Fries bureau voor toerisme ontwikkelt groene “Elfstedenroute” in Friese Wouden en omstreken

Fries bureau voor toerisme ontwikkelt groene “Elfstedenroute” in Friese Wouden en omstreken

Buitenlandse toerist weet niet dat Friesland ook schitterende bossen heeft

WOLVEGA (NL) – De watersportgebieden Friese meren en IJsselmeer en de Elfsteden zijn continu in de picture, vooral dankzij de eigen dynamiek. De organisatie van Leeuwarden-Friesland Culturele Hoofdstad van Europa 2018 deed er nog een schepje bovenop met de fonteinen die tot de dag van vandaag de media halen. Geen kranten-, televisie- of radiojournalist wordt vanuit Leeuwarden geprikkeld aandacht te schenken aan de groene, minder stedelijke oostelijke kant van Friesland. Geen provinciaal bestuurder die zich inzet voor de Friese Wouden.

De voorpagina van de nieuwe gids over bosrijk Friesland en de groene grensgebieden, een productie van Friesland Holland News & Marketing in Wolvega.

Dit beweert de fietsende én varende touroperator Albert Hendriks van de reis- en marketingorganisatie Friesland Holland: “De Friese Wouden en unieke bos-, heide- en veengebieden en zandverstuivingen op de grens van Friesland met Flevoland, Overijssel en Drenthe missen elke trein en elke boot, ondanks de flink verbeterde Turfroute, ondanks talrijke van-de-boot-op-de-fiets-voorzieningen. 400 Miljoen euro, hoofdzakelijk provinciaal geld, ging naar het — overigens succesvolle — actieplan Friese Meren-project. Er kwam echter geen Friese Wouden-project, terwijl juist fietsen en wandelen enorm in opkomst zijn.”

Apart vermarkten
Hendriks: “Een gemeente als Weststellingwerf heeft de grootste moeite om haar recreatieve fietspaden berijdbaar te houden, ondanks dat zij van hotelgasten de hoogste toeristenbelasting van Nederland vordert. Eindelijk knapt Weststellingwerf de komende jaren haar beroerde fietspaden op, blijkbaar nu pas beseffend dat fietstoerisme big business is. In de buurgemeente Oostellingwerf en over de grens is al lang enorm geïnvesteerd in fietspaden, uniek in heel Europa, zó goed. Ik heb de afgelopen drie jaar de bosrijke kant van Friesland en de grensgebieden intensief verkend en in beeld gebracht, van Gaasterland tot het Dwingelderveld, van Veenklooster tot de Heerlijkheid De Eese en Nationaal Park Weerribben-Wieden. Dat uitgestrekte gebied is zó bijzonder en gevarieerd dat het verdient apart vermarkt te worden, net als de Elfsteden en de Friese Meren.”

Woodland
Hendriks koos voor de internationaal begrijpelijke handelsnaam ‘Woodland’, bosland, als tegenhanger van ‘Waterland’ om te benadrukken dat het om een bosrijk gebied gaat. Wie uitgekeken is op de Friese Elfsteden, omdat hij hem al een paar keer gefietst of gewandeld heeft, kan in 2020 bij Friesland Holland Travel Service de Elf Bossen Route boeken.
“Dit wordt een zeldzaam mooie, goed deelbare ronde van circa 400 km van Gaasterland naar het Kuinderbos, Nationaal Park Weeribben, de bossen van Paasloo, landgoed De Eese bij Steenwijk, Havelte, Nationaal Park Dwingelderveld, Nationaal Park Drents-Friese Wold, Appelscha, het Fochteloërveen, Bakkeveen, Nationaal Landschap De Noardlike Fryske Wâlden en via Nationaal Park De Âlde Feanen, Beetsterzwaag, Lippenhuizen, Oldeberkoop, landgoedpark Oranjewoud en Wolvega weer terug naar Gaasterland.”

Groen magazine
Met de ontwikkeling van fiets- en wandelroutes en bijbehorende arrangementen is het toeristenbureau al een tijdje bezig. “Eind 2019 komt het groenste magazine van Nederland uit”, zegt Hendriks. “Viertalig, zonder advertenties, met veel kaarten en routes, de meest bezienswaardige dorpen, horeca- en recreatiebedrijven, streekproducten en attracties. Bedrijven en dorpen kunnen inhaken door middel van betaalde infoblokken op dubbele themapagina’s met een kaart, of sponsoring van informatieve pagina’s en foto’s. Een mooi voorbeeld van onze nieuwe werkwijze is de blauwe waterrecreatiegids ‘Friesland’ die 19 januari 2019 in onze stands op ’s werelds grootste watersporttentoonstelling, Boot in Düsseldorf, wordt gepresenteerd.

De blauwe gids, het zusje van de groene, is online te bekijken:
Blader hier in het nieuwe magazine over waterrecreatie in Friesland dat 19 januari 2019 op Boot Düsseldorf verschijnt:
www.frieslandholland.nl/waterland/

Friesland reisgidsen, magazines en routekaarten:
www.frieslandhollandwebshop.nl

Vakantiebestemming Friesland Holland:
www.provinciefriesland.frl

Arrangementen van bureau voor toerisme van Fryslân:
www.frieslandtravel.com
www.frieslandfietsvakanties.com

Gratis abonnement op Fries Nieuws:
Kosteloos abonnement op wekelijkse nieuwsbrief over toerisme, recreatie en evenementen in Friesland: www.friesnieuws.nl/aanmelden-nieuwsbrief