De Heer is mijn Herder, maar voor Drents Heideschaap is dat Rina Schultink

De Heer is mijn Herder, maar voor Drents Heideschaap is dat Rina Schultink

Nationaal Park Dwingelderveld, vlakbij Appelscha

RUINEN (NL) – Al zijn er in Friesland ook schaapskuddes, de meeste toeristen gaan daarvoor naar Drenthe. De kuddes zijn daar meer in beeld, hoe groot de heidevelden ook zijn, en de herders zijn toegankelijker. Een toplocatie is Nationaal Park Dwingelderveld met een zeer informatief bezoekerscentrum en een prachtige schaapskooi met authentieke Drente heideschapen aan de Benderse in Ruinen, zuidwest Drenthe. Wie rond het even ten zuiden van het Friese Appelscha gelegen natuurgebied fietst, is niet alleen gezond bezig, maar doet ook een stap terug in de tijd. Fries Nieuws-redacteur Albert Hendriks deed dat 29 oktober 2021.

Schapen op de steppe van Drenthe waar 5.000 jaar geleden hunebedbouwers een plek zochten om te boeren, én vonden, bijvoorbeeld in Ansen, Ruinen en Havelte. Maak de tocht op een zonnige dag, want zonlicht geeft een extra dimensie aan uw uitstapje, weet ook Rina Schultink uit Hoogeveen, één dag in de week vrijwillig schaapsherder én informateur van de Ruiner kudde. Foto’s: Albert Hendriks, Friesland Holland Nieuwsdienst.

Het werd een ontmoeting met prachtige bossen, steppen, stoere bomen en door ‘acteurs’ en schepershonden bestuurde dieren. In Dwingeloo zaaide biologisch boer Sil Oostendorp met twee Fjordenpaarden spelt en in Ruinen trad Rina Schultink uit Hoogeveen op als schaapherder.

Lekker lokaal
Boer Oostendorp teelt spelt die in de korenmolen van Diever tot meel wordt gemalen en door de echte bakker daar, August van Vilsteren, wordt verwerkt in brood en koek. Lekker lokaal en heel Drents. En dat is ook wat Rina doet. Zij, 44, is drie dagen van de week docent aan de lerarenopleiding van Windesheim in Zwolle. Eén dag van de week is ze vrijwillig herder met assistentie van haar eigen Bordercollie en die van hoofdherder Michiel Poelenije. Die zag in Rina en haar hond een perfect duo voor het begeleiden van de 300 schapen tellende Ruiner kudde op de heidevelden van Natuurmonumenten.
“Ik zag dat eerst helemaal niet zitten. Ik wandelde hier veel met mijn hond en zag voor mij geen rol weggelegd als herder. Maar ik ben bezweken en na een training ben ik sinds deze zomer één van de hulpherders. Prachtig vind ik het, ook het contact met de bezoekers van het Nationaal Park. De kudde wordt semi-professioneel gerund. Het is niet niks. Er komt veel bij kijken, vooral qua financiering. Een schaapskudde hoort bij de Drentse hei, maar omdat te realiseren is niet eenvoudig. De Stichting Het Drentse Heideschaap is dan ook blij met iedere donateur.”

Onvoorstelbaar mooi
De Elfstedentocht in Friesland en een fietstour door en rondom het Dwingelderveld in Drenthe behoren tot de mooiste fietsrondes van Nederland. Albert Hendriks: “Elk rustpunt is een hoogtepunt. De route is onvoorstelbaar mooi, vooral nu in de herfst. Begin het uitstapje bij het bezoekerscentrum, Benderse 22, in Ruinen, vlakbij de schaapskooi, beide een bron van informatie en inspiratie. Mijn tocht van 45 km maakte ik 29 oktober 2021 met mijn vrouw op e-bikes van de reisorganisatie Friesland Holland Travel Service in Wolvega. Die eindigde na vijf uur in een ontmoeting met de Ruiner schaapskudde, die om 17.00 uur van de heide naar de schuur werd gedreven door de Rina Schultink.”

In de winter gaan de schapen, allemaal van het eeuwenoude ras Drents Heideschaap, een uurtje eerder ‘op stal’. Professioneel herder Michiel Poelenije laat de dieren, zo’n 300, altijd los om 09.30 uur. “Wil je wat unieks beleven, dan moet je ’s morgens of in de namiddag op de Benderse 36 in Ruinen zijn,” tipt Hendriks. “Voer dit adres in het navigatiesysteem in: Benderse 22, Ruinen, want daar kun je gratis parkeren, pal naast het mooie bezoekerscentrum.”

Meer info:
www.boer-sil.nl
www.nationaalpark-dwingelderveld.nl
www.natuurmonumenten.nl/bezoekerscentrum-dwingelderveld
www.schaapskudderuinen.nl
www.schaapskudderuinen.nl/donateur/
www.margovonk.nl/gescheperde-kuddes-in-nederland/

Virusveilige vakanties:
www.anderhalvemetervakanties.com

Vakanties met SGR-Garantie en andere unieke zekerheden van het bureau voor toerisme van Fryslân:
www.frieslandtravel.com
www.frieslandfietsvakanties.com

Vakantieland Friesland:
www.provinciefriesland.frl

Gratis abonnement op Fries Nieuws:
Kosteloos abonnement op wekelijkse nieuwsbrief over toerisme, recreatie en evenementen in Friesland: www.friesnieuws.nl/aanmelden-nieuwsbrief/

Schapen op de steppe van Drenthe waar 5.000 jaar geleden hunebedbouwers een plek zochten om te boeren, én vonden, bijvoorbeeld in Ansen, Ruinen en Havelte. Maak de tocht op een zonnige dag, want zonlicht geeft een extra dimensie aan uw uitstapje, weet ook Rina Schultink uit Hoogeveen, één dag in de week vrijwillig schaapsherder én informateur van de Ruiner kudde. Foto’s: Albert Hendriks, Friesland Holland Nieuwsdienst.

Waar zie je nog een boer spelt zaaien met een door paarden getrokken zaaimachine? Biologisch Boer Sil Oostendorp doet het in Dwingeloo, waar restaurant De Riete (Brink 21) een fijne onderbreking van uw tour is. Foto’s: Albert Hendriks, Friesland Holland Nieuwsdienst.

Een impressie van de kleurrijke natuur en het gevarieerde landschap van en rondom het Dwingelderveld. Foto’s: Albert Hendriks, Friesland Holland Nieuwsdienst.