Reisgids Lonely Planet zet Friesland op derde plek hitlijst Best in Europe!

Reisgids Lonely Planet zet Friesland op derde plek hitlijst Best in Europe!

Romantisch bosrijk Friesland, de Friese Wouden, helemaal niet in beeld

WOLVEGA (NL) – “Lonely Planet names Europe’s best destinations for 2018” kopt CNN Travel. Overal in de media, echt wereldwijd, verschijnen soortgelijke headlines. In de top drie van de tien beste Europese vakantiebestemmingen, een uitgave van Lonely Planet Publications in Melbourne (Australië), staat tot groot genoegen van de Friezen de provincie Fryslân (www.frieslandnederland.nl).

Sneek staat op plaats 7 van de “top experiences” in Friesland. Jana Hendriks maakte 22 mei 2018 deze foto’s van één van de elf nieuwe fonteinen in Friesland, de drie meter hoge bronzen ‘Fontein van Fortuna’ van kunstenaar Stephan Balkenhol. Op een gouden bol in het water van het Hoogend bij de Waterpoort staat de man met de Hoorn des Overvloeds. Het beeld verwijst naar Fortuna, de godin van het geluk en de schutsvrouwe van steden, families en volkeren. De overvloeiende hoorn symboliseert de materiële welstand van de gelukkige die ermee in aanraking komt. De gouden bol draait voortdurend om zijn as, zodat het water, net als de toestroom van het fortuin, een onberekenbare, wilde kracht wordt. De overvloed die zich toevallig over ons uitstort, kan ons door het lot even snel weer worden ontnomen, zie de geschiedenis van Sneek. De periodes van grote welvaart en neergang in de waterstad waren de inspiratiebron voor in 1957 geboren Balkenhol die in Duitsland en Frankrijk woont. Meer info: www.11fountains.nl

De redactie bleek bij de keuze helemaal gefocust op Leeuwarden Culturele Hoofdstad van Europa 2018, de andere tien steden, de Friese meren en de Waddeneilanden. Over de andere helft van de provincie, de Friese Wouden in het oosten met wereldwijd unieke natuurgebieden en ook een topvakantieregio, wordt helemaal niet gesproken. 

Topbelevenissen
“Met de Friese meren, uitgestrekte velden én natuurlijk de idyllische Waddeneilanden is Friesland wat mij betreft een van de meest onderschatte reisbestemmingen in Nederland”, zegt Sara van Geloven, hoofdredacteur van Lonely Planet magazine, die met geen woord rept over de Nationale Parken en andere natuurgebieden in het oosten.

Volgens haar en haar collega’s zijn de “top experiences in Friesland”: 1. Leeuwarden; 2. Schiermonnikoog; 3. Hindeloopen; 4. Terschelling; 5. Ameland; 6. Harlingen; 7. Sneek. De Friese Waddeneilanden adverteren op de Nederlandse website van Lonely Planet met de eilanden als hét zomerparadijs.

Het bij de onderscheiding betrokken en sponsorende marketingbureau van de provincie, Merk Fryslân: “Onder andere de bruisende hoofdstad Leeuwarden, het uitgestrekte landschap én het Friese Waddengebied hebben de doorslag gegeven voor deze verkiezing. Ook het feit dat Leeuwarden-Friesland in 2018 Culturele Hoofdstad van Europa is, is een bepalende factor geweest voor Lonely Planet.”

Highlights
De “top sights in Friesland” zijn volgens Lonely Planet: 1. Fries Museum in Leeuwarden; 2. De Friese toren van Pisa, de Oldehove in Leeuwarden; 3. Keramiekmuseum Princessehof in Leeuwarden; 4. Koninklijk Eise Eisinga Planetarium in Franeker; 5. De vuurtoren van Ameland; 6. Natuurcentrum Ameland; 7. Museum Hannemahuis in Harlingen; 8. Natuurmuseum Fryslân in Leeuwarden. In de Friese Wouden weinig leuks volgens de schrijvers en fotografen van de reisgids.

Hotels en restaurants
“The best places to stay in Friesland” zijn volgens Lonely Planet slechts drie hotels: Hotel-Paleis Stadhouderlijk Hof in Leeuwarden, ’t Heerenlogement in Harlingen en Hotel Pension van der Werff op Schiermonnikoog. Op andere pagina’s van de website worden weer andere hotels genoemd, waaronder reeds lang gesloten etablissementen zoals De Wijnberg in Sneek.

Reizigers wordt aangeraden te tafelen in restaurant By Ús in Leeuwarden, De Tjotter in Harlingen, De Hinde in Hindeloopen en in de Walrus in Leeuwarden en Sneek. Ook wat de horeca betreft vallen de Friese Wouden helemaal buiten de boot.

 Lonely Planet’s Best in Europe 2018:

  1. Emilia-Romagna, Italy
  2. Cantabria, Spain
  3. Friesland, the Netherlands
  4. Kosovo
  5. Provence, France
  6. Dundee, Scotland
  7. Small Cyclades, Greece
  8. Vilnius, Lithuania
  9. Vipava Valley, Slovenia
  10. Tirana, Albania

Lonely Planet’s reisexperts over Friesland (Nederlands)
Lonely Plant: “Eigenzinnig Friesland staat bij de meeste reizigers misschien nog niet op de radar, maar dit jaar laat de provincie zien dat dit volledig onterecht is. Friesland is samen met provinciehoofdstad Leeuwarden uitgeroepen tot Europese Culturele Hoofdstad van 2018 en pakt uit met een veelzijdig programma van kunstinstallaties, festivals en evenementen. In het Fries Museum is een unieke tentoonstelling te zien van M.C. Escher, die in Leeuwarden geboren is, en deze zomer vormen de historische straten van de stad het decor voor de (letterlijk) gigantische parade van Royal de Luxe. Maar ook het jaarlijks terugkerende Welcome to The Village, een van de duurzaamste festivaldorpen van Europa, en de gezellige cafés en bonte collectie winkels zijn reden voor een bezoek aan de bescheiden Friese hoofdstad.

Buiten Leeuwarden gaat een wondere natuurwereld voor je open: van weidse velden en schitterende meren tot een viertal Friese eilanden in de Waddenzee – de ideale zomerbestemming voor liefhebbers van uitgestrekte stranden, glooiende duinen en idyllische zeegezichten. Het UNESCO-werelderfgoed staat dit jaar extra in de spotlight dankzij de opvallende kunstroute Sense of Place, die je langs de mooiste plekjes van het Waddengebied voert.”

Lonely Planet’s travel experts about Friesland Holland (English)
Lonely Plant: “Most people visiting the Netherlands make a beeline for Amsterdam, but this year the province of Friesland is stepping into the limelight. It joins its capital Leeuwarden, a small city with a thriving cafe culture, eclectic shopping and canals lined with historic houses, as European Capital of Culture in 2018. The city is going all out with a program of installations, festivals and events, including a major exhibition in the Fries Museum inspired by one of Leeuwarden’s best-known former residents: artist M.C. Escher.

Beyond the city, fertile fields criss-crossed by dykes frame a new art route – Sense of Place – that will celebrate the region’s beguiling landscape, a highlight of which is the peaceful quartet of islands in the Unesco World Heritage-listed Wadden Sea, the perfect spot to escape amid sand dunes, long beaches and tidal flats.”

Websites Lonely Planet:
https://www.friesnieuws.nl/5738
https://www.lonelyplanet.com/best-in-europe

Tips van Lonely Planet:
https://www.friesnieuws.nl/5735
https://www.friesnieuws.nl/5740
https://www.lonelyplanet.com/travel-tips-and-articles/sun-sea-and-schiermonnikoog-which-frisian-island-is-right-for-you/40625c8c-8a11-5710-a052-1479d276afb9

Film Lonely Planet: The best destinations to visit in Europe in 2018
https://www.lonelyplanet.com/video/the-best-destinations-to-visit-in-europe-in-2018/v/vid/782?tag=bit18

Film van Lonely Planet over Friesland:
https://www.lonelyplanet.com/video/discover-cow-cuddling-in-friesland/v/vid/654

CNN Travel:
https://edition.cnn.com/travel/article/lonely-planet-europe-best-destinations-2018/index.html

Leeuwarden European Capital of Culture 2018:
www.leeuwarden2018.info
www.2018arrangementen.nl
www.friesland.nl/nl/culturele-hoofdstad/programma

Vakantiebestemming Friesland (Best in Travel 2018 volgens Lonely Planet):
www.provinciefriesland.frl

Arrangementen van bureau voor toerisme van Fryslân:
www.frieslandtravel.com
www.frieslandfietsvakanties.com

Gratis abonnement op Fries Nieuws:
Kosteloos abonnement op wekelijkse nieuwsbrief over toerisme, recreatie en evenementen in Friesland:
www.friesnieuws.nl/aanmelden-nieuwsbrief 

Sneek: één van de elf nieuwe fonteinen in Friesland, de drie meter hoge bronzen ‘Fontein van Fortuna’ van kunstenaar Stephan Balkenhol. Meer info: www.11fountains.nl 

Slideshow met 42 foto’s van Friesland Holland