Fryslân Fan: Joop Atsma

Fryslân Fan: Joop Atsma

Publicatiedatum: 23 Maart 2011
Reporter: Albert Hendriks – Friesland Holland Nieuwsdienst – www.friesnieuws.nl

Fryslân Fan

Joop Atsma

De Twitterfiets
Joop Atsma op de Gazelle Twitterfiets.

De uit Surhuisterveen in Friesland afkomstige staatssecretaris van Infrastructuur en Milieu, Joop Atsma (CDA), is een landelijk bekende promotor van de provincie Fryslân en de wielersport. Maar als nationaal bestuurder zet hij zich overigens in voor heel Nederland. Hij werkt onder andere mee aan de campagne Heel Nederland Fietst. Dat deed hij onlangs op een zogenaamde Twitterfiets, een Gazelle E-bike. Atsma deed een week lang verslag naar zijn 5.255 followers van zijn keuze voor de auto of de fiets.

De Twitterfiets is geen fiets die twittert, maar waarover je twittert. Projectleider Peter-Jan Mol van de NISB (Nederlands Instituut voor Sport en Bewegen): “Elke week worden er vier stuks, waaronder nu ook één E-bike, uitgeleend aan mensen die actief zijn op Twitter. Zij doen dan verslag van hun belevenissen met de Twitterfiets. Om hen in de keuze voor het fietsen te helpen, krijgen zij een zogeheten fietstoss, een winkelwagenmuntje dat je opgooit en dat voor je beslist of je met de fiets of met de auto gaat. Afwijken mag natuurlijk altijd, zolang je maar bewust een keuze maakt.”

Op de Twitterfiets zaten onder andere al Arjan El Fassed (Tweede Kamerlid), radiopresentator Bert Kranenbarg, zanger Xander de Buisonjé, tv-presentator Duco Bauwens, cabaretier Guido Weijers en Europarlementariër Wim van de Camp.

Fietsen naar werk of op vakantie

De campagne Heel Nederland Fietst van het Nederlands Instituut voor Sport en Bewegen (NISB) en Fietsersbond richt zich op het stimuleren van dagelijks fietsgebruik en staat dit jaar in het teken van fietsen naar het werk. Met onder andere een actieweek voor werkgevers en werknemers in april. Het thema sluit perfect aan op de plannen van Gazelle, onder andere promotionpartner van het bureau voor toerisme Friesland Holland. De nieuwste E-bikes zijn zeer geschikt is voor lange woon-werk afstanden en toertochten, zoals de Elfstedenroute en de Markant Friesland Route. Marketingmanager Ronald ter Braak van Gazelle: “De samenwerking met de landelijke campagne van de NISB laat zich raden. Samen bereiken we meer dan ieder afzonderlijk. Het is dan ook geen kwestie van óf we samen activiteiten wilden doen, maar meer hoe. En daar ziet Nederland later dit jaar ongetwijfeld meer van”.

De Twitterfiets werd begin maart overhandigd aan de staatssecretaris tijdens een symposium ‘Fiets filevrij’ in Den Haag.  Aan de vooravond van de provinciale verkiezingen stonden hier snelle fietsroutes als vitale schakel in het mobiliteitsnetwerk centraal.