KRO zendt making of van ‘De Hel’ uit


Publicatiedatum: 8 december 2009
Reporter: Albert Hendriks – Friesland Holland Nieuwsdienst – www.frieslandhollandnieuws.nl

Zaterdag 26 december 2009:
KRO zendt making of van ‘De Hel’ uit
Elfstedenfilm wordt naar verwachting kaskraker

HINDELOOPEN (NL) – Zaterdag 26 december zendt de KRO van 18.00 – 18.25 uur op Nederland 2 de Making Of DE HEL VAN ‘63 uit. Daarin wordt getoond hoe deze heroïsche film tot stand is gekomen.

Havenmeester Anne (Onno) Hoekstra van Hindeloopen werkte bij temperaturen ver boven nul mee aan de totstandkoming van winterse sferen in zijn stad. Hij maakte bijgaande foto’s.
Klik op foto voor vergroting

Met succes vonden opnamen plaats in een bitterkoud Lapland en Letland met metersdik ijs.
Diverse Friese steden zoals Dokkum, Harlingen, Hindeloopen, Sloten en Sneek veranderden in authentieke jaren ’60 locaties met bevroren grachten en pakken sneeuw. De makers komen zowel voor als achter de camera uitgebreid aan het woord. Ook biedt de Making Of een blik achter de schermen bij het creëren van de special effects die DE HEL VAN ’63 mede tot een epische film van formaat maken. De film van Steven de Jong (Kameleon-films, De Scheepsjongens van Bontekoe en de Snuf de Hond-films) is mede gebaseerd op de ervaringen van schaatscoach Henk Gemser. In het jaar dat de Vereniging De Friesche Elf Steden haar 100-jarig bestaan viert, is er een mooiere ode nauwelijks denkbaar.

Cast
De hoofdrollen worden vertolkt door Chava voor in ’t Holt (verpleegkundige Annemiek; De Storm, Happy End, gastrollen in TV-series Flikken Maastricht, Shouf Shouf, De Co-assistent), Chris Zegers (arbeider Kees Ferwerda, Liever Verliefd, Kameleon 2, De Scheepsjongens van Bontekoe), Lourens van den Akker (boerenzoon Sjoerd Lelkama; geboren en getogen Fries, zeer goede schaatser, toneelschool Maastricht, Dankert en Dankert) en Cas Jansen (soldaat Henk Buma; Vet hard, Lek). Chantal Janzen speelt de hoogzwangere Dieuwke, de vrouw van Kees (Chris Zegers). Daarnaast brengt Willeke van Ammelrooy Will, de moeder van Dieuwke, tot leven. Dirk Zeelenberg speelt een journalist van een groot dagblad. Onder druk van de media ging de tocht der tochten alsnog door hoewel het onverantwoord was. Rense Westra is voorzitter Ritsma van de Vereniging De Friesche Elf Steden. Er zijn ook rollen weggelegd voor Tim Douwsma (Melle; bekend van So you Wannabe a popstar), Cees Geel (sergeant korporaal Hoeks), Lottie Hellingman, Peggy Vrijens, Pierre Bokma en Peter Tuinman. Tevens maken de helden van toen hun opwachting: Reinier Paping, die de Elfstedentocht in 1963 won, Jan Uitham die als tweede over de eindstreep kwam, en Jeen van den Berg die als nummer drie geschiedenis zou schrijven.

Korte inhoud
Ondanks het barre weer besluit het bestuur van het Friese Elfstedencomité, onder druk van de media, met de kleinst mogelijke meerderheid van stemmen, dat de elfstedentocht doorgaat. Tussen de duizenden die aan de start verschijnen bevinden zich soldaat Henk Brenninkmeier (Cas Jansen), boerenzoon Sjoerd Lelkama (Lourens van den Akker), arbeider Kees Bartels (Chris Zegers) en verpleegkundige Annemiek (Chava voor in ’t Holt). Alle vier hebben zo hun reden om deze tocht der tochten te rijden. Door de dramatische en heroïsche gebeurtenissen zal deze elfstedentocht, ook voor Henk, Sjoerd, Kees en Annemiek, als een van de meest legendarische de geschiedenis ingaan.

Info: www.dehelvan63.nl
Info: www.elfstedenroute.nl
Tourist information: www.frieslandholland.nl
Meer nieuws: www.friesland-holland-nieuws.nl
Fries Nieuws: www.frysknijs.nl