Fryslân First!

Fryslân First!

Proast

America First? Fryslân First! 26 Februari 1782 namen de Friese Staten een resolutie aan waarin de Friese afgevaardigden in Den Haag werd verzocht de Verenigde Staten van Amerika te erkennen. En zo geschiedde. Friesland was het eerste land ter wereld dat de VS erkende!

Check het maar bij uw ambassade in Den Haag meneer Trump: “At Leeuwarden in the States of Friesland February 1782 the first vote was taken which led to the recognition of the independence of the United States of America by the Republic of the United States.”

En als u, meneer Trump, zo egoïstisch en chauvinistisch blijft, trekken wij die erkenning weer in en sluiten we de grenzen voor Amerikaanse producten. Dat betekent:

Geen KFC, Kentucky Fried Chicken, maar KFW: Kûkhernster Frituere Wâldpyk van Jan Adema’s lunchroom in Earnewâld.

Geen Big Mac van McDonald’s, maar een Grutte Bôle Mei Fleis van keurslager Marten Hoeksma in Wolvega.

Geen French Fries uit de States, maar Friese friet van Ed Dongelmans in Lemmer.

Geen Friezen meer naar Disneyland in Anaheim in Californië, maar naar Sybrandy’s Speelpark in Oudemirdum, Gaasterland.

Niet met het resortcruiseschip Oasis of the Seas over de oceanen, maar met de Klifrak van Siegfried Schoegje of de Waterpoort van Harry van Dijk over de Friese meren. En ook niet met de Holland America Line, maar met de Friesland Holland Line op cruise langs de Friese IJsselmeerkust.

Niet met een motorhome van Winnebago door Alaska, maar met een Knaus Sky van Kruisinga Campers in Jirnsum langs de noordelijke Elfsteden.

Geen overnachtingen in Hilton New York City, maar slapen in een Dokkumer Bed and Breakfast van Jojanneke Dijkstra in Dokkum of in een Frisian Hospitality hotel (www.fhhotels.nl).

En Hawaii kunnen we ook missen: we hebben Ameland. Sleep better bij Fiep De Jong Hofker in Nes.

Geen electric mobility van Tesla (tenzij de autofabriek naar Friesland komt), maar een Batavus e-bike van Henk Weerman in Wolvega of Sikko Brouwer in Joure.

Geen CNN weather forecast, maar ‘current conditions’ van Piet Paulusma van Omrop Fryslân, the World’s Most Amazing Human: hij voorspelt vanaf de dichtgevroren Weissensee in Oostenrijk een Elfstedentocht.

Meneer Trump, voordat we harde maatregelen treffen, nodig ik u uit voor een gesprek in Het Witte Huis te Olterterp. Ik heet u persoonlijk welkom bij de klimmuur op Ljouwert Airport, de luchthaven van de culturele hoofdstad van Europa, waarschijnlijk ook na 2018.

U ontkomt niet aan een klimpartij en ook niet aan een spoedcursus ‘Introduction to Frisian. Learn to speak, write and understand the first language of Europe.’

Wat de taalcursus betreft: U kunt rekenen op hulp van de leiding van de FNP, de Fryske Nasjonale Partij. Na ‘bûter, brea en griene tsiis’ gaan we in Het Witte Huis, midden in de Gouden Friese Wouden (www.oostfriesland.info), om de tafel zitten.

I promise you, ik behandel u als een bevriende zakenman. Mochten we er onverhoopt niet uitkomen, ik zou het toch prettig vinden als onze hekwerkfabrikanten en verzinkbedrijven orders van u krijgen, want ons gewest ligt volgens minister Sander de Rouwe achter wat de export betreft.

En misschien kunt u, machtige man, bewerkstelligen dat Tesla naar Noord-Oost Friesland komt, zodat daar in één klap een einde komt aan de krimp.

Abe Petraeus, broer van David, President of the United States of Fryslân
www.unitedstatesoffryslan.nl

Meer geschiedkundige info:
https://www.tresoar.nl/ontdek/Friese-Staten-erkenden-als-eerste-de-Verenigde-Staten-/Pages/HomePage.aspx

Informatie over recreatie en toerisme in Friesland:
www.frieslandholland.nl
www.frieslandtravel.com
www.friesemeren.eu
www.goudenfriesewouden.nl
www.ijsselmeer.frl
www.waddenzeeland.nl
www.boatcharterholland.nl
www.frieslandhollandtours.com
www.groepsuitjes.frl

Gratis abonnement op Fries Nieuws:
www.friesnieuws.nl/aanmelden-nieuwsbrief