Elfstedentocht per Solex of schaatsend?


Publicatiedatum: 31 december 2009
Reporter: Albert Hendriks – Friesland Holland Nieuwsdienst – www.frieslandhollandnieuws.nl

Elfstedentocht per Solex of schaatsend?
Anne van der Zee los met Solex-verhuur in Gaasterland

RIJS (NL) – De Elfstedentocht per Solex? Het kan in 2010 bij Friesland Holland Travel, de reisorganisatie van het bureau voor toerisme Friesland Holland, met Solex’en van Anne van der Zee uit Rijs. Hij, de man achter www.oppaed.nl en www.solexverhuurgaasterland.nl, heeft 50 van die snorfietsen op stal.

De Solex-man van Gaasterland, Anne van der Zee, sleutelt in zijn werkplaats aan een “Hongaar”.
Klik op foto voor vergroting
Welke wilt u?
Klik op foto voor vergroting

Drie uurtjes jakkeren zonder helm komt op 31 euro, maar het wordt per uur stukken goedkoper als je de Solex voor een dag of langer huurt. Toch komt het kort huren het meest voor, want het zijn vaak groepen die de Franse snorfietsen huren voor een Tour de Frise in Gaasterland. “Die hebben dikke lol met het ding,” weet Van der Zee.

In twee tellen weet je hoe je met een Solex omgaat. Anne van der Zee legt het zijn dochter uit die vervolgens met een bloedgang (25 km per uur) het hazenpad kiest. “Wanneer zou ze weer terugkomen?”
Klik op foto voor vergroting

 

Dochter Jildou van der Zee (20) wil het voor de foto wel even proberen: Solex Elfstedentocht in de winter.
Klik op foto voor vergroting

Het oudste karretje dateert van 1957 en heeft een handelswaarde van duizend euro omdat ie er pico bello uitziet. De eerste Solexen stammen uit Frankrijk waar de productie in 1947 van start ging. Tussen 1977 en 1985 werd de productie verplaatst naar Hongarije. Toen kwamen naast de zwarte tweewielers ook gekleurde op de markt. De laatste jaren worden de Solex’en in China gemaakt. Van der Zee, die ook acht klassieke motoren en open polyester motorboten verhuurt, heeft alle bouwjaren, kleuren en landen van herkomst in zijn grote werkplaats aan de Mientwei, niet ver van hotel Jans.

Info: www.oppaed.nl
Info: www.solexverhuurgaasterland.nl
Tourist information: www.frieslandholland.nl
Meer nieuws: www.friesland-holland-nieuws.nl
Fries Nieuws: www.frysknijs.nl