Door hoog water wordt vroegere functie Friese Waterlinie goed zichtbaar
Blessebrugschans ten zuiden van Wolvega hield bisschop van Münster tegen
DE BLESSE/WOLVEGA (NL) – Wie zich een voorstelling wil maken van de werking van de Friese waterlinie langs de zuid- en oostgrens van Friesland en in het bijzonder van de militaire functie van de tussen Wolvega en De Blesse aan de rivier de Lende (Linde) gelegen Blessebrugschans, moet daar nú een kijkje nemen. Door de hevige regenval van 24 tot en met 27 december 2020 is de omgeving van het ooit belangrijke verdedigingswerk onder water komen te staan, net als eeuwen geleden bijna altijd het geval was.

De Blessebrugschans aan de rivier de Lende ten zuiden van Wolvega, een betekenisvol onderdeel van de Friese Waterlinie. Foto’s: 25 december 2020, Albert Hendriks, Friesland Holland Nieuwsdienst.
Een waterlinie is een reeks vestingsteden of verdedigingswerken, zoals forten en schansen (aarden wallen), met daartussen gebieden die onder water gezet kunnen worden. Deze zogenaamde inundatiegebieden in de Hollandse en Friese delta waren meestal niet erg diep, gemiddeld zo’n 40 cm, maar voldoende afschrikwekkend voor de vijand. Die kon niet meer de redelijk doorwaadbare plaatsen in de veelal ver buiten zijn oevers getreden rivieren zien, geen sloten herkennen. Ook de door turfwinning ontstane petgaten in de veengebieden waren onzichtbaar geworden. De diepte was dan ook nog eens zo gering dat eventueel door de vijand ingezette boten op talrijke plekken aan de grond zouden lopen, bijvoorbeeld op dijkjes.
Lees meer Door hoog water wordt vroegere functie Friese Waterlinie goed zichtbaar