Friese Wouden ook buiten hoogseizoen, zoals nu in de herfst, heel aantrekkelijk zijn.”

Routebordjes
Staan de fietsknooppuntenbordjes van het Friese recreatieschap Marrekrite, Recreatieschap Drenthe en NP Weerribben-Wieden op de goede plek? Ontbreken er bordjes? Hendriks: “Ze staan tot heden bijna allemaal goed. In Appelscha is bijvoorbeeld een bord naar knooppunt 90 foetsie of nooit geplaatst, wat we uiteraard melden bij het kantoor van Marrekrite in Leeuwarden.”

De mooiste plekken en rustpunten
“We fotograferen onderweg alles wat maar enigszins van belang is voor onze routekaartenmaker Janet Bosma en onze toekomstige plezierfietsers. Die leiden we langs de mooiste plekken in de natuur, romantische dorpjes, culturele bezienswaardigheden, producenten van streekproducten en hoogwaardige rustpunten. Die rustpunten zijn bij ons gastvrije fietsvriendelijke horecabedrijven met ruime openingstijden en betaalbaar eten en drinken. Geen kapsones, want daar zit een fietstoerist niet op te wachten.”

Weer of geen weer
De testetappes zijn meestal 25 tot 50 km. “Er gaat veel tijd in het maken van foto’s en het checken van de gegevens zitten en dus kunnen we geen grote afstanden afleggen. We fietsen — meestal na kantoortijd — onder alle weersomstandigheden, ook omdat we willen weten hoe het is om in de regen te fietsen en of er voldoende schuilplekken zijn, bijvoorbeeld musea. Woensdagnamiddag 16 oktober 2019 fietsten we een uur in felle regen van het Drentse Zorgvlied naar het bezoekerscentrum van het Drents-Friese Wold (Staatsbosbeheer) in Terwisscha bij Appelscha. Door de bossen dus. Met goede regenkleding is dat heel goed te doen. En koud was en is het nog steeds niet.”

Meer info:
www.friesnieuws.nl/zusje-van-elfstedentocht-elfdorpenroute-door-friese-wouden-drenthe-en-overijssel/

Vakantieland Friesland:
www.provinciefriesland.frl

Friesland-vakanties met SGR-Garantie van het bureau voor toerisme van Fryslân:
www.frieslandtravel.com
www.frieslandfietsvakanties.com

Friese reisorganisatie biedt 15 unieke zekerheden:
https://www.frieslandfietsvakanties.com/informatie/de-reisorganisatie/

Friesland reisgidsen, magazines en routekaarten:
www.frieslandhollandwebshop.nl

Gratis abonnement op Fries Nieuws:
Kosteloos abonnement op wekelijkse nieuwsbrief over toerisme, recreatie en evenementen in Friesland: www.friesnieuws.nl/aanmelden-nieuwsbrief

Testtraject 1: Van Appelscha (Friesland) naar Elsoo (Friesland), 16 oktober 2019.
Route via knooppunten: 90 en 91 (Appelscha) – 83 (Aekinga) – 85, 88 en 82 (Aeckingerzand) – 23 en 21 (Zorgvlied) – 32 (Elsloo).

Testtraject 2: Van Elsloo (Friesland) naar Noordwolde (Friesland), 17 oktober 2019.
Route via knooppunten: 32 (Elsloo) – 34 – 36 (Tronde) – 30 (Boekelte) – 28 – 26 (Bekhofschans nabij Oldeberkoop) – Zandhuizen – 11 (Noordwolde).

Testtraject 3: Van Noordwolde (Friesland) naar Frederiksoord (Drenthe), 18 oktober 2019.
Frederiksoord is een uit 1818 daterend centrum van landbouwkoloniën van de Maatschappij van Weldadigheid, genomineerd als UNESCO Werelderfgoed.
Route via knooppunten: 11 (Noordwolde) – 15 (Noordwolde-Zuid) – 13 – 42 (Wilheminaoord) – 25 (Vledderveen) – 24 – 35 – Vledder) – Frederiksoord.

Testtraject 4: Van Frederiksoord (Drenthe) naar Steenwijk (Overijssel), 19 oktober 2019.
Route via knooppunten: 71 (Frederiksoord) – 16 (Eesveen) – 92, 90 en 91 (Heerlijkheid De Eese) – 38 (Tuk) – 30 (Steenwijk).

Testtraject 5: Van Steenwijk (Overijssel) naar Giethoorn (Overijssel), 20 oktober 2019.
Route via knooppunten: 30 en 31 (Steenwijk) – 39 – 62 en 60 (Giethoorn).

De beste fietspaden van Friesland. Wat routetester Albert Hendriks van Friesland Holland Travel Service steeds weer opvalt is hoe goed de fietspaden in de gemeente Ooststellingwerf zijn. “Breed, vrij van scheuren, scherpe randen en hobbels en ze worden geregeld geveegd. Je kunt zien dat het gemeentebestuur in Oosterwolde vroegtijdig, met visie, de infrastructuur voor fietsers goed op orde heeft gebracht.”