Fryslân Fan Iris Kroes

Fryslân Fan Iris Kroes

Publicatiedatum: 2 juli 2013
Reporter: Albert Hendriks – Friesland Holland Nieuwsdienst – www.friesnieuws.nl

Fryslân Fan

Iris Kroes

Iris Kroes zingt met kinderen uit Alde Leie het Elfstedenvaarroute-openingslied.
Iris Kroes zingt met kinderen uit Alde Leie het Elfstedenvaarroute-openingslied.

De bekende Friese zangeres en harpiste Iris Kroes zong zaterdag 29 juni 2013 de Noordelijke Elfstedenvaarroute open, samen met leerlingen van de basisschool van Alde Leie en omgeving.

De 11 november 1992 in Drachten geboren artieste verkreeg nationale bekendheid als winnares van het tweede seizoen van het televisieprogramma The voice of Holland (finale 20 januari 2012). Nog voordat Kroes mee deed aan de talentenjacht zong ze in mei 2009 al eens met een bigband, het Noordpool orkest, en speelde al tien jaar op een harp. Ze zat van 2005 tot 2010 op het Drachtster Lyceum waar ze het VWO-diploma haalde. Daarna volgde ze de HBO-studie Communciatie.

Tijdens haar deelname aan The voice of Holland scoorde Kroes haar eerste Single Top 100-notering op 17 december 2011. Haar versie van het nummer Foolish Games, bereikte de 79ste positie maar bleef slechts één week genoteerd. Net voor de finale van The Voice op 20 januari 2012 werd bekend dat Kroes dubbel genoteerd stond in de Single Top 100. Haar cover van Nothing Else Matters kwam binnen op de zestiende plaats, terwijl haar cover en tevens debuutsingle, I Can’t Make You Love Me, op nummer drie binnenkwam in de Single Top 100. Ook debuteerde Kroes, met haar eerste officiële single, in de Nederlandse Top 40 waar het nummer op de 29ste plaats binnenkwam en de Tipparade oversloeg. In maart volgde Just More, een cover van de Duitse band Wonderwall. Deze bleef hangen in de tipparade.

Na haar overwinning bracht Iris Kroes haar debuutalbum ‘FIRST’ uit, die bestond uit een verzameling van nieuwe en oude (TVOH) nummers. Twee nummers op het album heeft ze zelf geschreven heeft. Het album behaalde de vierde positie in de albumchart, waar het 6 weken stand hield. Ook stond Iris Kroes op het podium met Marco Borsato bij zijn eigen tournee. Op 27 maart 2012 ontving Iris Kroes de “Dutch Harp Award”. In 2014 zal Iris Kroes de theaters ingaan met haar eigen theatertour ‘Thús’.

Iris Kroes in Alde Leie. Iris Kroes in Alde Leie.
Iris Kroes in Alde Leie.

Bronnen, info: http://www.iriskroes.com/
http://nl.wikipedia.org/wiki/Iris_Kroes