Fries bureau voor toerisme introduceert eerste ‘Best in Europe Deal’: 5-daagse culinaire fiets- en sloepvakantie

Fries bureau voor toerisme introduceert eerste ‘Best in Europe Deal’: 5-daagse culinaire fiets- en sloepvakantie

Naar aanleiding van onderscheiding ‘beste vakantiebestemming’ van reisgids Lonely Planet:

TERHERNE/WORKUM (NL) – Naar aanleiding van de onderscheiding die de redactie van de wereldwijd gebruikte reisgidsen en travelsite Lonely Planet toekende aan Friesland in Nederland, namelijk ‘Best holiday destination in Europe 2018’, introduceert het Fries bureau voor toerisme een serie direct boekbare nieuwe toparrangementen: ‘Friesland Holland Best in Europe Deals’. Ze worden een vast onderdeel van de collectie van Friesland Holland Travel Service, de fiets- en bootvakantiespecialist van de provincie.

De nieuwe vakantieformule van het bureau voor toerisme Friesland Holland vanwege de hoge onderscheiding van Lonely Planet reisgidsen en -sites.

Het eerste is het vijfdaagse culinaire 2+2 arrangement ‘Terherne aan het Sneekermeer + Workum aan het IJsselmeer’ van Friesland Holland Travel Service, de reisorganisatie van het bureau voor toerisme. Het is gebaseerd op vier overnachtingen op basis van half pension in twee vernieuwde themahotels met een eigen restaurant met een verfijnde frisse Friese keuken: ’t Schippershuis midden in het van de Kameleonboeken en –films bekende waterdorp Terherne en Hotel Wymerts met het inpandige restaurant Pickwicks Steaks & Tapas in het historische hart van Workum.

Twee hotels, in ieder hotel twee nachten
De hotels, waar ook kinderen zich thuis zullen voelen, zijn met elkaar verbonden via schitterende fiets- en sloeproutes in het Friese Merengebied. Boekers komen op dag 1 aan in hotel ‘t Schippershuis van Suzanne Kloosterman in Terherne. Daar slapen ze twee nachten. Men fietst of vaart — afhankelijk van het gekozen vervoermiddel — op dag 3 van het starthotel ’t Schippershuis naar hotel Wymerts van Yvon Konijn en Ewald Overdijk in Workum. Fietsers en sloepvaarders laten hun auto achter op het parkeerterrein van ’t Schippershuis in Terherne.

Na twee dagen fietsen, rijden of varen in de omgeving van Terherne en twee dagen in Elfstedenstad Workum en omstreken — aan de hand van schitterende Friesland Holland routes naar keuze! — wordt op dag 5 terug naar Terherne gefietst of gevaren. Daar arriveert men in de middag. Wie geen zin heeft om ’s middags naar huis te gaan, kan een verlengingsnacht met ontbijt boeken.

De fiets
Gasten kunnen hun eigen fiets meenemen, maar ook een huren van Rent a Topbike, de afdeling van Friesland Holland Travel Service (www.frieslandtravel.com) die heel luxe toerfietsen en elektrische fietsen verhuurt. De nieuwe e-bikes van Rent a Topbike (www.rentatopbike.nl) bieden tot 150 km ondersteuning met één acculading! 

Unieke service
Friesland Holland Travel Service vervoert de reisbagage van hotel naar hotel. Bovendien kan men elke dag rekenen op Friesland Holland Assistance: de beste pechservice van Nederland. Fiets stuk, lekke band? Direct een gelijkwaardige vervangende fiets van een topmerk! 

Dineren
Het nieuwe 2+2 arrangement is niet aleen een culturele en sportieve sensatie, maar ook een culinaire belevenis. Het dineren bij zowel ‘t Schippershuis in Terherne als bij Wymerts in Workum is verre van gewoon. In beide keukens staan ervaren koks met lef. Hun passie is de mooiste Friesland-ervaring!

 1. Hotel-restaurant ’t Schippershuis in Terherne aan Sneekermeer

Suzanne Kloosterman is met haar 24 jaren waarschijnlijk de jongste hotelhouder en de enige vrouwelijke koster van een trouwkerk in ons land. Zij heeft met haar jonge team de oude glorie van het geheel gerenoveerde en 16 februari 2018 heropende Schippershuis weer teruggebracht. Het romantische hotel telt tien mooie kamers en een groot restaurant met loungeterrassen aan het water, waarvan één is voorzien van een mega-zonneluifel met heaters en verlichting.

De eet- en feestgelegenheid onderscheidt zich onder leiding van chef-kok Beene de Leeuw met het serveren van bijzondere gerechten op basis van Friese streekproducten. Door de ligging aan het Sneekermeer, centraal in Friesland, is ’t Schippershuis een uitstekende uitvalsbasis voor de verkenning van het lage midden Friesland. Leeuwarden, de hoofdstad van de provincie Fryslân, Sneek, dé waterstad van Friesland, en koffie- en klokkenstad Joure liggen op korte afstand.

Fotopresentatie ‘t Schippershuis:
Slideshow met 52 foto’s van hotel-restaurant-loungeterras ’t Schippershuis

2. Hotel Wymerts en restaurant Pickwicks in romantisch Workum

Wymerts is een luxe belevenishotel in Workum aan het IJsselmeer. Een ongelooflijk mooie havenplaats, het thuis van de Friese Rembrandt, wijlen Jopie Huisman, en Workumer aardewerk. Het Jopie Huisman-museum is de buurman van Wymerts. Het restaurant is vrolijk en kleurrijk Spaans en Mexicaans met een knipoog naar Friesland door de verwerking van regionale producten, onder andere van Terschelling.

In en om het 20 kamers tellende themahotel beleef je de schatrijke historie van Workum. De Elfstedenstad is een topplaats met ongekende mogelijkheden. Wie iets op heeft met natuur, kunst en cultuurhistorie kan hier zijn hart ophalen. Fietsen, kustwandelingen maken, het spoor van de beroemde kunstschilder Jopie Huisman volgen, met een klipper of skûtsje het IJsselmeer op, sloepentochten maken, het strand op, kitesurfen. Het kan hier allemaal. In Workum kun je de Elfstedencultuur, het platteland met kaasboerderijen en het IJsselmeer als vis- en vaarwater beleven. Die elementen vind je terug in het hotel en in het restaurant. Als je in het hotel slaapt lig je bij wijze van spreken met het voeteneind in de oude binnenstad en met het hoofd in de wei.

Fotopresentatie Wymerts en Pickwicks:
Slideshow met 42 foto’s van hotel Wymerts en het inpandige restaurant Pickwicks.

Routes (40-60 km per dag)
Boekers van dit arrangement krijgen een documentatiemap met Friesland Holland Travel Guide & Tourist Atlas (dé reisgids over de provincie Fryslân met 260 pagina’s informatie in het Nederland, Duits, Engels en Frans en veel kaarten, beschikbaar vanaf medio juli 2018), zeer gedetailleerde fiets- en vaarroutekaarten met een voorstel voor het te volgen meest bezienswaardige en belevenisvolle traject per dag.

Routes per dag
Dag 1: Terherne-Akkrum-Aldeboarn-natuurgebied De Deelen-Heerenveen-Terherne
Dag 2: Terherne-Easterlittens-Bears-Jirnsum-Akkrum-Terherne
Dag 3: Terherne-Sneek-IJlst-Parrega-Workum
Dag 4: Workum-Koudum-Gaasterland-Stavoren-Hindeloopen-Workum
Dag 5: Workum-Bolsward-Wommels-Scharnegoutum-Jirnsum-Terherne

Prijs 5-daags Best in Europe arrangement € 470,-
Prijs per persoon op basis van twee personen in een kamer.

Prijs één persoon op een tweepersoonskamer

De toeslag voor één persoon op een tweepersoonskamer bedraagt 30% over de arrangementsprijs en de prijs van eventuele extra overnachtingen. De toeslag wordt niet berekend over extra’s als fiets- of boothuur.

Inclusief:

 • Reserveringskosten
 • 4 x overnachting in luxe kamer
 • 4 x ontbijt
 • 4 x ’s avonds een 3-gangen diner
 • Toeristenbelasting
 • Koffervervoer van logeeradres naar logeeradres
 • Pech-onderweg-service (direct vervangende huurfiets of vervoer van eigen fiets naar de fietsenmaker in de buurt van het reisdoel en in geval van sloephuur wordt de pechdienst van de sloepverhuurder ingeschakeld)
 • Route-informatiemap met dagroutekaarten, Friesland Holland Travel Guide & Tourist Atlas (dé reisgids over de provincie Fryslân met 260 pagina’s informatie in het Nederland, Duits, Engels en Frans en veel kaarten, beschikbaar vanaf medio juli 2018)
 • Fries Vakantiepaspoort

 Exclusief:

 • Reis- en annuleringsverzekering
 • Lunches en drankjes
 • Sloephuur (optie): luxe dieselsloep of e-boat € 180,- per dag incl. 1 zwemvest per opvarende, excl. brandstof- of stroomverbruik.
 • Huur luxe toerfiets of e-bike met 7 of meer versnellingen en ondersteuningsstanden (e-bike) van Rent a Topbike (optie), respectievelijk € 12,- en € 22,- per dag. Bezorgkosten bij start- en finishhotel: € 7,50.

Dag van aankomst
Elke dag in de periode van 1 april tot 1 november.

De hotels
4 Overnachtingen op basis van half pension (logies, ontbijt, driegangenmenu):
2 x hotel in Terherne (start- en finishhotel met gratis parkeerplek voor uw auto)
2 x hotel in Workum

Niveau Friesland Holland Travel hotels
4 Pompeblêden (3 sterren-plus vanwege unieke ligging)

Ligging hotels
Rustig gelegen aan water en in historische stadskernen.

Avonddiners
Alle hotels beschikken over een eigen restaurant.

Parkeer- en aanlegfaciliteiten
Gasten kunnen de auto in het kader van dit arrangement gratis parkeren bij het starthotel.
De hotels hebben alle een berging voor fietsen en een ligplaats voor de sloep bij of op loopafstand van het hotel.

Mobiliteitsgarantie
Bij de prijs van ieder Friesland Holland fietsarrangement is de mobiliteitsgarantie inbegrepen. Met deze unieke service zijn klanten van Friesland Holland in de provincie Friesland en grensgebieden, met uitzondering van de eilanden, verzekerd van vervangend vervoer als zij onderweg pech of een ongelukje hebben met hun eigen fiets of met een huurfiets en deze ter plekke of in de werkplaats van een fietsenmaker in de buurt niet binnen een uur te repareren is. Ze krijgen dan een goede vervangende fiets met 7 of meer versnellingen en tassen te leen en/of men wordt kosteloos met de Friesland Holland Assistance-wagen naar de eindbestemming van de dag gebracht. De Friesland Holland Assistance-wagen kan op verzoek van de gast zijn eigen defecte fiets voor reparatie naar een fietsenmaker nabij het logeeradres brengen. Uiteraard zijn de kosten van de reparatie van de eigen fiets voor rekening van de boeker. In ieder geval kan men met Friesland Holland Assistance altijd zijn reis vervolgen. De service wordt verleend van 1 april tot 1 november, 7 dagen van de week. Een bandenplakset, een fietspomp en tweede slot, een kabelslot, worden bij het huren van een fiets meegeleverd.

Over het arrangement en de Friezen
Het Friesland Holland Best In Europe arrangement is genieten van de culturele en culinaire heerlijkheden van een bijzonder kustvolk. Het arrangement is een zorgvuldig samengestelde meerdaagse fiets- of vaartocht langs de cultuurhistorische highlights van Midden- en Zuidwest-Friesland. Waar de Romeinen rond de jaartelling stopten — bij de grote Hollandse rivieren — gaan de boekers verder op verkenning in het laagste en meest pittoreske deel van Nederland. De Romeinen gingen, om geen grote risico’s te lopen, vriendschappelijke en zakelijke betrekkingen aan met de Friezen, sinds mensenheugenis zeer bedreven in internationale handel en scheepvaart.

Het arrangement is van A tot Z een Friesland-experience. Wie dit speciaal geformeerde 5-daagse arrangement boekt maakt kennis met uniek Fries erfgoed, maar ook met minder bekende verborgen schatten van de provincie Fryslân. Gasten fietsen door typisch Friese landschappen, langs meren en vaarten, door nostalgische stadjes en dorpjes met schitterende winkeltjes. Ze maken kennis met platbodemschepen, de beroemde skûtsjes, met de melkveehouderij en wereldwijd vermarkte Friese zuivelproducten. En natuurlijk met de honderden streekproducten!

De Friezen koesteren hun identiteit van een land van voortvarende schippers en boeren, van makers van wereldberoemde ambachtelijke en industriële producten. Ze houden de eigen taal levend, mede met behulp van ook voor gasten leuke tradities, zoals dorpsfeesten en zeilwedstrijden met historische schepen. En elkander altijd groeten is ook een goede gewoonte van Friezen, op het water en op het fietspad. Gasten worden extra welkom geheten. Friezen zeggen: “Geniet van al het moois wat wij voor ons zelf en voor u hebben bewaard!”

De Friese keuken en streekproducten krijgt men voorgeschoteld in het restaurant van de hotels waar men overnacht. De logementen zijn speciaal geselecteerd voor dit arrangement, zodat de gasten iedere dag met volle teugen genieten van de sfeer van weleer en de heerlijkheden van Friesland.

Reisgids Lonely Planet: Friesland ‘Best in Europe’!
In de top drie van de tien beste Europese vakantiebestemmingen 2018 van Lonely Planet Publications in Melbourne (Australië) staat tot groot genoegen van de Friezen de provincie Fryslân (www.frieslandnederland.nl). Emilia-Romagna in Italië en Cantabria in Spanje staan op 1 en 2.

De redactie bleek zeer onder de indruk van Leeuwarden Culturele Hoofdstad van Europa 2018, de andere tien steden, de Friese meren en de Waddeneilanden.

“Met de Friese meren, uitgestrekte velden én natuurlijk de idyllische Waddeneilanden is Friesland wat mij betreft een van de meest onderschatte reisbestemmingen in Nederland”, zegt Sara van Geloven, hoofdredacteur van Lonely Planet magazine. Volgens haar en haar collega’s zijn de “top experiences in Friesland”: 1. Leeuwarden; 2. Schiermonnikoog; 3. Hindeloopen; 4. Terschelling; 5. Ameland; 6. Harlingen; 7. Sneek.

De “top sights in Friesland” zijn volgens Lonely Planet: 1. Fries Museum in Leeuwarden; 2. De Friese toren van Pisa, de Oldehove in Leeuwarden; 3. Keramiekmuseum Princessehof in Leeuwarden; 4. Koninklijk Eise Eisinga Planetarium in Franeker; 5. De vuurtoren van Ameland; 6. Natuurcentrum Ameland; 7. Museum Hannemahuis in Harlingen; 8. Natuurmuseum Fryslân in Leeuwarden.

Lonely Planet’s reisexperts over Friesland (Nederlands)
Lonely Plant: “Eigenzinnig Friesland staat bij de meeste reizigers misschien nog niet op de radar, maar dit jaar laat de provincie zien dat dit volledig onterecht is. Friesland is samen met provinciehoofdstad Leeuwarden uitgeroepen tot Europese Culturele Hoofdstad van 2018 en pakt uit met een veelzijdig programma van kunstinstallaties, festivals en evenementen. In het Fries Museum is een unieke tentoonstelling te zien van M.C. Escher, die in Leeuwarden geboren is, en deze zomer vormen de historische straten van de stad het decor voor de (letterlijk) gigantische parade van Royal de Luxe. Maar ook het jaarlijks terugkerende Welcome to The Village, een van de duurzaamste festivaldorpen van Europa, en de gezellige cafés en bonte collectie winkels zijn reden voor een bezoek aan de bescheiden Friese hoofdstad.

Buiten Leeuwarden gaat een wondere natuurwereld voor je open: van weidse velden en schitterende meren tot een viertal Friese eilanden in de Waddenzee – de ideale zomerbestemming voor liefhebbers van uitgestrekte stranden, glooiende duinen en idyllische zeegezichten. Het UNESCO-werelderfgoed staat dit jaar extra in de spotlight dankzij de opvallende kunstroute Sense of Place, die je langs de mooiste plekjes van het Waddengebied voert.”

Nu boekbaar Best in Europe arrangement ‘Dwars door het waterland van Friesland’ met veel foto’s:
https://www.frieslandfietsvakanties.com/product/dwars-door-het-waterland-van-friesland-en-overnachten-en-dineren-in-romantische-hotels-met-bijzondere-restaurants/

Boekingen:
Dit bijzondere arrangement kunt u alleen rechtstreeks boeken bij:
Friesland Holland Travel Service BV
De reisorganisatie van het Fries bureau voor toerisme Friesland Holland
Hoofdstraat West 38
8471 HV Wolvega
Nederland
Telefoon: 0561-615 364 (7 dagen van de week van 08.00-22.00 uur)
Telefoon vanuit het buitenland: +31 561 615 364
E-mail: info@frieslandholland.nl
www.frieslandtravel.com
www.frieslandfietsvakanties.com
www.frieslandholland.nl

Vakantiebestemming Friesland:
www.provinciefriesland.frl

Alle arrangementen van het bureau voor toerisme van Fryslân:
www.frieslandtravel.com

Gouden tip:
Gratis abonnement op wekelijkse nieuwsbrief over toerisme, recreatie en evenementen in Friesland:
www.friesnieuws.nl/aanmelden-nieuwsbrief

Copyright:
Albert Hendriks, Friesland Holland News & Marketing, www.frieslandholland.nl

Fotoimpressie van het arrangement ‘Dwars door het waterland van Friesland’.