Gastheerschap Friese brug- en sluiswachters beneden peil?

Gastheerschap Friese brug- en sluiswachters beneden peil?

Klachten over vaak pauzerende bedieners en vreemde openingstijden

PARREGA (NL) – Gemopper over de bediening van bruggen in Friesland komt van twee kanten: van weggebruikers en van pleziervaarders. De ene brugbediener in de centrale in Leeuwarden (Swettehûs), of op locatie, blijkt meer te zien door de camera’s dan de ander of beter op te letten. Boten sluiten vaak niet goed aan, worden ook niet gemaand vlot en dichter achterelkaar te varen, zodat de brug onnodig lang open blijft staan tot ergernis van bestuurders op de weg. De file voor de brug met stilstaande auto’s en vrachtwagens met de airco aan groeit onnodig, zo ook de luchtvervuiling.

De brug van Parrega, een druk punt op de Elfstedenvaarrroute tussen Workum en Bolsward.

Brugbediener of -wachter is geen vak; een opleiding als gastheer hebben ze niet. Er blijkt bot volk onder te zitten. Daarbij komt dat de brug- en sluisbedieningstijden in de provincie Fryslân zeer verschillend en vaak heel onlogisch zijn met vreemde onderbrekingen, die bijvoorbeeld bij skiliften in Oostenrijk en Zwitserland ondenkbaar zijn.

Albert Hendriks van het bureau voor toerisme Friesland Holland: “Als ik sommige pleziervaarders mag geloven zijn Friese brug- en sluisbedieners volkomen mesjogge. Klokkijkers van het eerste uur zijn ze. Schippers klagen vaak bij mij over de gastonvriendelijke bedieningstijden en ik vraag dan of ze mij willen mailen. Daar heeft niet iedereen de gelegenheid voor, maar deze week kwamen er twee klachten binnen. Of ik de dames en heren in Leeuwarden (centrale bediening van ruim 40 bruggen) en ter plekke in een wachthokje even tot de orde wil roepen. Dat is niet mijn taak, maar misschien kan toerismegedeputeerde Avine Fokkens-Kelder (VVD) er wat aan doen.”

Parrega en Wolsum
Gistermiddag, 7 juli 2021, arriveerden twee oudere dames, met een sloepje onderweg van Bolsward naar een hotel in Workum (Elfstedenroute), om 16.16 uur bij de Parregaasterbrug in Parrega. De brug wordt volgens het bordje op de brugleuning ’s middags, na een pauze van 12.00 tot 13.00 uur, bediend van 13.00 tot 16.15 uur en daarna van 17.15 tot 20.00 uur. Eén minuut te laat en meerde boten konden in Parrega voor anker gaan, ook de sloepvaarders. Deze boten waren eerder vandaag al onhoffelijk teruggestuurd door de weinig meedeelzame honkvaste brugwachter van de brug Wolsumerketting in Wolsum (route Bolsward-IJlst), omdat zijn brug tot vandaag, 8 juli 16.00 uur, stuk is. Geen zinvolle aanwijzingen, ook niet door middel van stremmingsborden: Je ziet maar hoe je op de plaats van bestemming komt.

Turfroute
Hendriks: “Hieronder nog een stunt van een sluiswachter in Gorredijk (Turfroute), die waarschijnlijk nog eens zwaar overspannen wordt van het loeren naar zijn horloge. Onderstaand bericht komt van opvarenden van een kruiser in Gorredijk aan de Turfroute.”

“Met veel plezier hebben wij de afgelopen week een groot deel van de Turfroute gevaren. Natuurlijk hebben wij geen haast; wie dat wel heeft kan beter thuisblijven. Soms echter plannen wij in de tweede helft van de middag een geschikte overnachtingsplek, rekening houdend met de toch al krappe bedientijden van bruggen en sluizen. In Gorredijk kwamen wij vandaag (zondag 4 juli 2021. Red.) voor een onaangename verrassing te staan. De aldaar dienstdoende brug- en sluiswachter legde ons om vier uur uit dat hij ons niet meer kon schutten, want dan zou hij niet om half vijf naar huis kunnen. We hebben er geen probleem van gemaakt en brengen de nacht nu door in Gorredijk, vlak voor de sluis. Maar het ligt volgens ons toch voor de hand dat een sluiswachter de bootjes tot half vijf laat binnenvaren om ze te schutten. Met vriendelijke groet, W.L.’”

Digitale informatiebronnen
Het bureau voor toerisme van Fryslân, Friesland Holland, heeft de belangrijkste digitale informatiebronnen voor plezierige en veilige vaartochten in en om Friesland op een rijtje gezet:

Actuele informatie over de openingstijden voor bruggen en sluizen in Friesland:
https://www.fryslan.frl/home/kaarten_3208/item/openingstijden-bruggen-en-sluizen_727.html

De provincie Fryslân heeft de app Watersport vernieuwd. Deze geeft onder andere actuele informatie over de door u geplande route, brug- en sluisbedieningstijden, laad- en vuilafgiftepunten, en waarschuwt als u met de boot een druk knooppunt nadert. Er is ook een nieuwe watersportkaart verschenen. Die maakt deel uit van het informatiepakket dat bij het sloeparrangement hoort.

Apps voor 1Phones en iPads:

Android apps:

Meer info:
www.fryslan.frl/watersport
www.fryslan.frl/home/kaarten_3208/item/waternamenkaart_742.html

Verkeersregels
Net als verkeersregels op de weg, zijn er ook regels op het water. Kijk voor meer informatie over de regels op het water en veilig varen op www.varendoejesamen.nl

Waterkaart Nederland live/gids:
https://waterkaart.net/gids/brug-en-sluistijden.php

Meer info:
Friesland Holland Travel Service BV (aangesloten bij de SGR)
www.frieslandtravel.com
www.facebook.com/elfstedensloep (met veel foto’s)

Virusveilige vakanties:
www.anderhalvemetervakanties.com

Unieke zekerheden voor vakantiegangers met bestemming Friesland:
Friesland Holland Travel Service, de reisorganisatie van het bureau voor toerisme van Fryslân, biedt 15 unieke zekerheden in de Corona-periode:
www.frieslandfietsvakanties.com/informatie/de-reisorganisatie/
www.friesnieuws.nl/corona-voucher-met-sgr-garantie-bij-annulering-of-omboeking
www.anderhalvemetervakanties.com

Vakanties met SGR-Garantie van het bureau voor toerisme van Fryslân:
www.frieslandtravel.com
www.frieslandfietsvakanties.com

Vakantieland Friesland:
www.provinciefriesland.frl

Gratis abonnement op Fries Nieuws:
Kosteloos abonnement op wekelijkse nieuwsbrief over toerisme, recreatie en evenementen in Friesland: www.friesnieuws.nl/aanmelden-nieuwsbrief/

VVD-gedeputeerde Avine Fokkens-Kelder, verantwoordelijk voor onder andere het vaartoerisme in Fryslân, bij de Janeslootbrug in Langweer, waar ze demonstreert hoe pleziervaarders door het sturen van een appje naar de centrale brugbediening in Leeuwarden, het Swettehûs, de brug kunnen laten openen. Dan rijst de vraag: in welke mate houdt de brugbediener rekening met naderend beroepsverkeer? De weggebruiker zal ‘te weinig’ zeggen en de pretvaarder ‘te veel’.