Fietsen en varen langs de Friese Elfsteden met klipper van Friesland Charter als hotel

Fietsen en varen langs de Friese Elfsteden met klipper van Friesland Charter als hotel

7-Daagse multi-actieve vakantie ook zeer geschikt voor gezinnen met kinderen

LEEUWARDEN (NL) – Friesland Charter in Jirnsum en Friesland Holland Travel Service in Wolvega, de reisorganisatie van het bureau voor toerisme van Fryslân, presenteren op Boot in Düsseldorf (19-27 januari 2019, hal 14, stand 14D18) een 7-daagse vaar- en fietstocht langs de Friese Elfsteden.

Klipper De Hoop van Friesland Charter, een rederij van de familie Koopmans.

De geheel verzorgde en begeleide ‘Boat & Bike Elfsteden Cruise’ wordt uitgevoerd met één van de twee identieke tweemastklippers van de rederij van Renske en Jan Koopmans, De Hoop of de Stella Frisia. Eén van deze traditionele zeilschepen is zeven dagen, van maandagmorgen 10.00 uur tot zondagmiddag 14.00 uur, het hotel van de deelnemers aan de expeditie. Vertrek- en aankomsthaven is Akkrum, de thuishaven van de rederij, in het hart van Friesland.

Twee reizen in 2019
De eerste reis, voor Duitstaligen, wordt gehouden van 15 tot en met 21 juli 2019. De tweede tocht, voor Nederlandstaligen, vindt van van 26 augustus tot en met 1 september 2019 plaats. De all-in-prijs bedraagt €595,- per persoon bij twee personen in een hut. Alleenreizenden betalen geen eenpersoonstoeslag bij verblijf in een eenpersoonshut. Bij verblijf van meer dan twee personen in een meerpersoonshut krijgen de derde en vierde persoon een korting van 30% op de reissom. Er kunnen per reis maximaal maar 24 personen mee.

Overnachtingslocaties
De overnachtingsplekken op de ca. 260 km lange fiets- en vaarroute zijn 1. Sloten, het kleinste stadje ter wereld; 2. Workum, kunst- en cultuurstad aan het IJsselmeer met veel monumenten; 3. Sneek, de water- en winkelstad van Friesland; 4. Franeker, de oude universiteitsstad met planetarium; 5. Dokkum, de meest noordelijke en zeer sfeervolle Elfstedenstad; 6. Leeuwarden, de tientallen bezienswaardigheden tellende hoofdstad van Friesland, in 2018 de culturele hoofdstad van Europa.

Boek over Elfsteden
Wie de reis boekt krijgt direct na boeking een 260 pagina’s tellende gloednieuwe A4 reisgids over Friesland en de Elfsteden, compleet met verhalen (in vier talen: Nederlands, Duits, Engels en Frans), veel foto’s en kaarten en alle bezienswaardigheden onderweg. Zo kunnen boekers thuis alvast genieten van al het moois dat Friesland te bieden heeft en kunnen ze een keuze maken uit de bezienswaardigheden die men graag wil bezoeken.

Op de fiets of met de boot
Uitgezonderd startdag 1, een maandag, en finishdag 7, een zondag, heeft men iedere dag de keuze uit fietsen naar de volgende bestemming of met de boot mee. Als het minder goed fietsweer is, kan de gast bijvoorbeeld besluiten vanaf het schip te genieten van het Friese waterland met zijn schilderachtige dorpen en stadjes. Super comfortabel dus.
Deelnemers kunnen bij Friesland Holland Travel Service luxe e-bikes en toerfietsen huren, maar men mag ook eigen fietsen mee aan boord nemen. In beide gevallen kunnen de reizigers rekenen op snelle pechhulp onderweg (Friesland Holland Assistance mobiliteitsgarantie: direct vervangende fiets, afgeleverd door eigen fietsservicewagen).

Hutten en sanitair
Aan boord bevinden zich 1-persoons, 2-persoons, 3-persoons en 4-persoons hutten. Ze zijn voor de fietscruises uitgerust met bed- en badlinnen. De sanitaire voorzieningen bestaan uit gezamenlijk te gebruiken douches en toiletten. De ruimte in een hut is veel kleiner dan die van een hotelkamer, maar dat zal de passagier niet deren, want hij zal er alleen slapen, bijkomen van de ontelbare belevenissen onderweg.

Volpension
Het verblijf aan boord is op basis van volpension, met uitzondering van alcoholische dranken en frisdranken. Koffie, thee en fris Fries kraanwater aan boord zijn bij de prijs inbegrepen. Fietsers lunchen ’s middags niet aan boord en krijgen daarom een lunchpakket mee. De grote salon is het restaurant, want de klipper heeft ook een complete keuken.

Schipper Jan Koopmans: “Verwacht aan boord geen culinaire hoogstandjes van een sterrenkok, maar de geserveerde maaltijden zijn wel zeer smakelijk, gezond en royaal. De scheepskok houdt graag rekening met de wensen van de gasten die het beste kenbaar gemaakt kunnen worden via de reisorganisatie Friesland Holland Travel.”

Weer of geen weer
Er is bewust gekozen voor overnachtingslocaties die niet alleen leuk zijn voor volwassen opvarenden, maar ook voor kinderen. De tocht is tamelijk weersonafhankelijk, want als het geen fietsweer is, ga je varend en wandelend op verkenning met de klipper als hotel op een A-locatie. Koopmans: “Geloof het of niet, op een cruisezeilschip verveel je je nooit! En het dek is het mooiste terras dat je maar kunt wensen: elk uur, elke dag een ander uitzicht.”

Klipper De Hoop
Het schip telt 13 hutten (2 x eenpersoons, 7 x tweepersoons, 2 x driepersoons en 2 x vierpersoons), 3 toiletten en 3 douches. De hutten zijn alle voorzien van een wastafelmeubel met warm en koud stromend water, centrale verwarming, schuiframen met voldoende ventilatiemogelijkheden, LED-verlichting en minimaal 2 stopcontacten (230 Volt), rookmelders, dekens/dekbedden, kussens en bed- en badlinnen. Alle 30 eenpersoonsbedden (stapelbedden) zijn standaard 2 meter lang en hebben een 16 cm dik matras op een lattenbodem.

Het dagverblijf heeft grote ramen en daardoor veel daglicht, een televisie, DVD speler, radio-CD speler en een verplaatsbare airconditioning. Er is overal 230 Volt stroom aan boord. Opvarenden kunnen 24 uur per dag over 230 Volt beschikken.

De stuurhut is voorzien van moderne navigatieapparatuur en voor de gasten vrij toegankelijk. De schipper geeft graag uitleg over het varen in Friesland. De afgelegde route kan zowel op een lcd-monitor in het dagverblijf als in de stuurhut gevolgd worden.

Alle wanden, deuren en matrassen zijn brandvertragend en het schip voldoet aan de nieuwste brandveiligheidseisen. In de passagiersverblijven is de stahoogte minimaal 2.10 meter.

Aan boord bevinden zich verder een GPS navigatiesysteem met LCD plotter/monitor, AIS (Automatisch Identificatie Systeem waarmee het schip live te volgen is https://www.frieslandcharter.nl/nederlands/live%20positie.html), een professionele afwasmachine en WiFi.

Klipper Stella Frisia
Dit schip telt 10 hutten (1 x eenpersoons, 3 x tweepersoons, 1 x driepersoons en 5 x vierpersoons), 3 toiletten en 2 douches. De hutten zijn alle voorzien van een wastafelmeubel met warm en koud stromend water, centrale verwarming, voldoende ventilatiemogelijkheden, LED-verlichting en minimaal 2 stopcontacten (230 Volt), rookmelders, dekens/dekbedden, kussens en bed- en badlinnen. Alle 30 eenpersoonsbedden (stapelbedden) zijn standaard 2 meter lang en hebben een 16 cm dik matras op een lattenbodem.

Het dagverblijf heeft grote ramen en daardoor veel daglicht, een televisie, DVD speler, radio-CD speler en een verplaatsbare airconditioning. Er is 230 Volt stroom aan boord. Ook op dit schip is 24 uur per dag 230 Volt beschikbaar.

De stuurhut is voorzien van moderne navigatieapparatuur en voor de gasten vrij toegankelijk. De schipper geeft graag uitleg over het varen in Friesland. De afgelegde route kan zowel op een lcd-monitor in het dagverblijf als in de stuurhut gevolgd worden.

Alle wanden, deuren en matrassen zijn brandvertragend en het schip voldoet aan de nieuwste brandveiligheidseisen. In de passagiersverblijven is de stahoogte minimaal 2.10 meter.

Aan boord bevinden zich verder een GPS navigatiesysteem met LCD plotter/monitor, AIS (Automatisch Identificatie Systeem) waarmee het schip live te volgen is (https://www.frieslandcharter.nl/nederlands/live%20positie.html); Biertapinstallatie in de scheepsbar, professionele afwasmachine en WiFi.

Startdag
De zeil- en fietsvakantie begint op dag 1, een maandag om 11.00 uur, aan It Stalt in Akkrum. Dit is de thuishaven van Friesland Charter waartoe de klippers De Hoop en Stella Frisia behoren.

Prijs- en reisinformatie 7-daagse Elfsteden fietscruise 2019
€595,- per persoon op basis van twee personen in een tweepersoonshut.
Bij boeking van één persoon geen eenpersoonstoeslag bij verblijf in een eenpersoonshut.
Toeslag voor één persoon in een tweepersoons hut: 50%.
Korting voor de derde en vierde persoon in een drie- of vierpersoonshut: 30%.
Prijzen in 2020 en volgende jaren: zie www.frieslandcruises.nl

Reizen
Cruise voor Duitstaligen: 15 tot en met 21 juli 2019.
Cruise voor Nederlandstaligen: 26 augustus tot en met 1 september 2019.

Inclusief
• 6 x overnachting met ontbijt aan boord
• 7 x lunch aan boord (of lunchpakket)
• 6 x driegangenmenu aan boord (‘s avonds)
• Koffie, thee of kraanwater aan boord
• Pech-onderweg-service voor fietsers (vervangende fiets)
• Bed- en badlinnen
• Eindreiniging hut
• Dikke route- en informatiemap (ontvangt u na boeking)
• Friesland Travel Guide & Tourist Atlas t.w.v. €25,- (ontvangt u na boeking)
• Gratis Friesland Vakantiepaspoort (uniek 5-talig informatieboekje over Friesland t.w.v. € 4,95)
• Toeristenbelasting
• Boekingskosten

Exclusief
• Huur zeer comfortabele high performance e-bike (5 dagen voor €125,-) of sportieve toerfiets met min. 7 versnellingen (5 dagen voor €75,-). De fietsen hebben vering en zijn voorzien van afneembare tassen. Snelle pechhulp onderweg is bij de huurprijs inbegrepen (Friesland Holland Assistance mobiliteitsgarantie: direct vervangende gelijkwaardige of betere fiets, óók als u pech heeft met uw eigen fiets)
• Reis- en annuleringsverzekering
• Eventuele extra’s
• Entree bezienswaardigheden
• Alcoholische dranken en frisdranken aan boord

Meer informatie en reis boeken
Friesland Holland Travel Service BV
Hoofdstraat West 38
8471 HV Wolvega
Nederland
Tel. +31(0)561-615364 (7 dagen van de week bereikbaar van 08.00-22.00 uur)
info@frieslandholland.nl
www.frieslandcruises.nl
www.frieslandtravel.com

Meer info:
www.frieslandtravel.com
www.frieslandcharter.nl
www.frieslandfietsvakanties.com
www.boot.de

Nieuw bij Friesland Holland, de blauwe gids:
Blader hier in het nieuwe magazine over waterrecreatie in Friesland dat 19 januari 2019 op Boot Düsseldorf verschijnt:
www.frieslandholland.nl/waterland/

Friesland reisgidsen, magazines en routekaarten:
www.frieslandhollandwebshop.nl

Vakantiebestemming Friesland Holland:
www.provinciefriesland.frl

Arrangementen van bureau voor toerisme van Fryslân:
www.frieslandtravel.com
www.frieslandfietsvakanties.com

Gratis abonnement op Fries Nieuws:
Kosteloos abonnement op wekelijkse nieuwsbrief over toerisme, recreatie en evenementen in Friesland: www.friesnieuws.nl/aanmelden-nieuwsbrief

Varen en fietsen langs de Friese Elfsteden met de klippers De Hoop en Stella Frisia van rederij Friesland Charter.

Renske en Jan Koopmans, kapiteins en reders in Aldeboarn, Jirnsum (kantooradres) en Akkrum (thuishaven).

Salon-dagverblijf van de klipper Stella Frisia, het zusterschip van de klipper De Hoop.

Salon-dagverblijf van de klipper De Hoop, het zusterschip van de klipper Stella Frisia.

Hut klipper De Hoop.

Hut klipper Stella Frisia.

Aan boord van de Stella Frisia.

Salon-dagverblijf van de klipper Stella Frisia.

Klipper De Hoop op weg naar de Waterpoort in Sneek.

Links klipper De Hoop, rechts de Stella Frisia.

Klipper De Hoop onder zeil.

Klipper Stella Frisia.

Met de hotelklipper dwars door het binnenland van Friesland.

Toiletruimte aan boord van de Stella Frisia.

Doucheruimte aan boord van de Stella Frisia.

Klipper De Hoop in het Prinses Margrietkanaal in Uitwellingerga bij Sneek.

De salon van de Stella Frisia, gezien vanachter de bar.

De Stella Frisia, gefotografeerd vanaf klipper De Hoop.

De salon van klipper De Hoop met op de achtergrond de gang met hutten.

Start- en finishhaven van de Elfsteden fietscruise is Akkrum, de thuishaven van Friesland Charter. Op de foto ligt klipper De Hoop voor de wal.

Leeuwarden.

Leeuwarden.

Sneek

Sneek

IJlst.

IJlst.

Sloten.

Sloten.

Stavoren.

Stavoren.

Hindeloopen.

Hindeloopen.

Workum.

Workum.

Bolsward.

Bolsward.

Harlingen.

Harlingen.

Franeker.

Franeker.

Dokkum.

Dokkum.