Universiteit Maastricht zoekt Friezen die willen stoppen met roken


Publicatiedatum: 15 december 2009
Reporter: Albert Hendriks – Friesland Holland Nieuwsdienst – www.frieslandhollandnieuws.nl

Universiteit Maastricht zoekt Friezen die willen stoppen met roken
Iris-cheque en kans op Elfsteden-fietsvakantie voor deelnemers onderzoek

De Maastrichtse studente Anna Marie Hendriks, hier bij de molen van Wolvega, zoekt Friezen die willen stoppen met roken.
Klik op foto voor vergroting

MAASTRICHT (NL) – De uit Wolvega afkomstige studente Anna Marie Hendriks zoekt Friezen die willen stoppen met roken. Zij behoort tot een team van onderzoekers aan de Universiteit Maastricht dat onderzoek doet naar de effectiviteit van een nieuw programma: PAS. Dat staat voor Persoonlijk Advies bij het Stoppen met roken.

Anna Marie studeert in Maastricht voor haar master Gezondheids-wetenschappen. Zij werkt als student assistent bij de vakgroep Gezondheids-bevordering van de Faculteit Health, Medicine and Life Sciences. Deze vakgroep richt zich met name op het voorkomen van ziektes.

“Rokers hebben aanzienlijk meer kans op kanker en hart- en vaatziekten. Dat weten ze wel, maar stoppen met roken blijkt erg moeilijk. Het is bewezen dat hulp bij het stoppen met roken succesvoller is dan wanneer men dat alleen probeert. Vandaar ons nieuwe programma PAS. Dat biedt rokers de kans om met behulp van persoonlijke adviezen te stoppen via internet.

Aanmelden kan op www.persoonlijkstopadvies.nl. Het onderzoek naar de effectiviteit van PAS wordt uitgevoerd door de Universiteit Maastricht en gefinancierd door KWF Kankerbestrijding. Voor de uitvoering wordt samengewerkt met STIVORO, het onafhankelijke expertisecentrum voor stoppen met roken.

1000 Rokers
Anna Marie en haar collega’s moeten 1000 rokers hebben die hun ongezonde leefstijl willen beteren. “Dat grote aantal is vereist om de doeltreffendheid van het programma goed te kunnen meten. We halen bewust deze maand, december, alles uit de kast om voldoende rokers te werven. Met de jaarwisseling voor de deur behoort het stoppen met roken veelal tot de goede voornemens. Ik richt me vanwege mijn connecties met Fryslân met name op Friese rokers, maar deelnemers uit heel Nederland zijn welkom.”

Elfstedentocht
Zij die zich aanmelden krijgen een Iris-cheque ter waarde van tien euro en maken bovendien kans op een vijfdaags hotelarrangement Elfstedentocht op de fiets voor twee personen, beschikbaar gesteld door het bureau voor toerisme Friesland Holland (www.frieslandholland.nl).

Info: www.persoonlijkstopadvies.nl
Meer nieuws: www.friesland-holland-nieuws.nl