Friese producten in California


Publicatiedatum: 21 december 2009
Reporter: Albert Hendriks – Friesland Holland Nieuwsdienst – www.frieslandhollandnieuws.nl

Friese producten in California
BûterBreaenGrieneTsiis.com

CALIFORNIA (USA) – Eind november 2009 is www.ButerBreaenGrieneTsiis.com online gegaan, een website voor Friezen om útens door een Fries om útens om de typisch Friese dingen als suikerbrood en Fryske muziek bereikbaar te houden in het emigratieland.

Iedereen kent wel iemand, een familielid of een verre bekende die ooit Friesland verruild heeft voor het buitenland. Zodoende hebben Friezen zich in de loop der eeuwen wereldwijd verspreid en veel van deze Friese emigranten proberen hun culturele identiteit te behouden naast die van het emigratieland. De eigenares van BBGT (wat staat voor Bûter, Brea, (en) Griene Tsiis), Miranda Blümers, is zelf een Fries die haar tijd tussen Friesland en California (USA) verdeeld. “We hebben voor Bûter, Brea en Griene Tsiis gekozen omdat het de bekendste zin in de Friese taal is.”

Grutte Pier
Bûter, brea en griene tsiis, wa’t dat net sizze kin is gjin oprjochte Fries is het zinnetje dat Grutte Pier hanteerde om de Friezen van de non-Friezen te onderscheiden. Volgens onderzoek hebben zelfs 3e generatie Friezen om útens nog een connectie met “it Heitelân” en alhoewel taal en cultuur wegglipt in de loop der tijd is de quote van Grutte Pier iets dat lang blijft hangen, zelfs ná dat de kennis van de taal en cultuur verloren is gegaan.

Friese producten
Het idee van Miranda Blümers is dat de mogelijkheid tot het krijgen van typisch Friese producten helpt met het behouden van de Friese cultuur, naast die van het emigratieland. “De band is makkelijker in stand te houden als er iets tastbaar Fries in het huis aanwezig is, zoals suikerbrood op verjaardagen, Friese kerstmuziek, Friese kinderboeken of een Friese bijbel.”

Eens een Fries altijd een Fries. Mevrouw Blümers: “Of, ‘we’rt wy op é wrâld ek binne, oer ús skynt deselde sinne.’ Het maakt niet uit waar je bent of wanneer je voor het laatst in Friesland was, het Fries zijn raak je niet meer kwijt en uiteindelijk komt het dan neer op het zelfde; bûter, brea en griene tsiis, wa’t dat net sizze kin is gjin oprjochte Fries.”

Info: www.ButerBreaenGrieneTsiis.com
Tourist information: www.frieslandholland.nl
Meer nieuws: www.friesland-holland-nieuws.nl