Fries bureau voor toerisme introduceert light & strong e-bike met handgreep

Fries bureau voor toerisme introduceert light & strong e-bike met handgreep

Slimme constructie maakt elektrische fiets sterker en handzamer

Fries bureau voor toerisme introduceert light & strong e-bike met handgreep

WOLVEGA (NL) – ‘Light & Strong’ is de typeaanduiding van de nieuwste e-bike van de reisorganisatie van het bureau voor toerisme Friesland Holland: een relatief lichte fiets met een extra sterk en strak frame voor intensief gebruik, met name door mensen met een gewicht boven de 100 kg. Een bijzonder detail is de handgreep boven de ultralichte maar krachtige Shimano Steps middenmotor om de fiets gemakkelijk op een drager te kunnen tillen.

Albert Hendriks toont de nieuwe Alba Unique Light & Strong, een lichte maar extra stijve e-bike voor zware omstandigheden. Dankzij de precies in het midden van het V-frame aangebrachte handgreep, tevens verstevigingsbalkje, kan de fiets gemakkelijk opgetild worden om hem op een drager te plaatsen.

Fietsentester en directeur van het Friese informatie- en marketingbureau, Albert Hendriks: “Veel e-bikes hebben, om gewicht te besparen en vanwege de lage instap, een slap karkas. Ze vertonen met name een instabiel rijgedrag bij plotselinge uitwijkmanoeuvres, op slecht wegdek en bij noodstops. Met de handen los van het stuur rijden kun je op slappe fietsen helemaal vergeten, omdat de vibratie zichzelf versterkt tot een uiteindelijk fatale slingerbeweging. In mindere mate geldt dit ook voor het met één hand aan het stuur fietsen als je richting aangeeft. Onze nieuwe Alba Unique Light & Strong uit de Sportive-serie heeft een iets zwaarder aluminium frame dan de andere en duurdere Alba Unique’s, maar verdraagt een ruiger en veelvuldiger gebruik. De fiets is geschikt voor berijders met een gewicht tot maar liefst 180 kg, mede door een zwaardere bespaking en iets dikkere velgen. Het is dus een sportieve fiets met veel reserves, maar zonder gewichts- en comfortverhogende accessoires als een handmatig snel verstelbaar stuur, leren comforthandvatten, een verende zadelpen, een oppompbaar zadel en luxe items als in de bagagedrager geïntegreerde achterverlichting. Die attributen kunnen wel achteraf nog gemonteerd worden.”

Shimano Steps
De “maar” €2500,- kostende ‘Light & Strong’ is uitgerust met het Shimano E6000 e-bike systeem, volgens Hendriks het meest veilige en betrouwbare aandrijfsysteem van alle fabrikaten die zijn reisorganisatie in gebruik heeft. “De actieradius is maximaal 150 km per lading van de 400Wh accu, maar in de praktijk is dat meestal rond de 100 km. Tegen de wind in is het bereik bij gebruik van een hogere ondersteuningsstand 50 tot 75 km.”

Gemakkelijk op te tillen
De fiets weegt 25 kg met accu en zonder de uitneembare accu 22,5 kg. Dankzij de handgreep, een dwarsverbinding boven de middenmotor, die een grote bijdrage levert aan de stijfheid van de constructie, kan de fiets gemakkelijk op een drager worden getild. Het one size fits all frame, is “genderneutraal”, meldt de Friesland-promotor: “Een op maat 50 gebaseerd V-frame.”

Over Alba Unique
Alba en Unique zijn merken van twee Friezen, respectievelijk van Hans de Boer in Arnhem (ex-verkoopmanager bij Gazelle en nu zelf fietsenfabrikant) en journalist en fietsentester Albert Hendriks, onder andere directeur van fietsvakantiespecialist Friesland Holland Travel Service BV in Wolvega. Gasten van de merkonafhankelijke reisorganisatie testen dagelijks verschillende merken elektrische fietsen uit de vloot van Friesland Holland op de 254 km lange Elfstedenroute.

Op basis van pechgevallen en ervaringen van testfietsers stelt Hendriks ieder jaar een nieuwe lijst samen met eisen voor de bouw van een storingsarme extra comfortabele e-bike voor het afleggen van grote afstanden onder alle weersomstandigheden. Hans de Boer regelt de productie in Tsjechië en Albert Hendriks de aankoop en montage van comfort- en duurzaamheidbevorderende componenten in Friesland, daarbij geholpen door Alba-dealer en wielersportspecialist Henk Weerman in Wolvega.

Meer info:
https://www.frieslandfietsvakanties.com/friese-fietsvakantiespecialist-stelt-zeer-comfortabele-trekking-e-bike-samen-alba-unique-ct-shimano-steps/
www.albatesten.nl

Leeuwarden European Capital of Culture 2018:
www.leeuwarden2018.info
www.2018arrangementen.nl
www.friesland.nl/nl/culturele-hoofdstad/programma

Vakantiebestemming Friesland Holland (Best in Travel 2018 volgens Lonely Planet):
www.provinciefriesland.frl

Arrangementen van bureau voor toerisme van Fryslân:
www.frieslandtravel.com
www.frieslandfietsvakanties.com

Gratis abonnement op Fries Nieuws:
Kosteloos abonnement op wekelijkse nieuwsbrief over toerisme, recreatie en evenementen in Friesland:
www.friesnieuws.nl/aanmelden-nieuwsbrief

De sportieve Alba Unique Light & Strong van Friesland Holland kost €2.500,- en is ook te huur voor €25,- per dag.