In het spoor van de schrijver Gerard Reve

In het spoor van de schrijver Gerard Reve

Reidmarroute geopend

GREONTERP (NL) – De Reidmarroute, Frieslands derde electric-only-vaarroute en kano- en SUP-route (Stand-Up-Paddling) tussen Bolsward en Oudega in de gemeente Súdwest-Fryslân, is 7 juni 2019 geopend door wethouder Maarten Offinga. Dammen werden verwijderd, bruggen verhoogd tot een doorvaarthoogte van 1,50 m en vaarten verbreed en verdiept.

Een persfoto van de gemeente Súdwest-Fryslân, gemaakt door Corina Hernamdt uit Workum.

De Reidmar is de grootste van de drie plassen die de pleziervaarder en peddelaar tussen de Wimerts en Aldegeaster Brekken passeert. Via de Sipkemar en It Fliet kun je naar Blauwhuis en in Greonterp, waar de Roomse schrijver Gerard Reve (1923-2006) van 1964 tot 1971 woonde en in 2018 is geëerd met een stalen plaquette. In Blauwhuis had Reve zijn “eigen” kroeg: De Freonskip van familie De Wolff. Ook daar wordt men herinnerd aan de auteur die in België stierf en in Friesland het leven beschreef en met veel alcohol (“graanboeljon”) vierde, samen met zijn maten en literaire figuren Hendrik Lambertus van Manen (Woelrat) en Willem Bruno van Albada (Teigetje). Reves wens was altijd begraven te worden op het historische kerkhofje voor zijn huis ‘Het Gras’ aan de Dorpsstraat, maar die wens werd niet vervuld. Was dat wel gebeurd, dan was Greonterp ongetwijfeld een bedevaartsoord geworden.

Electric Only-routes
De eerste electric-only route is sinds 2016 in gebruik. Die route loopt van watersportdorp Heeg over de Idsegeasterpoel naar Oudega (Súdwest-Fryslân) en via het Ringwiel en het Sânmar terug naar Heeg. De tweede electric-only route is sinds de zomer van 2017 open. Dit is de Bûtenfjildroute. Deze vaarverbinding loopt vanaf de Grutte Wielen bij Leeuwarden via Ryptsjerk en het natuurgebied Bûtenfjild naar de Swemmer bij De Westereen, naar de jachthaven en het camperpark Kuikhorne van Hans en Jittie Mozes de Boer. Overigens zijn ook in Nationaal Park De Alde Feanen routes die alleen bevaren mogen worden door elektrische sloepen, kano’s en SUP-boards.

Meer info over Gerard Reve:
www.debezigebij.nl/auteurs/gerard-reve/
www.nadertotreve.nl
https://nl.wikipedia.org/wiki/Gerard_Reve
www.frieslandholland.nl/fries-erfgoed-route/

van het bureau voor toerisme:
www.frieslandtravel.com
www.frieslandfietsvakanties.com

Friesland reisgidsen, magazines en routekaarten:
www.frieslandhollandwebshop.nl

Fries bureau voor toerisme:
www.frieslandholland.nl

Gratis abonnement op Fries Nieuws:
Kosteloos abonnement op wekelijkse nieuwsbrief over toerisme, recreatie en evenementen in Friesland: www.friesnieuws.nl/aanmelden-nieuwsbrief

Huize ‘Het Gras’ in Greonterp, waar Reve (Gerard Kornelis van het Reve), tussen 1964 en 1971 woonde. Foto’s: Friesland Holland Nieuwsdienst (Albert Hendriks).

Café De Freonskip in Blauwhuis, Reves favoriete kroeg, met caféhoudster Gerda de Wolff. Eens was de schrijver zo dronken, dat hij bij aankomst bij zijn woning in Greonterp niet meer wist hoe hij de brommer uit moest zetten. Hij maakte daarom net zo lang rondjes tot de benzine op was….. Foto’s: Friesland Holland Nieuwsdienst (Albert Hendriks).

De omgeving van Greonterp en Oudega in de gemeente Súdwest-Fryslân. Foto’s: Friesland Holland Nieuwsdienst (Albert Hendriks).

Routekaartje met de uitgevoerde werkzaamheden.

Wandelroute, gemaakt in het kader van het project Reve yn Frysân. Meer info: www.nadertotreve.nl