Fietselfstedentocht 2019: It giet oan, want Jelle komt der oan!

Fietselfstedentocht 2019: It giet oan, want Jelle komt der oan!

Net als in de winter: harde wind uit het noordoosten

IJLST (NL) – Tweede Pinksterdag 10 juni 2019. Fietselfstedentocht in Friesland. 13.576 tempo- en toerrijders moesten 235 km op één dag afleggen. Vroege starters — vanaf 05.00 uur – kregen tussen Franeker en Dokkum flink wat regen over zich heen bij een stevige tegenwindse koers.

Jelle uit IJlst, die voor de 47-ste keer meedoet, is één van de deelnemers aan de monstertocht die sinds 1912 door de Bolswarder stichting wordt georganiseerd. Familie wachtte hem maandagmorgen op bij de ophaalbrug in IJlst, met een spandoek en goed geoliede stembanden.

Late beginners belandden omstreeks half elf ’s avonds in de omgeving van Hindeloopen in donderbuien. Die werden in opdracht van de tourorganisatie met bussen van ITS Reizen uit Bolsward van de weg gehaald. Maar in de middag was het super weer, ook voor de pleziervaarders, waarvoor de bruggen geregeld open gingen. Zo gebeurde precies wat de organisatie wilde: de snelheid eruit halen bij de racefietsers. De voorzitter van de organiserende Stichting de Friese Elfsteden Rijwieltocht wil dat de Fietselfstedentocht hoe dan ook een toertocht blijft en niet verwordt tot een wielerwedstrijd. Daarom waren er ook drie tijdsblokkades, stoppunten voor wielrenners die te hard hadden getrapt. Sommigen moesten wel een uur wachten voordat ze verder mochten. Enkelen raakten zelfs onderkoeld door het lange stilstaan.

Lees meer Fietselfstedentocht 2019: It giet oan, want Jelle komt der oan!