Elfstedentocht op snelle Merida ATB’s met wegbanden

Elfstedentocht op snelle Merida ATB’s met wegbanden

Publicatiedatum: 9 april 2013
Reporter: Albert Hendriks – Friesland Holland Nieuwsdienst – www.friesnieuws.nl

Dé nieuwe trend in fietsland Friesland!

Nu te huur bij Friesland Holland Travel in combinatie met een fietsarrangement, de Merida Big Nine TFS 300 ATB.
Nu te huur bij Friesland Holland Travel in combinatie met een fietsarrangement, de Merida Big Nine TFS 300 ATB.

WOLVEGA (NL) – De populariteit van korte Elfsteden racefiets- en MTB- en ATB-arrangementen van Friesland Holland Travel, de reisorganisatie van het Fries bureau voor toerisme, stijgt met de dag. Veel racefietsers nemen hun eigen fiets mee naar Friesland, maar een groeiende groep wil de tocht ook wel eens op een All Terrain Bike (ATB) afleggen. Ook andere sportieve fietsers hebben het vizier gericht op de nieuwe generatie ATB’s. Ze willen de fietsen wel eens uitproberen voor ze zelf een aanschaffen.

Voor sportieve fietsers die graag op een echte ATB de Elfstedenroute willen rijden, heeft Friesland Holland gloednieuwe Merida’s Big Nine TFS 300 in een ATB-uitvoering aangeschaft. Ze worden verhuurd door Rent a Topbike, het fietsverhuurbedrijf van het toeristenbureau dat zich heeft gespecialiseerd in exclusieve fietsen, ook e-bikes, van topmerken als Gazelle, Merida, Batavus, Trek en Koga. De huurprijs van een ATB bedraagt €15,- per dag. Friesland Holland bezorgt de fietsen bij het starthotel, vervoert de reiskoffers, verleent pech-onderweg-service en haalt de ATB’s ook weer op aan het einde van de Elfstedentocht. De ATB-fietsen zijn trouwens ook te huur in combinatie met andere Friesland Holland fietsarrangementen.

Marathon Plus Tour met trekkingprofiel
De Merida’s (kleur: silk black en team green) worden voorzien van Schwalbe Marathon Plus Tour banden met een markant trekkingprofiel. Deze zijn ontwikkeld voor gebruik op asfalt én op bospaden en voor lange tochten. De Duitse banden vormen de absolute top onder de antilekbanden. De robuuste gelaagde bandconstructie weert zich effectief tegen bijna alle “mishandelingen”. SmartGuard heet de werkzame anti-leklaag. Een lekke band kan men nooit helemaal uitsluiten, maar tegen de typische veroorzakers van een lekke band, zoals glasscherven, schelpen en scherpe steentjes, is de Merida ATB-berijder goed beschermd.
Een tip van de bandenproducent: Gebruik bij de Marathon Plus Tour beslist een manometer voor het instellen van de bandenspanning. Door de bijzondere opbouw van de band is een bandenspanningtest met de duimen beslist ontoereikend.

Merida Big Nine TFS 300 ATB
De Merida Big Nine TFS 300 ATB is een door Merida-specialist Weerman Tweewielers in Wolvega gemodificeerde ‘hardtail twentyniner mountainbike’ met een uitschakelbare voorvering. De fiets trapt extra licht door het weglaten van de achtervering. Extra’s zijn de bidonhouder van Elite Custom Race met een bidon van PRO bikegear en de reeds genoemde speciale wegbanden die ook geschikt zijn voor off-road trajecten, zoals bospaden en zandwegen. De prijs ligt nabij de 900 euro.

Specificaties Merida Big.Nine TFS 300 ATB

Maten   17-19-21-23″
Frame   Big Nine TFS-D-Single
Kleur   Silk black/Team green
Voorvork   SR 29 XCM HLO 100
Voorderailleur   Shimano M390
Achterderailleur   Shimano Deore XT-9
Shifters   Shimano SL-M430 -3 / -9
Remhendel     attached
Remmen   Tektro Draco 180/160 mm
Crankstel   Shimano M430 octa 44-32-22 CG
Bracket as   Shimano Octalink
Ketting   KMC Z99 9s
Naven   Disc-F Alloy / Shimano M475 Disc
Velgen   Big Nine Pro D
Cassette   Shimano CS-HG20-9 11-34
Banden   Marathon Plus Tour 28er SmartGuard, Performance Line, Endurance, Black-Reflex
Stuur   Merida Comp OS Flat, 660 mm
Stuurpen   Merida Comp 1 OS, -10°
Balhoofdstel   OS Cartridge
Zadelpen   Merida Comp SB12, 27.2 mm
Zadel   Merida Pro SI/Slim
Pedalen   XC Alloy
Gewicht   13,85 kg

Info fietsarrangementen: www.frieslandtravel.nl
Merida MTB’s en ATB’s: www.merida.nl
Schwalbe antilekbanden: www.schwalbe.nl