Het fleurigste stadje van Friesland: IJlst

Het fleurigste stadje van Friesland: IJlst

Zicht op historie en bloemenfontein vanaf topterras De Utherne

IJLST (NL) – Fokke Rosier, zijn echtgenote Herma en hun medewerkers Linet Baanstra en Lise van Oostrum hebben het kneiterdruk met het bedienen van bezoekers aan de fontein, het houtmuseum en de molen van IJlst. Die, waaronder veel Elfstedenfietsers, strijken op hun terras neer, het gezellige verlengstuk van hun prachtige restaurant, sport- en zalencentrum De Utherne. Na twee stille coronajaren topdrukte.

Het terras van eetcafé en cultuur- en sportcentrum De Utherne van Fokke en Herma Rosier is een schitterend rustpunt op de Elfstedenroute. Het biedt zicht op de topattracties van IJlst, Drylts in het Fries: houtzaagmolen De Rat, de bloemenfontein uit de 11Foutains-reeks en het museum Houtstad IJlst. Foto’s: Albert Hendriks www.frieslandhollandtravel.nl

Ook de boomstammenzager De Rat van beroepsmolenaar Simon Jellesma draait op Hemelvaartsdag, donderdag 26 mei 2022, op volle toeren. De kom van de fontein Onsterfelijke Bloemen, kunstzinnige bloemschikkunst (ikebana) van de Japanse kunstenaar Shinji Ohmaki, probeert ondanks de stevige wind beheerst over te stromen. Voor de ingang van het museum Houtstad IJlst wappert de Friese vlag met de wind mee. Fietsers volgen dat voorbeeld: ze laten zich naar Sneek waaien, zoals Tjitske Breimer uit Scharsterbrug en haar partner. Toeristen uit Grolsch-city Enschede maken ruimte voor een stel uit Wolvega. Het is druk op het terras van De Utherne, zowel binnen als buiten, maar ook in het hart van de het oude Elfstedenstadje waar eeuwenlang, tot op de dag van vandaag, hout de aandachttrekker is. Dat zie je ook als je langs de Ee-gracht (De Ie in het Fries) met de beroemde overtuinen loopt. Daar heeft een ambachtelijk kunstenaar zijn creaties op de stoep gezet: een onbemande zelfbedieningsgalerie. Geld kan in een glazen potje.

Lees meer Het fleurigste stadje van Friesland: IJlst