Friese zanger en componist Syb van der Ploeg doet boekje open over zijn leven

Friese zanger en componist Syb van der Ploeg doet boekje open over zijn leven

12 november presentatie boek en 14 december jubilieumoptreden De Kast

SNEEK (NL) – De Friese zanger en componist Syb van der Ploeg presenteert 12 november 2019 in Theater Sneek zijn boek ‘SYB van der Ploeg Leven voor muziek en sport’. Hij, in 1966 geboren in Dokkum, heeft dit boek geschreven met journaliste en tekstschrijfster Roely Boer uit Oudehaske.

De omslag van het boek ‘SYB’.

Iedereen kent Syb als zanger, maar veel mensen weten niet dat hij ook een duursporter is met een grote liefde voor schaatsen, wielrennen, hardlopen en de triathlon. In zijn eerste boek vertelt hij over zijn bewogen leven als muzikant en amateursporter.
Hij speelde vanaf 1985 in de band ‘Wish to Escape’, de band die later bekend werd als ‘De Kast’ en in 1997 doorbrak met het Friestalige nummer ‘In Nije Dei’. Naast zijn rol in verschillende bands heeft de veelzijdige muziek- en liedjesmaker de nodige soloprojecten op zijn naam staan als artiest, maar ook als producer van verschillende musicals, pop- en theatervoorstellingen. Hij is getrouwd en heeft drie kinderen.

Muziek en sport
Als jochie had Syb al twee liefdes: muziek en sport. Tot op de dag van vandaag spelen beide een onmisbare rol in zijn leven. Het boek met enkele fotocollages gaat over de raakvlakken tussen muziek en sport en de betekenis ervan in zijn werk en privéleven. Syb: “Sport en muziek hebben mij door tegenslagen geholpen en mijn leven enorm verrijkt. Daar ben ik dankbaar voor en dat wil ik graag met dit boek uitdragen.”

In het boek vertelt Syb hoe muziek en sport hem als acteur, muzikant, sporter, maar vooral als mens mede hebben gevormd. Van zijn eerste bandje tot de meest recente theatervoorstelling en alles daartussenin, met een grote rol voor De Kast. De weg ernaartoe, de doorbraak en de hoogtijdagen, maar ook de andere kant van het succes en de invloed op het dagelijkse leven. Over zijn jeugd, van de vroegste schreden op het voetbalveld en de eerste racefietsjes tot een hele triathlon op zijn vijftigste.

Sporthelden
Al vroeg werd Syb geïnspireerd door sporthelden als Gerard Nijboer, Hennie Kuiper, Rob Barel en later ook door Foppe de Haan, Rintje Ritsma en Henk Angenent. Deze mannen zijn stuk voor stuk van invloed geweest op zijn leven. Hij heeft zijn helden in hun eigen omgeving geïnterviewd over hun sport, de diepte- en hoogtepunten en over de rol van muziek in hun sportcarrière.
De persoonlijke verhalen van zijn sporthelden zijn opgenomen in het boek en sluiten naadloos aan bij zijn eigen verhaal. Ook de onderlinge parallellen zijn verbazingwekkend, evenals de liefde voor de natuur.

Kaarten boek- en CD-presentatie Sneek
Syb heeft voor elk sportidool een speciaal lied geschreven. De nummers zijn uitgebracht op een bijbehorende cd. Alle liedteksten staan in het boek. Op 12 november presenteert hij in Theater Sneek zijn boek en de cd. Ook geeft hij een preview van de theatervoorstelling die hij gemaakt heeft met medewerking van de Band Wiebe en zijn sporthelden. Kaarten voor deze avond zijn inclusief boek en cd zijn voor het publiek verkrijgbaar via www.vanplan.nl

De Kast in Amsterdam
Op zaterdag 14 december 2019 viert de Friese popgroep De Kast in originele bezetting haar 30-jarig jubileum in AFAS Live te Amsterdam. 1989 was het jaar dat De Kast werd opgericht. De Kast was toentertijd de eerste Nederlandstalige band die in de toen zogeheten Heineken Music Hall, nu AFAS Live, een concert gaf voor een uitverkochte zaal.

Meer info:
www.sybvanderploeg.nl
www.dekastinconcert.nl
www.vanplan.nl
www.theatersneek.nl

Vakantieland Friesland:
www.provinciefriesland.frl

Fiets- en bootvakanties met SGR-Garantie van het bureau voor toerisme van Fryslân:
www.frieslandtravel.com
www.frieslandfietsvakanties.com

Friese reisorganisatie biedt 15 unieke zekerheden:
https://www.frieslandfietsvakanties.com/informatie/de-reisorganisatie/

Friesland reisgidsen, magazines en routekaarten:
www.frieslandhollandwebshop.nl

Gratis abonnement op Fries Nieuws:
Kosteloos abonnement op wekelijkse nieuwsbrief over toerisme, recreatie en evenementen in Friesland: www.friesnieuws.nl/aanmelden-nieuwsbrief

Syb van der Ploeg ruim 11 jaar geleden. Hier maakt hij reclame voor Meekma Beerenburg in Earnewâld (21 april 2008, foto uit het archief van Albert Hendriks, Friesland Holland Nieuwsdienst).

Theater Sneek (foto Friesland Holland Nieuwsdienst).