Eindeloos varen met elektrische tendersloep met uniek hefdak met zonnepanelen

Eindeloos varen met elektrische tendersloep met uniek hefdak met zonnepanelen

Primeur voor Terhernster watersportondernemer Evert Jansen

TERHERNE (NL) – Een grote vernieuwing in elektrisch varen, dat is de door watersportondernemer Evert Jansen in Terherne uit Slovenië geïmporteerde polyester tendersloep met een hefdak. Het dak is, net als de voortstuwing, elektrisch mét afstandsbediening. De zeven meter lange 8-persoons sloep, leverbaar in een open toerbootversie en als kajuitsloep met een ruime tweepersoons slaapcabine, is uitermate geschikt voor lage-bruggen-routes als de Elfstedenroute.

Snel of langzaam varen, het kan beide met Evert Jansen’s elektrische tendersloep, hier met een kajuituitvoering.

Het dak kan op elk niveau neergelaten worden tot een anderhalve meter boven de waterspiegel. Jansen hoopt op een spoedige uitbreiding van het aantal laadpunten op de schaats- en vaarroute. Hij is van plan ook zelf een laadstation in te richten ter stimulering van het elektrisch varen. “Daar zetten we als onderneming zwaar op in. Een boot is uitermate geschikt voor elektrische voortbeweging en helemaal een tendersloep zoals deze Alfastreet 23, die speciaal als e-boat door ingenieurs ontworpen is.”

Doordacht vaarconcept
Wie met Jansen, eigenaar van Jachtbemiddeling Van der Veen, Center Point Charters, Jachthaven en Jachtwerf Terherne en Jansen Yachts, een demonstratievaart meemaakt, ontdekt dat de boot vol slimme, zeer praktische vondsten zit. Het allermooiste: het grote dak beschermt je tegen felle zon en regen, kan de kuip geheel afsluiten (het dak vervangt de inbraakgevoelige en kwetsbare kuiptent) en is, belegd met aantal zonnepanelen, ook nog eens een energieleverancier van betekenis.
Afhankelijk van je vaargedrag kun je tien uur varen op een accupakket, maar wie uitsluitend vol gas vaart, blijft na anderhalf uur ergens hangen. Bij licht en zon kun je overdag, met de inzet van de zonnepanelen, eindeloos varen en in de avonduren een beroep doen op de batterijen.
De electric versies van de Alfastreet 23 White Line zijn leverbaar vanaf €58.000,-. De uitvoering met de luxe slaaphut komt in de buurt van de €80.000,-. Jansen, die ook een sloepverhuurbedrijf in het Kameleondorp heeft, denkt er aan een versie in de verhuur te nemen. “Iedereen die ermee vaart is verbaasd en enthousiast. Achter de ontwikkeling van deze toerboot zit een grote innovatieve onderneming, die ik op Boot 2019 in Düsseldorf in een stand in een hoekje achteraf ontmoette. Gezien de reacties ga ik met twee versies, waarschijnlijk ook nog een grotere 28 voeter, naar de natte Hiswa.”

Meer info:
www.jansenyachts.nl
www.jachtbemiddeling.com
www.centerpoint.nl
www.jhterherne.nl

Fiets-, vaar- en wandelvakanties van het bureau voor toerisme:
www.frieslandtravel.com
www.frieslandfietsvakanties.com

Friesland reisgidsen, magazines en routekaarten:
www.frieslandhollandwebshop.nl

Fries bureau voor toerisme:
www.frieslandholland.nl

Gratis abonnement op Fries Nieuws:
Kosteloos abonnement op wekelijkse nieuwsbrief over toerisme, recreatie en evenementen in Friesland: www.friesnieuws.nl/aanmelden-nieuwsbrief

Evert Jansen heeft grote verwachtingen van de Sloveense e-boat. Van alle kanten komen aanvragen binnen voor een proefvaart.

Zeer praktisch: het elektrische hefdak kan traploos naar beneden en omhoog en kan de kuip helemaal afsluiten. De kuip kan echt op slot met bijgeleverd sloten.

De grote kuip is heel ruim en luxe en praktisch ingericht.