Gaat alcoholrijk Súdwest-Fryslân het voorbeeld van alcoholarm Weststellingwerf overnemen?

Gaat alcoholrijk Súdwest-Fryslân het voorbeeld van alcoholarm Weststellingwerf overnemen?

Drank een maand lang in de ban in Friese recreatiegemeente

WOLVEGA (NL) – Het college van burgemeester en wethouders van de Zuid-Friese gemeente Weststellingwerf drinkt volgens een gemeentelijk persbericht van maandag 30 december 2019 een maand lang geen alcohol, thuis niet en op het werk niet. In Wolvega en omstreken zijn geen distilleerderijen en bierbrouwerijen gevestigd, dus zal het geen ernstige gevolgen hebben voor de lokale economie.

De oplossing voor ‘verslaafde’ gemeentebestuurders: het alcoholvrije bier Nuchtere Heit van De Friesche Bierbrouwerij (www.usheit.com)

In de gemeente Súdwest-Fryslân ligt het minder eenvoudig met drankenproducenten in Sneek (Weduwe Joustra berenburg), Bolsward (Sonnema berenburg, De Stiekeme Stoker jenever, likeuren en berenburg en Us Heit bieren en Frysk Hynder whisky) en Pingjum (distilleerderij Trappenburg). Bierbrouwerij Us Heit heeft wel een oplossing voor het Friese drankprobleem: Nuchtere Heit, alcoholvrij bier.

IkPas
De bestuurders in Wolvega, inclusief de gemeentesecretaris, doen mee met de landelijke campagne IkPas. Dit betekent dat zij de hele maand januari 2020 hun alcoholgebruik op pauze zetten. Zij willen samen met inwoners uit de gemeente de uitdaging aangaan om dan absoluut niet te drinken. Gezien de onlangs gelanceerde campagne ‘Stiekem trots op Weststellingwerf’ — Weststellingwervers hebben zichzelf uitgeroepen tot stille genieters — lijkt het zaak de sociale controle in het gemeentekantoor op te voeren of de stiekeme drinkers te laten blazen bij de ingang.

Voorbeeldfunctie
Burgemeester A Van de Nadort is enthousiast over de campagne IkPas. “Als gemeente stimuleren wij een gezonde leefstijl van onze inwoners. Ik hoop dat de actie van IkPas er toe leidt dat we ons bewuster zijn van de gewoonte om alcohol te drinken. En dat alcohol niet vanzelfsprekend hoeft te zijn. Maar vooral ook dat we ons bewust zijn van onze voorbeeldrol voor jongeren. Geen alcohol drinken brengt veel voordelen met zich mee. Veel deelnemers van IkPas ervaren positieve lichamelijke veranderingen. Ze voelen zich fitter en scherper, slapen beter, vallen af en hebben een betere huid.”

Ambtenaren
De burgemeester roept ook collega’s en inwoners op om 30 dagen geen alcoholhoudende dranken te nuttigen. “Op het gemeentehuis zetten we zelf ook een mini campagne op voor de medewerkers. Op ludieke wijzen attenderen we hen op IkPas en stimuleren we ze om ook een maand lang niet te drinken. We hopen dat iedereen elkaar motiveert en dat de lijst met medewerkers die mee doen heel lang wordt!”

Naleving verkoop alcohol aan jeugd
Weststellingwerf scoort boven het Fries gemiddelde met terugdringen alcoholverkoop bij jongeren. IkPas is één van de manieren om alcoholgebruik onder de aandacht te brengen. De gemeente zet zich actief in om beschikbaarheid van alcohol voor jongeren terug te dringen.
De burgemeester: “Een alcoholvrije omgeving zorgt er simpelweg voor dat het alcoholgebruik onder minderjarigen daalt. Recent onderzocht Platform Nuchtere Fries of jongeren onder de 18 jaar in Friesland makkelijk aan alcohol kunnen komen. 17-jarige mysterykids testten dit op verschillende locaties zoals supermarkten, cafés, buurthuizen en sportkantines. Ook al zijn er steeds meer alcoholverstrekkers die geen alcohol aan minderjarigen geven, toch blijkt dat ze nog vrij makkelijk aan alcohol komen. In Weststellingwerf is het nalevingspercentage 60%. Dit betekent dat bij 60% van de aankooppogingen geen alcohol is verkocht. Het gemiddelde nalevingspercentage in Friesland is 37%.”

Meer info:
www.ikpas.nl
www.weststellingwerf.nl
www.facebook.com/wolvegafriesland/

Vakanties met SGR-Garantie van het bureau voor toerisme van Fryslân:
www.frieslandtravel.com
www.frieslandfietsvakanties.com

Vakantieland Friesland:
www.provinciefriesland.frl

Friese reisorganisatie biedt 15 unieke zekerheden:
https://www.frieslandfietsvakanties.com/informatie/de-reisorganisatie/

Friesland reisgidsen, magazines en routekaarten:
www.frieslandhollandwebshop.nl

Gratis abonnement op Fries Nieuws:
Kosteloos abonnement op wekelijkse nieuwsbrief over toerisme, recreatie en evenementen in Friesland: www.friesnieuws.nl/aanmelden-nieuwsbrief

Een maand zonder drank: Van links naar rechts gemeentesecretaris Remco van Maurik en de wethouders Jack Jongebloed (VVD), Mariska Rikkers-Oosterkamp (Weststellingwerfs Belang), burgemeester André van de Nadort (PvdA), Hanneke Zonderland (CDA) en Roelof Theun Hoen (VVD).

Burgemeester André van de Nadort.

Weststellingwerf is er stiekem trots op dat zij de eerste Friese gemeente is die actief streeft naar een volkomen nuchter bestuur.

Drankenproducenten in de gemeente Súdwest-Fryslân: De Stiekeme Stoker (Bolsward), Weduwe Joustra (Sneek), Sonnema (Bolsward), De Friesche Bierbrouwerij Us Heit (Bolsward), distilleerderij Frysk Hynder (Bolsward) en distilleerderij Trappenburg in Pingjum.