Friese werven hebben veel succes met eigen in-water-shows

Friese werven hebben veel succes met eigen in-water-shows

Van 19 t.e.m. 21 oktober in Woudsend en van 2 t.e.m. 4 november in Sneek

Aquatec in Woudsend, bekend van de merken Antaris, Maril en Makma, bouwt en showt haar omvangrijke sloepenlijnen (diesel en elektro) in een twee etages omvattende moderne werf op watersportpark De Welle. De sloepen worden boven de overdekte haven gebouwd.

WOUDSEND/SNEEK (NL) – Voorafgaand aan Motorboot Sneek (2 tot en met 4 november 2018) organiseert sloepenbouwer Aquatec in Woudsend van 19 tot en met 21 oktober 2018  in haar 1500 vierkante meter grote waterhal een occasion- en demosloepenshow. De eigenaar van de merken Antaris, Maril en Makma houdt steeds vaker shows op haar eigen werfterrein. Het presenteert zich niet op tentoonstellingen als Boot in Düsseldorf en Boot Holland in Leeuwarden. Ook andere Friese collega’s zijn afgehaakt, meestal vanwege de hoge kosten.

Het aantal exposanten op de bootshow van Hamburg, die tegenwoordig Hamburg Boat Show heet onder de vlag van Interboot in Friedrichshafen, is in de loop der jaren gehalveerd. Maar Messe Düsseldorf heeft juist wel de wind in de zeilen: alle hallen zijn volgeboekt. Het bureau voor toerisme Friesland Holland heeft in hal 14 een infocenter met een frontbreedte van tien meter naast de Lemsteraak van platbodembouwer- en verhuurder Heech by de Mar uit Heeg. Het toerismebureau uit Wolvega presenteert er zijn nieuwe watersport- en vakantiegidsen, kaarten en brochures van Friese jachtbouwers, –verhuurders en –makelaars. Ook de Friese traditionele zeilvaart is present in de stand.

Motorboot Sneek
Uit de groei van Motorboot Sneek blijkt ook dat steeds meer Nederlandse jachtwerven en importeurs kiezen voor een in-water-show op de plek waar de grootste concentratie watersportbedrijven is: Friesland. De eigen shows zijn ook goed voor de Friese hotelbranche. Potentiële kopers en huurders, die vinden dat een pleziervaartuig zich in het beste in het water manifesteert, maken van een bezoek aan bootshows een meerdaags uitje. Velen komen uit Duitsland, Zwitserland en België naar de provincie voor een werfbezichtiging en een proefvaart. Motorboot Sneek wordt georganiseerd door zes bedrijven aan de oostkant van Sneek, op en rond watersportbedrijvenpark ’t Ges. De meeste “gastwerven”, zoals Linssen Yachts uit Maasbracht, Super Lauwersmeer uit Noardburgum en Tornado Sailing uit Makkum (zeil- en motorjachten van Delphia) zijn te vinden op het terrein van Aquanaut Yachting aan de Selfhelpweg op bedrijventerrein De Woudvaart.

Sloepen
Sloepen zijn in Nederland, met name in Friesland, geliefde vakantievaartuigen vanwege hun ruwwaterbestendigheid, geringe diepgang, lage doorvaarthoogte en stabiliteit. Ze zijn van origine afgeleid van authentieke reddingssloepen, maar in de loop der jaren geëvolueerd tot zeer comfortabele toerboten met een cabrioletkap en steeds vaker ook met een koelkastje en een toilet. Ondanks de enorme opwaardering op het gebied van comfort hebben de sloepen van gerenommeerde merken ten opzichte van ‘het origineel’ niet aan veiligheid ingeboet.

Meerdaagse tochten
Er worden in beperkte mate ook sloepen met een klein kajuitje gebouwd, zogenaamde kampeersloepen of cabinsloops. Voor meerdaagse tochten wordt echter meestal één hotel als uitvalsbasis genomen — er zijn veel mooie klaverbladvormige routes — of wordt er van hotel aan het water naar hotel aan het water gevaren. De reisorganisatie van het bureau voor toerisme van Fryslân, Friesland Holland Travel Service, heeftdiverse meerdaagse sloeparrangementen in haar programma. Het populairst zijn de vaartochten langs de historische Friese Elfsteden en in de Nationale Parken De Alde Feanen en Weerribben-Wieden (Ossenzijl-Giethoorn).

De bouwers
In Friesland is de grootste recreatiesloepenbouwer van Europa gevestigd: Aquatec Industries in Woudsend, bekend van de merken Antaris, Maril en Makma. Daarnaast zijn er nog talrijke kleine sloepenbouwers waarvan sommigen zich hebben gespecialiseerd in elektrische sloepen, zoals Hoora Watersport in Heeg.
Het leeuwendeel van de sloepen is van onderhoudsarm glasvezelversterkt polyester gemaakt, maar aluminium en staal komen ook als bouwmateriaal voor. Hout wordt nog maar zelden toegepast, eigenlijk alleen maar door daarin gespecilaliseerde ambachtelijke bedrijven met een rijke historie op dit vlak. Kost een doorsnee polyester sloep €30.000 tot €50.000, voor een houten versie betaal je het drievoudige.

Export
Friesland is internationaal toonaangevend op het gebied van de bouw van sloepen en daarmee verwante tenders en elektrische voortstuwingstechnieken. De export neemt ieder jaar gestaag toe, omdat het typisch Hollandse vaartuig ook zeer geschikt blijkt te zijn voor de Duitse meren en rivieren, maar ook omdat er vanuit het buitenland veel interesse is voor de kennis en ervaring van Friesland met elektrische aandrijving van pleziervaartuigen. Aquatec heeft dealers in meerdere Europese landen en sinds kort ook in de Verenigde Staten van Amerika.

Sloep huren
Overal in Friesland kun je sloepen huren: bij speciale sloepverhuurbedrijven, bij hotels, op vakantieparken en in jachthavens. De huurprijzen variëren sterk. Dat heeft te maken met de grootte, de aandrijftechniek en de uitrusting van de sloep. Hoe groter en luxer en hoe duurder. Om een idee te geven van de huurprijzen in het hoogseizoen, de zomer: de gemiddelde dagprijs van een sloep rond de zes meter ligt in de buurt van €150,- en de weekprijs komt op circa €550,-.

Aquatec directeur Klaas Schiphof exporteert inmiddels ook naar de Verenigde Staten.

De overdekte showhaven van Aquatec.

Made in Friesland Holland: Antaris, Maril en Makma sloepen.

Meer info:
www.aquatecsloepen.nl
www.motorbootsneek.nl
www.waterland.frl
www.boot.de
www.boatcharterholland.nl

Friesland Holland Travel Guide & Tourist Atlas en kaart bestellen?
www.frieslandhollandwebshop.nl

Vakantiebestemming Friesland Holland (Best in Travel 2018 volgens Lonely Planet):
www.provinciefriesland.frl

Arrangementen van bureau voor toerisme van Fryslân:
www.frieslandtravel.com
www.frieslandfietsvakanties.com

Gratis abonnement op Fries Nieuws:
Kosteloos abonnement op wekelijkse nieuwsbrief over toerisme, recreatie en evenementen in Friesland:
www.friesnieuws.nl/aanmelden-nieuwsbrief