Fiets relaxed langs de toppers van de Friese Elfsteden, de Waddenzee en het Lauwersmeer!

Fiets relaxed langs de toppers van de Friese Elfsteden, de Waddenzee en het Lauwersmeer!

Nieuw grensoverschrijdend arrangement Friesland-Groningen

DOKKUM (NL) – De reisorganisatie van het bureau voor toerisme van Fryslân, Friesland Holland Travel Service in Wolvega, biedt natuur- en cultuurliefhebbers met een nieuw fietsarrangement een zeer gevarieerde beleving van de vier noordelijkste Friese Elfsteden en het Friese en Groningse Waddenland. Wat het laatste betreft: de boeker van het arrangement Vier van de Elfsteden + Waddenzee + Lauwersmeer maakt een uitermate boeiend grensoverschrijdend rondje Lauwersmeer van 63 km: Dokkum, Moddergat, Paesens, Oostmahorn, Lauwersoog (Groningen), Zoutkamp (Groningen), Dokkumer Nieuwezijlen, Dokkum. Echt iets voor natuurliefhebbers en mensen die geïnteresseerd zijn in hoe het terpenland de afgelopen 5.000 jaar in stappen veilig bewoonbaar werd. Om een uitgebreide kennismaking met Nationaal Park Lauwersmeer en de vele kleine musea in de streek mogelijk te maken, verblijft de vakantiefietser twee nachten (de 4e en 5e nacht) in Dokkum. De andere overnachtingslocaties zijn Leeuwarden (1e nacht), Harlingen (2e nacht) en Burdaard (3e nacht).

Unieke sensatie: fietsen langs de Waddenzee, in the middle of nowhere. Foto: Albert Hendriks www.frieslandhollandtravel.nl

Dit heeft de boeker van de vakantie in het kader van het arrangement allemaal voor de boeg: de hoofdstad van Friesland (Leeuwarden was in 2018 culturele hoofdstad van Europa en dat is heel goed te zien!), vergezichten over land en zee (UNESCO Werelderfgoed Waddenzee), rijke cultuurhistorie, een levendige zeehaven, vissersdorpen van weleer, unieke bodemvondsten, wetenschap, akkerbouw, stoere dijken met talrijke uitkijkpunten en ongekende stilte. Meer dan eens heeft men het gevoel in the middle of nowhere te zijn.

De rijke kant van Friesland
Dat Noord-Friesland de rijke kant van Friesland is, is overal te zien, helemaal in de vier topsteden Leeuwarden, Franeker (met aanstaand UNESCO Werelderfgoed Koninklijk Eise Eisinga Planetarium), Harlingen (stad aan de Waddenzee met meer dan 500 monumentale gebouwen!) en Dokkum nabij het Lauwersmeer, vroeger de marinestad van Friesland. In het arrangement krijgt men ruimschoots de tijd om volop te genieten van een decor en een verhaal die wereldwijd uniek zijn.

De Vier van de Elfsteden + Waddenzee + Lauwersmeer fietsroute is al met al een verrassende, uitermate boeiende ontdekkingsreis door een al vanaf 3.000 voor Chr. door mensen bewoond kustland met hééll veel terpen (in Groningen wierden genoemd) en de grootste en rijkste Friese Elf Steden. Terpen zijn tot 10 meter hoge woonheuvels om hoog zeewater buiten de deur te houden, uit de tijd dat er nog geen zeedijken in het Waddenland waren (tot ca. 1500 na Chr.). Het schoonste land van Nederland, het uit vruchtbare klei bestaande Waddenland,  biedt dag in dag uit frisse wind, zon en zee en natuurlijk uitgebreid zicht op de Waddenzee, UNESCO Werelderfgoed sinds 2009.

Monnikenwerk
U fietst relaxed van verrassing naar verbazing door een land waar eens de adellijke top van de Nederlandse kust zetelde. Waar in 754, bij Dokkum, toen nog aan zee, de missionaris Bonifatius werd vermoord omdat ze, de noordelingen, hem zagen als een bedreiging van de vrijheid. Waar monniken omstreeks het jaar 1000 begonnen met het bouwen van kloosters, kerken en dijken. Waar slikwerkers en boeren land wonnen en nu de beste aardappelen en groenten ter wereld telen en exporteren. Hier, aan de Waddenzee en de toenmalige Lauwerszee (sinds de afsluiting van de Waddenzee met een dijk, in 1969, het Lauwersmeer) werd Friesland geboren!

Fietsen zonder zorgen
Boekers van het arrangement hebben alle tijd van de wereld om de vijf etappes af te leggen. Men fietst op zijn gemak zonder zorgen van stadje naar stadje en van terp naar tterp met alle tijd voor rustmomenten op de zeedijk, een lunch in een romantisch plaatsje of op een terras aan de stadsgracht. Friesland Holland vervoert de koffers van hotel naar en verleent pech-onderweg-service mét unieke mobiliteitsgarantie. Wie het arrangement boekt krijgt de 260 pagina’s dikke reisgids Friesland Holland Travel Guide thuisgestuurd waaruit een selectie uit de talrijke bezienswaardigheden kan worden gemaakt.

Meer info over het nieuwe arrangement:
www.frieslandhollandtravel.nl/nl/product/vier-van-de-elfsteden-waddenzee-lauwersmeer-fietsarrangement/

Meer informatie over de Elfsteden, de Waddenzee en Nationaal Park Lauwersmeer:
www.elfstedenroute.nl
www.unesco.nl/nl/erfgoed/waddenzee
www.waddenzee.nl
www.werelderfgoed.nl/nl/werelderfgoed/waddenzee
www.np-lauwersmeer.nl
www.visitgroningen.nl/nl/plekken/nationaal-park-lauwersmeer
www.museummoddergat.nl

Friesland vakanties met SGR-garantie en andere unieke zekerheden van het bureau voor toerisme van Fryslân, Friesland Holland:
www.frieslandhollandtravel.nl (nieuwe website!)
www.frieslandtravel.com
www.frieslandfietsvakanties.com

Gratis abonnement op Fries Nieuws:
Kosteloos abonnement op wekelijkse nieuwsbrief over toerisme, recreatie en evenementen in Friesland: www.friesnieuws.nl/aanmelden-nieuwsbrief/

Het terpdorp Raard ten westen van Dokkum. Foto: Albert Hendriks www.frieslandhollandtravel.nl

Hotel De Posthoorn in Dokkum. Foto: Albert Hendriks www.frieslandhollandtravel.nl

Hotel Zeezicht in Harlingen. Foto: Albert Hendriks www.frieslandhollandtravel.nl

Hotel It Posthûs in Burdaard. Foto: Albert Hendriks www.frieslandhollandtravel.nl

Leeuwarden, de hoofdstad van Friesland, Elfstedenstad nummer 1 met start en finish Elfstedentocht en in 2018 Culturele Hoofdstad van Europa. Foto: Albert Hendriks www.frieslandhollandtravel.nl

Nationaal Park Lauwersmeer. Foto’s: Albert Hendriks www.frieslandhollandtravel.nl

Paesens-Moddergat aan de Waddenzee. Foto’s: Albert Hendriks www.frieslandhollandtravel.nl

Museum ’t Fiskerhúske in Moddergat aan de Waddenzee. Foto’s: Albert Hendriks www.frieslandhollandtravel.nl