GS Fryslân doen dikke Duitsers van de hand


Publicatiedatum: 2 december 2009
Reporter: Albert Hendriks – Friesland Holland Nieuwsdienst – www.frieslandhollandnieuws.nl

Vakantieland Friesland moet (nog) schoner:
GS Fryslân doen dikke Duitsers van de hand
Provincie aan de bio-ethanol, bedrijven aan de stroom

WOLVEGA (NL) – Door het milieu te ontzien de schoonste vakantieregio van Nederland worden. Aan dat plan werkt het bureau voor toerisme Friesland Holland mee met onder andere elektrische voer- en vaartuigen, zoals de verhuur en promotie van E-lisa sloepen
(www.e-lisa.eu), de verhuur van Batavus E-bikes (www.batavus.com) en QWIC E-scooters (www.qwic.nl) en de marketing van zeilboten met een elektrische hulpmotor (Centaur EP: www.sailingpoint.nl)

Eén van de dienstwagens van de provincie Fryslân, een Audi A8. Om te voorkomen dat Friesland opwarmt tot een tropisch paradijs (www.orchideeen
hoeve.nl
) stappen de commissaris en de gedeputeerden binnenkort in een Volvo S80 Flexifuel. Flexifuelmotoren zijn ook op Fords leverbaar, want Volvo maakt deel uit van het Ford-concern. Zie: www.schonevoertuigen
adviseur.nl/
en www.ford.nl/OverFord
Klik op foto voor vergroting
De nieuwe dienstwagen van het provinciaal bestuur, de Volvo S80.
Klik op foto voor vergroting
Dit zou ook een goede dienstwagen kunnen zijn: de zuinigste SUV, de nieuwe Kia Sorento.
Klik op foto voor vergroting

De leden van Gedupteerde Staten van Fryslân doen ook een duit in het zakje. Zij laten zich binnenkort vervoeren in vijf Volvo’s S80 die op bio-ethanol rijden. De Audi’s A8 en BMW’s 7, de duurste provinciale dienstwagens van Nederland volgens een recent onderzoek, worden de laan uitgestuurd. GS willen een klasse soberder en zuiniger rijden. Audi uit Ingolstadt had geen goed alternatief: de aardgas A6 was niet leverbaar, dus keek het provinciaal bestuur verder. Meerdere autofabrikanten blijken geen energie meer te steken in het geschikt maken van nieuwe motoren voor aardgasconsumptie.

Door voor auto’s te kiezen die rijden op een niet fossiele brandstof onderstreept het college naar eigen zeggen het beleid om Fryslân om te vormen tot een duurzame regio. Commissaris van de Koningin John Jorritsma maakte de keuze voor de Volvo’s onlangs (27 november 2009) bekend bij een bijeenkomst over het Duurzaamheidscentrum dat bij de Afsluitdijk gepland is.

Max Havelaar
“Met de keuze voor bio-ethanol laat het college zien dat er meerdere brandstoffen in de markt zijn om op over te schakelen. De leverancier van bio-ethanol heeft gegarandeerd dat de brandstof niet ten koste gaat van de voedselproductie en werkt aan een Max Havelaar-keurmerk voor de brandstof. De Tweede Kamer heeft vorige week het gebruik van bio-ethanol gestimuleerd door in het nieuwe belastingplan een accijnskorting van 27 procent op te nemen.”

Met de Volvo’s geeft het college uitvoering aan een motie van Provinciale Staten waarin was gevraagd om de nieuwe dienstauto’s op alternatieve brandstof te laten rijden. Eerder had Gedeputeerde Staten in haar collegeprogramma aangegeven een klasse soberder te gaan rijden.

Niet duur
De nieuw in te zetten Volvo’s S80 die het college gaat leasen hebben een aanschafprijs van € 51.000 en energielabel D. Vanwege het gebruik van bio-ethanol telt de CO2-uitstoot maar beperkt mee in de klimaatproblematiek, aldus GS. “Is de bio-ethanol bijvoorbeeld gemaakt uit restafval, dan zou dit al naar een verbrandingsinstallatie gaan en kwam er al CO2 vrij. De auto’s voegen daar weinig aan toe. Is de bio-ethanol gemaakt uit planten dan hebben die tijdens de groei al CO2 opgenomen en zo al voor compensatie gezorgd.”

Kia Sorento zuiniger en schoner
De Audi’s A8 en BMW’s 7 waar Gedeputeerde Staten momenteel in rijden hebben een nieuwprijs van €95.000 en energielabel E. De Audi’s A6 die GS eerder in het vizier hadden stonden in de boeken voor €54.000 en hadden het energielabel B, maar niet leverbaar. Ter vergelijking: de nieuwe Kia Sorento SUV met een bijna 200 pk sterke diesel heeft energielabel C. De Koreaanse Sports Utility Vehicle, een luxe terreinwagen, is dus zuiniger en schoner zijn dan de nieuwe Volvo S80 waarvan de provincie vijf koopt. De populaire Sorento diesel kost tussen de 36.000 en 40.000 euro.

Info: www.energielabel.nl/pagina.aspx?
Info bio-ethanol (Volvo Flexifuel): www.volvocars.com/nl/campaigns/
Info nieuwe Volvo S80: www.volvocars.com/nl/All-Cars/
Info nieuwe Kia Sorento met energielabel C:
www.kia.nl/content/Nieuwe-Kia-Sorento
Tourist information: www.frieslandholland.nl
Meer nieuws: www.friesland-holland-nieuws.nl
Fries Nieuws: www.frysknijs.nl