Friese winkeltjesroute langs Waddenkust trekt steeds meer bezoekers van ver

Friese winkeltjesroute langs Waddenkust trekt steeds meer bezoekers van ver

Winkeliers en kunstenaars vieren 30 juni 5-jarig bestaan met open shop

FERWERT (NL) – Morgen, zaterdag 30 juni 2018, viert de Noord-Friese Winkeltjesroute haar 5-jarig bestaan. Om dat te vieren worden bezoekers op deze laatste zaterdag van de maand in elke winkel of werkplaats getrakteerd op iets lekkers of krijgen ze een kleine attentie. Alle deelnemers zijn geopend van 10.00 uur tot 17.00 uur. Dat geldt ook voor de kunstkerk van Lichtaard, een onderdeel van de 60 km lange route. Men kan starten waar men wil. De routekaart van de Noord-Friese Winkeltjesroute is verkrijgbaar bij de deelnemende winkels en ateliers of te downloaden via de site www.noordfriesewinkeltjesroute.nl

Voor het laatste nieuws en recente openingstijden is het verstandig vóór vertrek de site www.noordfriesewinkeltjesroute.nl te bezoeken. Op de site staan ook de adressen van bedrijven op de route die aanverwante diensten aanbieden zoals een fietsverhuur, restaurants en overnachtingsplekken. Mocht het niet lukken om de winkeltjesroute op de laatste zaterdag van de maand te volgen, elke donderdagmiddag zijn de winkels en ateliers ook tegelijk geopend. Daarnaast houdt elke deelnemer er ook nog eigen winkeltijden op na.

Woordvoerder Dorian Hofker, eigenaar van Bed and Breakfast en winkel in kasteelaardewerk en brocante Bij de Pastorie in Reitsum: “In vijf jaar tijd is de Noord-Friese Winkeltjesroute uitgegroeid tot een volwaardig dagje uit in Friesland. Werd de route de eerste tijd voornamelijk bezocht door mensen uit eigen streek, tegenwoordig komen bezoekers van heinde en verre om te winkelen in het Friese waddenland. Er worden zelfs overnachtingen aan gekoppeld in de plaatselijke B&B’s en hotels. En zo profiteren ook de plaatselijke fietsverhuur, restaurants en logementen als hotel It Posthûs in Burdaard, waar je ook mooie fietsen kunt huren, van de populariteit van de route.”

De kracht: klein en authentiek
De kracht van de route zit hem volgens Liesbeth Sijtsma, mede-oprichter, in het kleinschalige en authentieke van de winkeltjes en de omgeving. “Men wordt persoonlijk geholpen en er ontstaan vaak leuke gesprekken met bezoekers.” Ook de cohesie tussen de winkeliers is van invloed op het succes van de route. “We gunnen elkaar de klandizie en sturen mensen door naar elkaar.”

Goede communicatie en een strak marketingbeleid dragen verder bij aan de continuïteit van de route. De routekaart voorziet de bezoekers van informatie over de diverse winkels en ateliers en leidt langs pittoreske dorpjes en vergezichten. Dorian Hofker: “Met de zeewind in de haren hebben zo al honderden mensen genoten van de omgeving en de charme van de winkeltjes. Populair is de route bij vriendinnenclubjes, als personeelsuitje en als uitje van bijvoorbeeld plattelandsvrouwen.”

Grote variatie
Op de route wordt door winkels en ateliers van alles aangeboden: cadeauartikelen, serviesgoed, woonaccessoires, brocante en curiosa, bloemen, sieraden en mode. Mevrouw Hofker: “In de open ateliers raakt de bezoeker bekend met glasmozaïek, ambachtelijk bedrukt katoen, handgevormde kaarsen, glaskunst en beeldende kunst. Tref de kunstenaar aan het werk of volg een workshop. Verschillende locaties bieden wisselende exposities en hebben een opengestelde tuin voor een welverdiend kopje koffie met taart. De laatste jaren vormt Kunst in de Kerk een vast onderdeel van de winkeltjesroute. Dit jaar is de kerk van Lichtaard het podium van kunstenaars die er op de laatste zaterdag van de maand exposeren.”

Kunstenaars in kerk van Lichtaard
Tijdens de Noord-Friese Winkeltjesroute op zaterdag 30 juni 2018 exposeren kunstschilder Wopke van der Heide, beeldend kunstenares Coby van der Veer–Schepman en keramiste Anja Kuipers in het kerkje van Lichtaard in het noorden van Friesland. De expositie maakt onderdeel uit van Kunst in de Kerk en is gekoppeld aan de Noord-Friese Winkeltjesroute. Kunst in de Kerk vindt altijd plaats op de laatste zaterdag van de maand in de periode april tot en met september. De kerk aan de Noordermieddyk 3 in Lichtaard is geopend van 10.00 tot 17.00 uur en is vrij toegankelijk. Routekaarten en stempelkaarten voor de winkeltjesroute zijn beschikbaar in het kerkje en kunnen ook gedownload worden via www.noordfriesewinkeltjesroute.nl. Vergeet ook niet in het kerkje te stempelen!

Wopke van der Heide
Wopke van der Heide (Britsum,1945) is kunstschilder woont in Hijum. Van der Heide heeft veel belangstelling voor de natuur en dat komt in de schilderijen duidelijk naar voren. Als onderwerp kiest hij vooral landschappen, maar ook dieren en bloemen. Routemanager Dorian Hofker: “Hij gebruikt harmonieuze kleuren en schildert heel sfeervol door de helderheid of het soms sterk aanwezige licht-donker-contrast. Je ziet dat de schilder een groot observatievermogen heeft en zeer geduldig en gedreven te werk gaat. In het schilderen, meestal met olieverf en soms met acryl, is Van der Heide een echte tekenaar. Zijn werken zijn zeer gedetailleerd en verfijnd.”

Coby van der Veer-Schepman
Coby Van der Veer-Schepman uit Hallum heeft vele talenten, meldt Hofker. “Het werk van deze beeldend kunstenares omvat meerdere disciplines. Keramiek is wellicht de belangrijkste. Ze maakt sieraden en objecten van porselein, altijd vanuit geometrische vormen. Daarnaast houdt ze zich bezig met het maken van collages. Hiervoor maakt ze gebruik van garen, tijdschriften en verf. Ook schilderen en etsen behoren tot haar collectie. In haar werk maakt ze gebruik van bestaande vormen, afbeeldingen en voorwerpen en plaatst deze in een andere context. Hierdoor ontstaan verrassende creaties die zeer de moeite van het bezichtigen waard zijn.”

Anja Kuipers
Voormalig kleuterjuf Anja Kuipers — ze verliet het onderwijs na een burn out — is als keramiste gespecialiseerd in menselijke vormen, van portretten tot bustes. De diversiteit is groot, maar de mens is al tien jaar haar inspirtatiebron. Schilderen en tekenen kan ze ook. “Kunst is een uitingsvorm waarin je je gevoel kwijt kunt en zichtbaar kunt maken.”

Meer info:
www.noordfriesewinkeltjesroute.nl

Leeuwarden European Capital of Culture 2018:
www.leeuwarden2018.info
www.2018arrangementen.nl
www.friesland.nl/nl/culturele-hoofdstad/programma

Vakantiebestemming Friesland Holland (Best in Travel 2018 volgens Lonely Planet):
www.provinciefriesland.frl

Arrangementen van bureau voor toerisme van Fryslân:
www.frieslandtravel.com
www.frieslandfietsvakanties.com

Gratis abonnement op Fries Nieuws:
Kosteloos abonnement op wekelijkse nieuwsbrief over toerisme, recreatie en evenementen in Friesland:
www.friesnieuws.nl/aanmelden-nieuwsbrief

De kracht van de Noord-Friese Winkeltjesroute zit hem volgens kunstenares Liesbeth Sijtsma (foto) van Outdoor Mozaïek Gallery in Ferwert in het kleinschalige en authentieke van de winkeltjes en ateliers.

Werken van Wopke van der Heide in de kerk van Lichtaard.

Werk van Coby van der Veer-Schepman in de kerk van Lichtaard.

Slideshow: Impressie van de Noord-Friese Winkeltjesroute.