Aqua Zoo Friesland breidt collectie uit. Rode brulapen van Keulen naar Leeuwarden

Aqua Zoo Friesland breidt collectie uit. Rode brulapen van Keulen naar Leeuwarden

Publicatiedatum: 16 september 2010
Tekst en foto’s: Albert Hendriks – Friesland Holland Nieuwsdienst – www.friesnieuws.nl

Aqua Zoo Friesland breidt collectie uit

Rode brulapen van Keulen naar Leeuwarden

Rode brulaap Watu
Rode brulaap Watu

LEEUWARDEN (NL) – Sinds vandaag, 18 september 2010, heeft Aqua Zoo Friesland in Leeuwarden een koppel rode brulapen in huis. Geen politici, maar een bijzondere diersoort. In heel de wereld zijn slechts drie dierentuinen waar deze diersoort wordt gehuisvest. Aqua Zoo Friesland is er dus één van.

Ook al zullen de rode brulapen de komende periode eerst doorbrengen in hun binnenverblijf om te wennen aan hun nieuwe leefomgeving en de dierverzorgers, ze zijn al wel zichtbaar voor bezoekers.
De twee rode brulapen komen uit de dierentuin van Keulen, de enige andere dierentuin in Europa waar deze diersoort te zien is. Het vrouwtje is vijf jaar en heet Nayeli; het mannetje is drie jaar oud en luistert naar de naam Watu. Omdat Watu nog wat jonger is, is hij wat kleiner dan het vrouwtje maar de komende jaren zal hij groter en zwaarder worden dan Nayeli. Uiteindelijk hoopt Aqua Zoo Friesland dat het jonge koppel voor nageslacht gaat zorgen.

Verzorgingscursus
Het koppel rode brulapen zal in Aqua Zoo Friesland het verblijf gaan delen met de witgezichtsaki’s; een apensoort die in de natuur in het zelfde leefgebied voorkomt. Omdat de dierverzorgers nog niet eerder met rode brulapen hebben gewerkt, is de curator van het park twee dagen in Keulen op ‘rode brulaap verzorgingscursus’ geweest om de kneepjes van het vak te leren. De komende periode zullen de verzorgers van de rode brulapen in Aqua Zoo Friesland de apen moeten leren kennen en leren verzorgen. Als de brulapen en de verzorgers meer aan elkaar gewend zijn, zullen de apen pas voor het eerst naar buiten gaan. Ook de introductie met de witgezichtsaki’s zal in stappen worden gedaan, zodat de rode brulapen op hun eigen tempo kunnen wennen aan hun nieuwe leefomgeving en verblijfsgenoten.

Zuid-Amerika
De rode brulaap komt voor in de regenwouden in het noorden van Zuid-Amerika en leeft in groepen. Mannetjes zijn groter dan vrouwtjes en volwassen mannen hebben een lange, zwartachtige baard. Het dieet van de rode brulaap bestaat voornamelijk uit jonge bladeren en fruit. Ook bloemen staan op het menu. Tijdens het eten hangt hij vaak aan zijn grijpstaart en heeft zo de voorpoten vrij om voedsel dichterbij te halen.

Info Aqua Zoo Friesland
Aqua Zoo Friesland, De Groene Ster 2, 8926 XE Leeuwarden, tel. 0511-431214.
Openingstijden Aqua Zoo Friesland: Oktober t/m april 10.00-17.00, mei t/m september 9.30-18.00
Entreeprijzen: Volwassenen Euro 17,00, kinderen 3 t/m 11 jaar Euro 14,50
Website: www.frieslandzoo.nl