Sunset Cruise: Fries diner in havenrestaurant en zeiltochtje met vissermansaak naar ondergaande zon

Sunset Cruise: Fries diner in havenrestaurant en zeiltochtje met vissermansaak naar ondergaande zon

Lonely Panet Travel Award ‘Friesland Best in Europe 2018’ stimuleert ontwikkeling nieuwe arrangementen

HINDELOOPEN (NL) – ‘Friesland Nederland one of the 10 best places to visit in Europe in 2018’. Van deze onderscheiding van de wereldwijd actieve reisgidsengigant Lonely Planet uit het Australische Melbourne worden veel Friese horeca- en recreatieondernemers en het bureau voor toerisme van Fryslân, Friesland Holland, blij. Gezamenlijk ontwikkelen ze nieuwe arrangementen voor nu en de komende jaren voor Lonely Planet- en Frieslandfans. Arrangement nummer één komt van restauranthouder Jantje Haagsma van Sailor’s Inn in Hindeloopen en Michael Fölling van Sailcharter Friesland in Workum, verhuurder van traditionele zeilschepen met en zonder bemanning.

Jachtcharterondernemer Michael Fölling uit Workum en restauranthouder Jantje Haagsma uit Hindeloopen organiseren iedere woensdagavond van 20 juni tot en met 5 september 2018 een exclusieve all-in Sunset Cruise voor € 79,50 per persoon vanuit Jachthaven Hindeloopen. Per boot mogen maximaal twaalf personen mee. Bij grotere aantallen, bijvoorbeeld bij relatievaarten en personeelsuitjes, worden meer Lemsteraken ingezet. De minimumdeelname om een tocht door te kunnen laten gaan is gesteld op zes personen. Reserveren via www.sailcharterfriesland.nl.

De geboren Wyckeler Jantje Haagsma (37) zat jaren in de gemeenteraad van Súdwest-Fryslân, in de jeugd- en thuiszorg, maar altijd met één of twee benen in de horeca. Achter de bar, voor de bar, in de keuken, het maakte haar niets uit. De rol van gastvrouw is haar op het sportieve lijf geschreven en ook die van entertainer, reden voor haar om vorig jaar maart havenrestaurant Sailor’s Inn op het terrein van Jachthaven Hindeloopen over te nemen van haar kennissen Tom en Magda. Die runden de brasserie dik 20 jaar en behoorden min of meer tot de uitrusting van Jos de Vries’ chique haven. Inmiddels is Jantje een bekend, geaccepteerd en geliefd gezicht. Ze voert een iets kleinere kaart dan haar voorgangers, afgestemd op de overwegend boven de vijftig zijnde havengasten, en probeert extra klandizie te trekken door in- en outdooractiviteiten rondom haar 150 zitplaatsen tellende zaak te organiseren. 75 kunnen binnen aan tafel, op het loungeterras met zicht op de haven en het IJsselmeer kunnen ook 75 mensen plaatsnemen. Een gutbürgerlich Fries driegangenmenu, gebaseerd op streekproducten, serveert ze voor €29,95. Dat doet ze niet in de winter, want dan is de zaak dicht. Zij, sinds 2007 inwoonster van het schitterende Elfstedenstadje, gaat 1 maart open en sluit de tent na het tweede weekend van november, omdat daarna alle ligplaatshouders en hun familie en vrienden foetsie zijn. En Jantje moet ook op adem komen, want ze rent niet alleen in haar eet- en drinkgelegenheid, ze beoefent elke dag ook nog de hardloopsport.

Topattractie: culinair genieten en dan naar zonsondergang
Dé topattractie van Hindeloopen vindt ze de ondergaande zon, die je vele dagen per jaar vanaf haar terras kunt beleven. Dineren in het oranje-rode licht van de grootste schijnwerper ter wereld is een absolute sensatie, vindt Jantje, en helemaal als je even het IJsselmeer op gaat. Geen boot? Geen nood! Met Michael Fölling van platbodemverhuurbedrijf Sailcharter Friesland in Workum heeft ze sunset cruises bedacht. Elke woensdagavond van 20 juni tot en met 5 september kun je bij haar dineren en borrelen en aansluitend, of vooraf, afhankelijk van het weer, een zeiltocht met een Lemsteraak in vissermansuitvoering maken. €79,50 kost de originele all-in-vaartocht die je kunt reserveren bij haar of via info@sailcharterfriesland.nl. Er kunnen maximaal twaalf personen mee. Het minimum om de tocht door te kunnen laten gaan is zes. Je kunt de aak ook voor jezelf, voor je familie of relaties claimen. In ieder geval moet je op tijd reserveren. Bij meer dan twaalf personen kunnen extra platbodems ingezet worden, want Fölling heeft een haven vol.

Meer info over Sunset Cruises en boekingen:
www.sailors-inn.nl
www.sailcharterfriesland.nl 

Friesland Cruises:
www.frieslandcruises.nl

Lonely Planet’s Best in Europe 2018:

  1. Emilia-Romagna, Italy
  2. Cantabria, Spain
  3. Friesland, the Netherlands
  4. Kosovo
  5. Provence, France
  6. Dundee, Scotland
  7. Small Cyclades, Greece
  8. Vilnius, Lithuania
  9. Vipava Valley, Slovenia
  10. Tirana, Albania

Lonely Planet’s reisexperts over Friesland (Nederlands)
Lonely Plant: “Eigenzinnig Friesland staat bij de meeste reizigers misschien nog niet op de radar, maar dit jaar laat de provincie zien dat dit volledig onterecht is. Friesland is samen met provinciehoofdstad Leeuwarden uitgeroepen tot Europese Culturele Hoofdstad van 2018 en pakt uit met een veelzijdig programma van kunstinstallaties, festivals en evenementen. In het Fries Museum is een unieke tentoonstelling te zien van M.C. Escher, die in Leeuwarden geboren is, en deze zomer vormen de historische straten van de stad het decor voor de (letterlijk) gigantische parade van Royal de Luxe. Maar ook het jaarlijks terugkerende Welcome to The Village, een van de duurzaamste festivaldorpen van Europa, en de gezellige cafés en bonte collectie winkels zijn reden voor een bezoek aan de bescheiden Friese hoofdstad.

Buiten Leeuwarden gaat een wondere natuurwereld voor je open: van weidse velden en schitterende meren tot een viertal Friese eilanden in de Waddenzee – de ideale zomerbestemming voor liefhebbers van uitgestrekte stranden, glooiende duinen en idyllische zeegezichten. Het UNESCO-werelderfgoed staat dit jaar extra in de spotlight dankzij de opvallende kunstroute Sense of Place, die je langs de mooiste plekjes van het Waddengebied voert.”

Lonely Planet’s travel experts about Friesland Holland (English)
Lonely Plant: “Most people visiting the Netherlands make a beeline for Amsterdam, but this year the province of Friesland is stepping into the limelight. It joins its capital Leeuwarden, a small city with a thriving cafe culture, eclectic shopping and canals lined with historic houses, as European Capital of Culture in 2018. The city is going all out with a program of installations, festivals and events, including a major exhibition in the Fries Museum inspired by one of Leeuwarden’s best-known former residents: artist M.C. Escher.

Beyond the city, fertile fields criss-crossed by dykes frame a new art route – Sense of Place – that will celebrate the region’s beguiling landscape, a highlight of which is the peaceful quartet of islands in the Unesco World Heritage-listed Wadden Sea, the perfect spot to escape amid sand dunes, long beaches and tidal flats.”

Lonely Planet:
https://www.lonelyplanet.com/best-in-europe

Leeuwarden European Capital of Culture 2018:
www.leeuwarden2018.info
www.2018arrangementen.nl
www.friesland.nl/nl/culturele-hoofdstad/programma

Vakantiebestemming Friesland (Best in Travel 2018 volgens Lonely Planet):
www.provinciefriesland.frl

Arrangementen van bureau voor toerisme van Fryslân:
www.frieslandtravel.com
www.frieslandfietsvakanties.com

Gratis abonnement op Fries Nieuws:
Kosteloos abonnement op wekelijkse nieuwsbrief over toerisme, recreatie en evenementen in Friesland:
www.friesnieuws.nl/aanmelden-nieuwsbrief

Slideshow van Sailor’s Inn en Hindeloopen aan het IJsselmeer met 54 foto’s van Friesland Holland Tourist Information & Travel Service: