In Friesland geen gebrek meer aan hotelkamers dankzij luxe traditionele zeilschepen

In Friesland geen gebrek meer aan hotelkamers dankzij luxe traditionele zeilschepen

Elfstedentochten trekken steeds meer deelnemers en kijkers

DOKKUM/RIJS (NL) – De Elfstedenroute kun je op vele manieren afleggen. Bijna elke week wordt er een of andere Elfstedentocht georganiseerd. Zaterdag 1 juni 2019 tuften oltdimers langs de elf historische stadjes en pittoreske dorpen. Elke dag fietsen gasten van de reisorganisatie Friesland Holland Travel Service delen van de route. De koffers worden van het ene hotel naar het andere gebracht. Suppen, roeien of met een motorjacht of sloep het spoor van fameuze schaatsers volgen kan ook. Maarten van der Weijden probeert het weer zwemmend en wel op 21 juni 2019. Wie hem wel schaatsen, moet zelf even voor 14 dagen strenge vorst zorgen.

Steeds populairder: luxere traditionele zeilschepen als hotel tijdens evenementen, zoals hier in Dokkum tijdens de Elfstedenwandeltocht.

De tocht zou je ook kunnen lopen op de nieuwe sneakers van Zeeman, maar de duizend wandelaars die meededen aan de Elfstedenwandeltocht van 28 mei tot 1 juni konden daarover nog niet bechikken. Zowel de dure als de goedkope Zeeman wandelschoenen werden vorige week geïntroduceerd en zijn nu al uitverkocht. Ze komen ongetwijfeld weer in de winkels. Een gokje wagen met Zeeman had gekund, want de omstandigheden waren dit jaar zeer gunstig.

Limburgers
Fries Nieuws trof vrijdag 31 mei bij de Woudpoortbrug in Dokkum vier Limburgers, drie uit Nederland en een uit België: Frank Eisenga (Friese voorouders, mogelijk uit Franeker), Maria Biermans, Margot Pieters (uit België) en transportondernemer Hans Bekx. Ze rustten na een wandeling van 44 km even uit in het gangboord van klipper De Hoop van de rederij van de familie Koopmans (Jirnsum, Akkrum, Aldeboarn). Aan de beademing hoefde het viertal niet, blaren prikken was ook niet nodig. De Hazewinden, zo noemen zij en een groot aantal wandelfanaten in het Limburgse zich, waren nog topfit. De volgende dag, de laatste dag, hoefden ze maar 25 km te lopen, naar Leeuwarden, net als voor de schaatsers de finishplaats. Ongeveer een derde van de lopers doet voor het eerst aan de Elfstedenwandeltocht mee. Het is ook voor de vier Limburgers de eerste keer dat ze de tocht te voet doen.

Hotelschepen
De wandelaars uit het zuiden slapen op De Hoop. Deze klipper is net als de Stella Frisia van rederij Koopmans tijdens de vijfdaagse een meereizend Elfstedenhotel. In totaal had de organisatie zes grote zeilschepen ingehuurd om als hotel dienen. En dat blijkt een groot succes, want ze waren in no time volgeboekt. 160 Gasten verbleven op de schepen.
Bij gebrek aan hotelkamers tijdens evenementen, met name in het hoogseizoen, worden in Friesland steeds vaker vrij luxe ingerichte traditionele zeilschepen ingezet. Er zijn ook weinig hotels waarin grote groepen betaalbaar ondergebracht kunnen worden. Organisatoren doen dan een beroep op samenwerkingsverbanden als de FrieseVloot in Stavoren of rederij Koopmans in Jirnsum. Nieuw in de wereld van de historische zeilerij is Boat & Bike Elfstedencruise, ook met klipper De Hoop, een initiatief van rederij Koopmans en het bureau voor toerisme van Fryslân, Friesland Holland.

Oldtimers
Het afgelopen weekend kwamen toeristen en inwoners van Friesland ze her en der tegen en achterop: oldtimers die 1 juni 2019 aan de 34-ste Elfsteden Oldtimer Rally meededen. Jaarlijks worden voor deze Elfstedentocht 400 klassieke en antieke auto’s en 200 soortgelijke motoren uit de winterstalling gereden. 600 Deelnemers is het maximum.
Het merendeel start vanaf camping ’t Hop in Wyckel. Zij die niet kamperen overnachten in hotels in Gaasterland, onder andere in de historische herberg Jans in Rijs, uiteraard met hun kostbare auto of motor — bouwjaar 1949 en ouder — binnen “schootsafstand”.

Meer info Elfstedentochten:
www.elfstedenroute.nl
www.frieslandtravel.com (Elfstedentochten)
www.elfstedenwandeltocht.frl
www.11stedenzwemtocht.nl (Maarten van der Weijden Foundation)
www.frieslandtravel.com/nl/varen/friesland-cruises-nl/fietsen-en-varen-langs-de-friese-elfsteden (Boat & Bike Cruise)
www.frieslandcruises.nl
https://frieslandtravel.com/nl/elfstedenarrangement-langs-historische-logementen
www.elfstedenroeimarathon.nl

All-in full-service Friesland-vakanties van het bureau voor toerisme:
www.frieslandtravel.com
www.frieslandfietsvakanties.com

Friesland reisgidsen, magazines en routekaarten:
www.frieslandhollandwebshop.nl

Fries bureau voor toerisme:
www.frieslandholland.nl

Gratis abonnement op Fries Nieuws:
Kosteloos abonnement op wekelijkse nieuwsbrief over toerisme, recreatie en evenementen in Friesland: www.friesnieuws.nl/aanmelden-nieuwsbrief

Steeds populairder: luxere traditionele zeilschepen als hotel tijdens evenementen, zoals hier in Dokkum tijdens de Elfstedenwandeltocht.

Van links naar recht Frank Eisenga (Friese voorouders, mogelijk uit Franeker), Maria Biermans, Margot Pieters (uit België) en transportondernemer Hans Bekx. Zij liepen voor het eerste de Elfstedenwandeltocht, in vijf dagen, in etappes van 25 tot 50 km. Ze sliepen op klipper De Hoop van de rederij van Jan en Renske Koopmans, waar ook de foto is gemaakt.

Specialisten in binnendijks varen met grote hotelklippers. Van links naar rechts Jan Koopmans, zijn zus Renske Henning-Koopmans, achter haar Holger Henning en naast hen de twee kinderen van Renske en Holger.

De deelnemers aan de Elfsteden Oldtimer Rally zijn vaak net zo oud of ouder dan hun ijzeren ros, zoals het echtpaar uit Blaricum in de MG op bijgaande foto’s bij hotel Jans in Rijs. 75 jaar is het duo, op de foto in gesprek met twee hardlopers uit Heeg, Jasmijn Visser en Bodil van Roeden. De foto van de bezwete youngtimers en kurkdroge oldtimers werd gisteren, op de bloedhete zondag 2 juni 2019, gemaakt. Of de dravende dames wel op de radio gehoord hadden dat diverse hardloopwedstrijden vanwege temperaturen boven de 30 graden afgelast waren en dat draven in de zon ten sterkste ontraden werd? “Jawel, maar wij lopen vooral in de schaduw van de bomen langs de straat en in het bos en niet lang. Vandaag maar 5 km.”

Wie loopt voor het eerst de Elfstedentocht op deze, sinds vorige week immens populaire sneakers van Zeeman?

De Elfsteden roeien, ook dat kan. Hier, 31 mei 2019 in IJlst, moesten de dames in een skif even uitwijken voor de stevenaak Aaltje Engelina van Sytze Kooi uit Leeuwarden. De schipper moest een scherpe bocht nemen na het passeren van de brug bij de Stadsherberg. Elfstedenroeimarathon: www.elfstedenroeimarathon.nl