Elfstedenrestaurants

Publicatiedatum: 25 mei 2010
Reporter: Albert Hendriks – Friesland Holland Nieuwsdienst – www.frieslandhollandnieuws.nl

Hotel Princenhof geeft restaurant eigen gezicht:
Puur Prince

EARNEWÂLD (NL) – Restaurant Brasserie ‘Puur Prince’ is de nieuwe naam van het restaurant van hotel Princenhof in Earnewâld.

Het restaurant, waar plaats is voor 150 personen, biedt vanaf alle plekken zicht op het recreatiewater It Wiid.

Klik op foto voor vergroting  

“Wij wilden het restaurant meer in beeld brengen, onder andere op het internet. Als je uit eten wilt, zoek je niet bij hotels, maar bij restaurants,” legt directeur Yde Roders uit. Al ligt zijn eetgelegenheid op een topplek — aan het vaarwater met zicht op Nationaal Park De Alde Feanen — de prijzen zijn niet hoog, zegt hij, wijzend op de kaart: “Van 17 euro voor een touristplate tot een hoofdgerecht van 25 euro.”

De klassiek opgetuigde brasserie en het achterliggende terras zijn in trek bij toeristen, maar ook bij mensen die vergaderen in één van de zalen van het conferentiehotel.

Klik op foto voor vergroting  

Info: www.hotelprincenhof.nl
Info: www.hollandholidayhotels.nl
Tourist information: www.frieslandholland.nl
Meer nieuws: www.friesland-holland-nieuws.nl
Fries Nieuws: www.frysknijs.nl

 

Publicatiedatum: 2 juli 2009
Reporter: Albert Hendriks – Friesland Holland Nieuwsdienst – www.frieslandhollandnieuws.nl

 

Elfsteden-restaurant nummer één: Sluiszicht Workum

Familie Hoekstra presenteert nieuwe Friese keuken

Niels en Johan Hoekstra (v.l.n.r.) en Niels’ vriendin Annewieke Kuiper.
Klik op foto voor vergroting

Klik op foto voor vergroting

Klik op foto voor vergroting

Klik op foto voor vergroting

 WORKUM (NL) – Na het opzetten van een reeks Elfstedenhotels voor de uitvoering van Elfsteden fiets- en vaarvakanties is het bureau voor toerisme gestart met de promotie van bijzondere restaurants aan de Elfstedenroute: Elfstedenrestaurants. De culinaire Elfstedentocht begint in Sluiszicht aan het Súd in het monumentenrijke Workum.

Criteria
Elfstedenrestaurants zijn toeristvriendelijke eetgelegenheden met een terras die een mooi uitzicht bieden op de romantische kleinstedelijke of landelijke omgeving en passerende boten. De Elfsteden-menukaart is net zo eigenzinnig als de Friezen. Die eigenaardigheid komt tot uiting in de samenstelling van de Elfstedengerechten zónder er exhorbitante prijzen voor te vragen. Geen kip, patat en appelmoes-gedoe, maar hoogwaardige en zorgvuldig in eigen huis bereide heerlijkheden voor een schappelijke prijs. Dat de bediening gastvrij is is vanzelfsprekend voor een Elfstedenrestaurant.

Sluiszicht
Ooit, dat wil zeggen van 1877 tot 1961, was Súd 119 het evangelisch centrum ‘Rehoboth’. Grappig genoeg hield dominee Heineken zijn preken op de plek waar nu Grolsch getapt wordt. De uitspanning heeft een prachtig terras met aanlegmogelijkheden want Sluiszicht ligt direct aan de Djippe Dolte, de natte schakel tussen het IJsselmeer en het hart van de stad. Aan het roer staan Johan Hoekstra en zijn zoon Niels. Zij bereiden en serveren gerechten uit de moderne, fijne Friese keuken:

Lunchgerecht (12.00-16.00 uur)
‘Bôle, Bûter, brea en griene tsiis’ is een plankje met brood- en koeksoorten, beschuit, nagelkaas en kruidkoek. Allemaal ‘makke yn Fryslân’ natuurlijk. Een plankje komt op 5,50 euro.

Lekkernij (12.00-16.00 uur en 17.00-21.30 uur)
Voor 5,50 euro kun je aan de Friese wentelteefjes: gebakken suikerbrood met ijs en slagroom. Onweerstaanbaar lekker!

Elfstedenmenu (17.00-21.30 uur)
Na het bewonderen van de Markt met de Waag en het werk van de Rembrandt van Friesland, Jopie Huisman, in het Jopie Huisman Museum, is het tijd voor een ander Workumer genoegen: het Elfsteden driegangenmenu van Sluiszicht. U kunt buiten in de sfeer van weleer dineren of binnen in de modern en een tikkeltje klassiek ingerichte “gelagkamer”. Waar u ook plaatsneemt, u geniet van de verfijnde Friese kookkunst én de voorbijvarende boten. De familie Hoekstra zet voor 24,50 euro eerst Friese mosterdsoep op tafel, gevolgd door gehaktbrood met gebakken appeltjes en tot slot Friese wentelteefjes, dat heerlijke ijs met suikerboord als fundament. Weer of geen weer, u zult genieten!

Info: www.sluiszicht.com