Bij nieuwe e-bike van Fries bureau voor toerisme ligt het accent op ergonomie en veiligheid

Bij nieuwe e-bike van Fries bureau voor toerisme ligt het accent op ergonomie en veiligheid

Exclusieve e-bikes zeer gewild bij veeleisende vakantiefietser

WOLVEGA (NL) – Unique Cycling, een formule van het bureau voor toerisme Friesland Holland, waardeert elektrische fietsen op, dit op basis van ingekochte merkfietsen. Minder goede onderdelen, zoals banden, zadels, zadelpennen, sturen en handvatten, worden vervangen door aanzienlijk betere. Zo ontstaan zeer exclusieve, bovengemiddeld presterende e-bikes. Nieuw is de Alba Unique Red Line Ergonomic, een zeer comfortabele en veilige e-bike met veel extra’s.

De Alba Unique Red Line Ergonomic. Fotomodel: Melkveehouder en promotor van plattelandsvakanties, Trienke Elshof uit Weststellingwerf in een T-shirt van www.frslnd.nl

“Onze elektrische fietsen in de Unique-serie behoren na de aanpassingen tot de top,” zegt samensteller Albert Hendriks, directeur van het Fries bureau voor toerisme, zelf een fervente toerfietser en het jaar rond fietsentester. “Unique e-bikes worden vooral ingezet op de lange Elfstedenroute en worden daarom gebouwd van de beste onderdelen uit de hele wereld, met de hand, deels in Tsjechië, deels in Friesland, in Wolvega. De fietsen komen als doosartikel, plat, binnen. We doen zaken met Alba Bikes in Arnhem, opgezet door Hans de Boer, voormalig verkoopmanager bij Gazelle. Voor de montage krijg ik hulp van fietsenmaker Henk Weerman in ons dorp. Hij doet ook de fijnafstelling. Met het onderscheidende label Unique gaan ze uiteindelijk de weg op. Goedkoop zijn ze niet, van €2.500,- tot €3.500,-, maar wel héél goed. De extra aandacht voor veiligheid en comfort zie je direct aan de fietsen af.”

De nieuwste: Alba Unique Red Line Ergonomic
Bij de nieuwste serie ligt de nadruk op de gebruiksvriendelijkheid en het voorkomen van ongemakken als zadel- en rugpijn, vermoeidheid en tintelende vingers tijdens lange ritten. De gloednieuwe Alba Unique Red Line Ergonomic e-bike heeft een handmatig multiverstelbaar stuur, een ergonomische zadelpen met parallellogramvering (betere schokdemping bestaat er niet volgens Hendriks) en een ergonomisch zadel dat de druk op de genitale zone reduceert tot bijna nul. Het zadel met een open gleuf in het midden voorkomt een doof gevoel in het kruis. Dankzij de linker en rechter achteruitkijkspiegel heeft de fietser zonder omdraaien, en zonder uit balans te raken, altijd zicht heeft op achteropkomend verkeer. “Je hoeft je niet meer steeds te vervormen tot een wokkel om zicht te hebben op wat achter je gebeurt,” zegt Hendriks.

De speciale leren handvatten met een groter contactoppervlak voor de handpalm zorgen voor meer grip op het stuur en een betere doorbloeding van de handen. Op de nieuwe Red Line Ergonomic is de berijder rondom zichtbaar in het donker dankzij de ook zijwaarts stralende LED-koplamp, het felle achterlicht en de unieke LED-contourverlichting van de fietstassen. Deze recent door Basil in Ulft ontwikkelde gemakkelijk afneembare en borgbare tassen kunnen ook als rugzak dienst doen.

Elfstedenroute
De reisorganisatie van het bureau voor toerisme van Fryslân, Friesland Holland Travel Service, stelt hoge eisen aan haar e-bikes die ingezet worden op de 254 km lange Elfstedenroute. De Alba Unique-serie omvat inmiddels diverse uitvoeringen op basis van een Alba-frame en toptechniek van Shimano. De vloot omvat editions als Elfsteden, Sportive, Light & Strong, Comfortable Trekking en nu dus de Red Line Ergonomic, het summum als het gaat om comfort en veiligheid.
De bedrijfszekerheid van de huur-e-bike telt bij de Friese reisorganisatie zwaar. Hendriks: “Onze gasten moeten genieten van de natuur, het landschap en historische stadjes en dorpjes en vooral niet met pech langs de weg staan. Wij verlenen graag pechhulp, maar het liefst zo weinig mogelijk natuurlijk. Onze Alba Unique e-bikes zijn geen typische huurfietsen. Ze zijn licht, maar beresterk en hebben een veilig stijf frame. Door de montage van superieure onderdelen is het fietsplezier maximaal.”

One size fits all
Dankzij het ‘one size fits all unisex frame’ (middenmaat 50), de vele verstelmogelijkheden van het stuur en de speciale verende zadelpen (beide eenvoudig handmatig te verstellen), neemt de Alba Unique Red Line Ergonomic met framemaat 50 de plaats in van de zadelbuislengtes van 48 tot 58 cm. Dit zijn de meest ganbare framematen voor personen die ca. 160 tot ca. 190 cm lang zijn.

Prijzen
De exclusieve Alba Unique Red Line Ergonomic met een unisex frame kost met alle extra’s €3.100,-. De fiets is te huur voor €30,- per dag in combinatie met een Friesland Holland fietsvakantie.

Specificatiese-bike ALBA Unique Red Line Ergonomic
Specificaties e-bike ALBA Unique Red Line Ergonomic model 2020.
Deze e-bike is een concept van de fietsvakantiespecialist Friesland Holland Travel Service BV in Wolvega, een onderdeel van het bureau voor toerisme van Fryslân, ontwikkeld op basis van jarenlange praktijkervaring op de 254 km lange Elfstedenroute, hét fietstestcircuit van Europa voor nieuwe fietsen. Unique staat voor Unique Cycling, een handelsnaam van Friesland Holland Travel Service (www.frieslandtravel.com en www.frieslandfietsvakanties.com)

Verhuur en verkoop
Friesland Holland Travel Service BV, Hoofdstraat West 38, 8471 HV Wolvega, tel. 0561-615364, info@frieslandholland.nl,
www.frieslandholland.nl, www.frieslandtravel.com, www.albatesten.nl
Verkoop en service in samenwerking met Henk Weerman Wielersport te Wolvega.

Frame
Unisex (V-frame)
Sportieve geometrie
Easy-On Easy-Off (lage en ruime in- en afstap)
Framemaat: middenmaat 50 (one size fits all: 48-58 voor personen met een lengte van ca. 160 tot 190 cm)
Optie: maat 54.

Kleur
Metallic zwart

Accu
Shimano zwart, Li-ion, 418Wh in bagagedrager achter.
Shimano EC-E6002 lader met adapter om van de fiets genomen accu in huis of in de hotelkamer te kunnen opladen.
Oplaadtijd: 80% in 2 uur, van 0 tot 100% in 4 uur
Krachtig, licht en ultra compact, geïntegreerd in bagagedrager achter
Uitneembaar, maar kan ook aan de fiets opgeladen worden
Lithium-ion accu met lange levensduur
2,55 kg
Groot vermogen: 504 Wh, 36V, 14 Ah)
1000 maal opladen zonder groot verlies van vermogen (Na 1.000 laadcycli: resterende accucapaciteit van 60%)
Mogelijkheid om accu op te laden zonder deze van de fiets te nemen.

Bereik (actieradius)
Op basis van praktijktesten:
Eco-stand: ca. 150 km (in theorie en onder de meest ideale omstandigheden bij een totaalgewicht van fiets en bedrijder van 100 kg max. 185 km)
Normal-stand: 100 km
High-stand: 75 km

Attentie! Het bereik wordt mede bepaald door gewicht, omvang en kleding van de berijder, het gewicht en omvang van de bagage, het soort wegdek, de bandenspanning en de weersomstandigheden.

Motor
Middenmotor
Vrijloopmotor
60 Nm (koppel)

De bewezen zeer betrouwbare en solide Shimano STEPS E6100 motor levert een koppel van maar liefst 60Nm, ideaal bij het nemen van steile bruggen en hellingen en maakt snel optrekken mogelijk. De motor komt uit de e-MTB collectie van Shimano (elektrische mountainbikes), is waterdicht en weerbestendig.
Lichtgewicht aandrijfunit, compact, soepel en heel stil.
Weegt slechts 2,88 kg, één van de lichtste aandrijfunits op de markt.
Intelligente trapondersteuning voor een eenvoudig, natuurlijk gevoel.
Smalle compacte motor:de pedalen zitten dicht tegen het frame voor een natuurlijk en comfortabel rijgevoel.
Walk-assist voor extra ondersteuning wanneer je naast de fiets loopt om bijvoorbeeld een smalle hoge brug te “beklimmen”.

Sensoren
Maar liefst 4 stuks voor het meest soepele en natuurlijke fietsritme:
1. Rotatiesensor (crankpositiesensor); 2. trapkrachtsensor (koppelsensor); 3. Snelheidssensor; 4. Kadanssensor.

Crankarm/kettingblad
Shimano systeemtechniek:
Lichtgewicht, slanke en moderne vormgeving.
Chainglider voor optimale bescherming ketting en broekspijpen.

Display
Afneembaar
Zeer gebruiksvriendelijk:
Motor aan/uit
Licht aan/uit

U bepaalt zelf welke gegevens u op het scherm ziet, en hoe u die ziet.
4 weergavemogelijkheden:

Optie 1: Strak, gemakkelijk leesbaar display op je stuur voor weergave van snelheid, afstand, fietstijd, klok, versnelling, geschat bereik, accu-indicatie;

Optie 2: Met de junction box draadloos te verbinden met de app op je smartphone (via ANT of bluetooth), voor een persoonlijke ervaring

Optie 3: Met de junction box draadloos te verbinden met een display van Garmin of SIGMA;

Optie 4: Alleen de junction box. Een rood of groen ledlampje geeft de capaciteit van de accu en de ondersteuningsmodus aan zodat jij al je aandacht op de weg kunt richten.

Met de E-Tube app op je smartphone of tablet stel je draadloos je persoonlijke voorkeuren in en voer je diagnoses uit.

Trapondersteuning
3 Standen. Met de ergonomische schakelaar wisselt u soepel tussen 3 ondersteuningsmodi terwijl u fietst. U houdt de handen tijdens het bedienen van de schakelaar gewoon aan het stuur.

High: Volledige ondersteuning voor een maximale boost (230% ondersteuning)
Normal: Intuïtieve en geleidelijke ondersteuning (150% ondersteuning)
Eco: Betrouwbare ondersteuning tijdens lange tochten (70% ondersteuning)

Walk (wandel): Voor als je met de fiets aan je hand verder moet (in een handomdraai ingeschakeld).

Walk assist
Ondersteuning bij lopen naast de fiets? Ja.

Verlichting
Voor: Axa Blueline 30 Lux (biedt volledige rondom verlichting voor een uitstekende zichtbaarheid).
Stroom via de accu

Achter: Axa. Automatisch aan/uit
Brandt uit veiligheidsoverweging nog enkele minuten nadat het trapondersteuningssysteem uitgezet is.
Stroom via de accu

Versnellingen
8, handmatig.
Versnellingsgroep:
Shimano Nexus 8 in de achternaaf

Gewicht accu in kg
2,6

Gewicht e-bike
Ca. 21 kg zonder extra’s en accu.
Gewicht e-bike met accu in Red Line Ergonomic uitvoering (met o.a. 2 tassen!)
Ca. 26 kg

Remmen
Voor: Magura HS 11, hydraulische velgrem
Achter: Magura HS 11, hydraulische velgrem

Kettingspanner
Niet automatisch, maar handmatig.

Stuurpen
Satori, TranzX of XLC verstelbare stuurpen (gemakkelijk handmatig verstelbaar zonder gebruik van sleutels).

Handvatten
Enjoy CS (Comfort Series) leer

Zadel
Contec Ergonomic Zone Cut City Tour: volledig uitgesneden middendeel vermindert de druk op genitale zone.
Sleutelloze hoogteverstelling dankzij zadelbuisklem met snelspanner.

Zadelpen
Contec parallellogram verende zadelpen SP-060 Slim Long Travel met 36 mm veerweg.

Achteruitkijkpiegels
Contec E-view Deluxe (links en rechts). Verstel- en inklapbare groothoekspiegel met dimmende functie om verblinding in het donker te voorkomen. Reflector op de achterkant, frame van nylon.

Bagagedrager
Velo Altran aluminium

Tassen
2 x Basil Miles Nordlicht Daypack waterdichte afneembare achtertassen met reflectie en rode contourverlichting, ook te gebruiken als chaoudertas en rugzak. Inhoud: 17 liter.
Afmetingen: 31 cm x 17 cm x 44 cm (buitenwerkse maten)

Deze handige en sportieve fietsrugtas kunt u op vijf manieren dragen:
Met handgereep in uw hand.
Door middel van afneembare band (schouderriem) aan uw schouder.
Met dezelfde schouderband kunt u de tas ook crossbody dragen.
Met twee schouderbanden als rugtas.
Aan de bagagedrager met behulp van het Hook-On systeem

De Basil Daypack Nordlicht heeft een gewatteerde achterzijde en schouderbanden, waardoor het dragen erg comfortabel is. Met het Hook-On systeem haakt u de tas eenvoudig aan de bagagedrager.

De waterdichte tas heeft een roltopsluiting en kan tegen een flinke regenbui. Uw spullen blijven tijdens het fietsen droog. In de diverse vakken bergt u makkelijk uw spullen op.

Dankzij de Nordlicht Technology van Basil bent u beter zichtbaar in het donker. Aan de voorzijde van de tas zit een LED-strip verwerkt, dat u met een drukknop kunt bedienen.

Voorvork
Verend
SR Suntour

Slot
AXA ringslot geschikt voor insteekkabel

Stander
Extra solide éénpoot bij achteras

Banden
Brede meer-grip anti-lek banden
CST Xpedium Ampero – 40 mm

Velgen
Weinmann

Garantie
Shimano STEPS onderdelen zijn gegarandeerd tegen materiaal- of fabricagedefecten voor de periode van 2 jaar vanaf het moment van aankoop bij de dealer. Voor de accu garandeert Shimano een minimum van 1000 laadcycli (volledige opladingen) of 60% van de nominale capaciteit gedurende de garantieperiode van 2 jaar.

Voorts heeft u recht op fabrieksgarantie van 2 jaar van ALBA Bikes. Deze garantie is enkel van toepassing wanneer u uw fiets op een gedegen manier onderhouden heeft en dat uw fiets minimaal één keer per jaar een technische onderhoudsbeurt bij de officiële dealer krijgt. Slijtage aan onderdelen als gevolg van het gebruik vallen uiteraard niet onder de garantie.

Op het frame is 10 jaar garantie van toepassing.

Voortdurende optimalisering
Friesland Holland Travel Service BV (Unique Cycling) streeft er altijd naar haar producten, diensten en werkmethoden te verbeteren. Daarom behoudt zij zich te allen tijde het recht voor genoemde specificaties te wijzigen.

De grote pluspunten
De Alba Unique Red Line Ergonomic lange-afstand e-bike heeft:

• Wereldwijd verkrijgbare essentiële Shimano onderdelen
• Een veilig Easy-On Easy-Off unisex frame met een lage ruime in- en afstap en een handgreep boven de middenmotor voor het gemakkelijk optillen van de fiets;
• Een perfecte vrijloop: fietst als een gewone fiets als je geen ondersteuning wenst of als de accu leeg is;
• Een grote actieradius: ca. 150 km in de eco-stand, ca. 75 km bij flinke tegenwind;
• Lichtlopende gelagerde trappers (de meeste fietsen hebben goedkope, slechte of niet gelagerde pedalen);
• Een door vier sensoren geregelde kleine, stille, krachtige op natuurlijke wijze ondersteunende middenmotor en laag bevestigde tassen voor een optimale wegligging;
• Een laag gewicht (basisfiets: 23,4 kg incl. accu): beter hanteerbare fiets, veel minder kans op vallen (veel e-bikes zijn te zwaar om bijvoorbeeld op een fietsendrager te zetten of om over een hoge drempel of ingangsstoep te tillen);
• Waterdichte, solide en stevig gemonteerde bediening bij het linker handvat en goed afleesbare display die niet trilt;
• Een uitneembare lichtgewicht accu (2,6 kg, 418 Wh) onder de bagagedrager en een kleine lichte degelijke snellader met een degelijke stekker. Accu is aan de fiets of in de woon- of hotelkamer op te laden.
• Korte laadtijd accu: 80% in 2 uur, van 0 tot 100% in 4 uur.
• Een onproblematische accu. Veel accu’s moeten continu aan de lader als je de fiets stalt. Sommige accumerken verliezen in een maand tijd bijna alle stroom als je vergeten bent ze op te laden, bijvoorbeeld in de winter. De accu’s van Shimano blijven op capaciteit zonder continu bijladen.
• Zoveel mogelijk weggewerkte kabels en stekkerverbindingen zodat men hiermee niet ergens achter blijft haken, bijvoorbeeld bij het naast elkaar parkeren en stallen van de fiets;
• Een krachtig hydraulisch remsysteem: veilig remmen onder alle omstandigheden, ook in heuvelachtig landschap, en bij elke snelheid.
• Een snel en gemakkelijk verstelbaar stuur: altijd de juiste zithouding bij elke weersomstandigheid en fysieke conditie. Fietsers willen onderweg hun zithouding wel eens veranderen;
• Hoogwaardige brede anti-lek-banden: weinig kans op een lekke band, betere wegligging, meer comfort en grip, vooral op onverharde paden en wegen met richels en naden in de lengterichting;
• Een verende voorvork en zadelpen met unieke parallellogramvering ter voorkoming van pijnlijke schokken bij passage van veeroosters en op slecht onderhouden fietspaden;
• Hoogwaardige verende zadelpen die niet zijwaarts beweegt, niet schommelt, maar alleen op en neer gaat;
• Een robuuste parkeerstander met een sterke veer: de fietst moet ook stevig staan met bagage op de drager;
• Geen kettingkast, maar een chainglider: licht, stootvast en effectieve beschermer van de ketting.
• Een goed afgeschermd achterlicht. Indien niet goed afgeschermd is het gauw stuk bij parkeren of optillen;
• Een ruime handgreep boven de middenmotor en bij de bagagedrager om de fiets goed op te kunnen tillen;
• Speciale bagagedrager voor het gemakkelijk kunnen ophangen en borgen van afneembare tassen.
• Leren comfort handvatten. Kunststof handvatten plakken, vooral bij warm weer;
• Een ergonomisch comfortzadel;
• Snelbinder;
• Bewust géén elektrische versnelling zoals Di2 van Shimano, want als de accu leeg is, kun je niet meer schakelen. Stel je voor dat de schakelunit na de uitval in de 8-ste versnelling blijft staan, en je moet op een gegeven moment tegen de wind in fietsen, dan trap je je dood. Met de handmatig te bedienen versnelling op de Alba Unique Red Line Ergonomic heb je dat probleem niet.

All-in full-service Friesland-vakanties van het bureau voor toerisme:
www.frieslandtravel.com
www.frieslandfietsvakanties.com

Friesland reisgidsen, magazines en routekaarten:
www.frieslandhollandwebshop.nl

Fries bureau voor toerisme:
www.frieslandholland.nl

Gratis abonnement op Fries Nieuws:
Kosteloos abonnement op wekelijkse nieuwsbrief over toerisme, recreatie en evenementen in Friesland: www.friesnieuws.nl/aanmelden-nieuwsbrief

De Alba Unique Red Line Ergonomic is een premium e-bike met veel unieke kenmerken.