De Kapiteinssloep van Wajer Yachts in handen van Hettinga Jachtservice

De Kapiteinssloep van Wajer Yachts in handen van Hettinga Jachtservice

Meest exclusieve sloep is 100% Fries product

HEEG (NL) – Hettinga Jachtservice in het Friese Heeg is eigenaar geworden van het merk, de mallen en de productie- en verkooprechten van De Kapiteinssloep. Frank (48) en Esther Hettinga (43) waren in de periode 1998-2007 al nauw betrokken bij de bouw van ‘de mooiste sloep van Nederland’, een ontwerp van de Loosdrechtse jachtenbouwer Dorus Wajer. Diens bedrijf heeft de hoofdvestiging in Heeg en concentreert zich vanuit de nevenvestiging in Loosdrecht op de mondiale verkoop van zeer exclusieve snelvarende motorboten. Ook in die dure sportboten zitten vingerafdrukken van vakman Hettinga en diens echtgenote. Koning Willem Alexander en koningin Máxima varen sinds 2014 met een Wajer Osprey 38 speedboot die toen een dikke zeven ton kostte.

Frank Hettinga. De “refitter” en bouwer is nu ook de eigenaar van de mallen en het merk De Kapiteinssloep.

De sloepen van Wajer, nu dus een product van Hettinga’s jachtwerf, zijn ook niet goedkoop. Voor de open klassiek gelijnde pleziervaartuigen van 7,20 en 8,30 meter moeten bedragen rond de €100.000,- neergeteld worden. “Maar dan heb je ook heel iets bijzonders,” verzekert Frank Hettinga, die momenteel in zijn hal aan It Swee in Heeg heel druk is met het “refitten”, het in topstaat brengen van Kapiteinssloepen. Hij mag deze winter op 40 kapitale sloepen passen, waarvan enkele met een waarde van ver over een ton door allerlei extra’s als sanitaire en culinaire voorzieningen en een verwamde stuurpositie.
De nieuwste trend is het geheel of gedeeltelijk (hybride) elektrificeren van de sloepen, waarvan er sinds 1994 bijna 300 zijn gebouwd. De Kapiteinssloep is heel Fries: casco en afbouw geschieden sinds nummer 1 door Friese bedrijven. Ook de in Heerenveen zetelende producent van polyester producten, Zaadnoordijk, levert rompen aan Hettinga en Wajer.

Klant volledig ontzorgen
Hettinga verdient vooral zijn centen met het aanbieden van een all-in full-service pakket aan de bezitters van Kapiteinssloepen, vaak captains of industry en andere gezagvoerders. Dat zijn geen mensen die tijd om hebben om de noodzakelijke onderhoudsklussen aan de houtrijke boten uit te voeren en ook graag de winterberging en het vaarklaar maken in het voorjaar uitbesteden. Frank Hettinga zegt alles zelf te regelen en te doen, ook het transport. “De eigenaren hebben er totaal geen omkijken naar en alle contacten lopen ook via mij. Diezelfde pluspunten boden vader Dorus en zoon Dries Wajer de sloepeigenaren ook, en nu nog steeds aan de jachtbezitters, wereldwijd. Zij hebben vanaf begin jaren negentig een uitmuntende reputatie opgebouwd, en altijd topkwaliteit geleverd, nu de basis voor het enorme succes dat ze hebben met hun snelle boten en services in de hele wereld.”

Alles verkocht
Moet je rijk zijn om van een Kapiteinssloep te kunnen genieten? Volgens de Hegemer botenbouwer, ook een grote verkoper van SUP-boards, heb je vanaf  €30.000,- een tweedehands Kapiteinssloep die niet van nieuw te onderscheiden is. “Maar ik heb ze helaas op dit moment niet meer. En als je nu een nieuwe bestelt, kun je er in het voorjaar van 2021 mee varen. Een Kapiteinssloep is geen Pools of Chinees serieproduct, maar handgemaakte topkwaliteit uit Friesland dat de nodige tijd en vakmanschap vergt.”

Meer info:
www.hettingajachtservice.nl
www.wajer.com

Vakantieland Friesland:
www.provinciefriesland.frl

Vakanties met SGR-Garantie van het bureau voor toerisme van Fryslân:
www.frieslandtravel.com
www.frieslandfietsvakanties.com

Friese reisorganisatie biedt 15 unieke zekerheden:
https://www.frieslandfietsvakanties.com/informatie/de-reisorganisatie/

Friesland reisgidsen, magazines en routekaarten:
www.frieslandhollandwebshop.nl

Gratis abonnement op Fries Nieuws:
Kosteloos abonnement op wekelijkse nieuwsbrief over toerisme, recreatie en evenementen in Friesland: www.friesnieuws.nl/aanmelden-nieuwsbrief

In de loodsen van Hettinga Jachtservice in Heeg krijgen 40 Kapiteinssloepen een onderhoudsbeurt of nieuwe techniek, zoals een elektroaandrijfpakket waarmee minstens zes uur vol gas kan worden gevaren. “Veel van mijn klanten varen flinke afstanden als ze in hun schaarse vrijetijd de boot pakken, dus mogen geen beperkingen in de weg staan.”