Friese werven brengen bijzondere motorjachten in de vaart

Friese werven brengen bijzondere motorjachten in de vaart

Varen in Friesland: ‘Best in travel in Europe’ (Lonely Planet)

MAKKUM/SNEEK (NL) – De boot als varend vakantiehuis in Friesland, nummer drie op Lonely Planet’s lijst van Europese topvakantiebestemmingen 2018. Zo zagen veel Nederlanders en Duitsers het schip en de provincie al, maar een toenemend aantal Zwitsers en Belgen raken ook enthousiast over de nieuwste generatie pleziervaartuigen als “houseboat”. Moderne ontdekkingsreizigers hebben de keus uit prijsgunstig polyester of stoer staal.

Botenimporteur Jurre Jan Muurling bij zijn nieuwe boten. Op de voorgrond de Delphia Escape 1080 S.

Friese jachtwerven zijn vertrouwd met beide bouwmaterialen, maar meestal komen polyester jachten uit het buitenland. Superwerven beconcurreren elkander bijna het zeegraf in. Het in problemen verkerende Bavaria in Duitsland ziet zich met tempo voorbijgevaren door de Poolse werf Delphia, in Nederland vertegenwoordigd door Tornado Sailing in Makkum. De staalbouwers hebben het ook niet breed — Jetten Yachting BV in Sneek ging deze week onderuit — maar solide familiebedrijven als Aquanaut in Sneek houden het hoofd ruim boven water door verhuur, vernieuwing (designjachten naast traditionele lijnen), veelzijdige dienstverlening en bovenal door het voeren van een bedrijfspolitiek die gericht is op waardebehoud van hun product. De koper of huurder valt steeds vaker voor eigentijdse concepten, tot het zeer gewaagde aan toe, maar wil wel een merk van betekenis. Ooit wil hij de boot immers verkopen, een nóg hipper of praktischer schip aanschaffen, en dan telt het merk en het nog bestaan van de werf. Friese bouwers en importeurs die durven, scoren. Hieronder twee voorbeelden.

Tornado Sailing Makkum: drie nieuwe motorboten
Zeil- en motorjachtverhuurder én verkoper Jurre Jan Muurling van Tornado Sailing heeft drie nieuwe Delphia motorjachten in de vaart genomen: een Bluescape 1200 (De ‘Noordvaarder’ die hij op Boot Düsseldorf 2018 in hal 17 toonde), een hele luxe Escape 1080 (De ‘Koegelwieck’, ook op Boot) en de Escape 1150 Voyager. Het gaat om zeer onderscheidende polyester jachten, verre van traditionele modellen. In de 20 ligplaatsen tellende jachthaven liggen ook nog elf vrije nieuwe Delphia zeiljachten. Tornado Sailing importeert de jachten zelf uit Polen. De Delphia-werf werd in twintig jaar tijd een toonaangevende werf die zelfs het Duitse Bavaria voorbijstreefde.

Aquanaut Sneek introduceert Andante 400 DJ
Een ruimteschip met bescheiden afmetingen noemt Mark Bakker van Aquanaut Yachting Holland in Sneek zijn bijna twaalf meter lange Andante 400 DJ. Het al Zwitserse vlag varende stalen motorjacht heeft standaard drie grote hutten en een verhoudingsgewijs enorme salon. “Het door ons bedachte Cab Foreward principe houdt in dat het voordek iets korter is gehouden, waardoor de ramen verder naar voren worden geplaatst en de salon langer wordt. Het voordeel hiervan is ook dat de een niveau lager gelegen kombuis baadt in een zee van licht. De kombuis heeft een open opstelling en is zo vormgegeven dat je vanuit deze plek altijd in contact staat met de opvarenden in de salon. Verder vind je in de salon een grote U-bank met royale tafel en veel, heel veel kastruimte. Voorin bevinden zich twee grote gastenhutten met een grote badkamer. In het achterschip is de eigenaarshut met groot vrijstaand bed met lage instap gesitueerd. Langs de wanden tref je veel bergruimte in de vorm van hang- en legkasten aan. Het sanitair bevindt zich in twee aparte vertrekken, aan bak- en stuurboord.

De betimmering is in rustiek-eiken. Door de nerf horizontaal te laten lopen, ontstaat een ruimtelijk effect. Het geheel heeft een modern uiterlijk doordat eiken is gecombineerd met witte panelen, donkere lijsten en roestvast staal. Het achterdek oogt buitenproportioneel. De tegen de spiegel geplaatste L-bank biedt een zitplaats aan ten minste zes personen. En ondanks een grote tafel is er volop ruimte voor losse fauteuils. De rijk geoutilleerde en ergonomisch gevormde stuurstand met carbon-look is state of the art. Het gebogen windscherm is uitgevoerd in geborsteld roestvast staal, een zeer fraai accent.”

Meer info:
www.tornadosailing.nl
www.aquanaut.nl
www.boatcharterholland.nl

Leeuwarden European Capital of Culture 2018:
www.leeuwarden2018.info
www.2018arrangementen.nl
www.friesland.nl/nl/culturele-hoofdstad/programma

Vakantiebestemming Friesland (Best in Travel 2018 volgens Lonely Planet):
www.provinciefriesland.frl
https://www.lonelyplanet.com/the-netherlands/friesland

Arrangementen van bureau voor toerisme van Fryslân:
www.frieslandtravel.com
www.frieslandfietsvakanties.com

Gratis abonnement op Fries Nieuws:
Kosteloos abonnement op wekelijkse nieuwsbrief over toerisme, recreatie en evenementen in Friesland:
www.friesnieuws.nl/aanmelden-nieuwsbrief

 

Net zoveel vakantiehuis als boot: de gloednieuwe en zeer luxe Delphia Bluescape 1200 ‘Noordvaarder’.

De Aquanaut Andante 400 DJ. Lengte: 11,98 m, breedte 3,90 m, diepgang 1,15 meter, kruiphoogte 3,00 meter, waterverplaatsing 17 t, motorisering Volvo D3-110 pk, CE-certificering B. Het ontwerp is van Willem Nieland. Prijs vanaf € 392.690.