Gazelle Grenoble met Bosch Performance motor en riemaandrijving: “Wat een goede en elegante fiets!”

Gazelle Grenoble met Bosch Performance motor en riemaandrijving: “Wat een goede en elegante fiets!”

Friesland Holland Fietstest december 2022: Gazelle Grenoble C5 HMB intube e-bike €3.799,-

WOLVEGA (NL) – Journalist en e-biketester Albert Hendriks is zeer lovend over de Gazelle Grenoble C5 HMB met een sterke Bosch Performance middenmotor, een 500 Wh accu in de schuine framebuis en riemaandrijving: “Wat een goede en elegante fiets!” Hendriks is directeur van het bureau voor toerisme Friesland Holland en de daarbijbehorende reisorganisatie, gespecialiseerd in meerdaagse all-in full-service Elfstedentochten op de fiets. Rent-a-Topbike is het eigen verhuurbedrijf dat een aantal merken premium e-bikes in de verhuur heeft voor het afleggen van lange afstanden onder alle omstandigheden: Elfstedenproof, ook in de winter!

Gazelle Grenoble C5 HMB, gefotografeerd op het fietspad langs de Zuid-Friese rivier Lende (Linde) tussen Wolvega en Paviljoen Driewegsluis in Nijetrijne in de gemeente Weststellingwerf. Foto’s: Fries Nieuws, de nieuwsdienst van het bureau voor toerisme van Fryslân en reisorganisatie www.frieslandhollandtravel.nl

De reisonderneming schaft jaarlijks nieuwe e-bikes van verschillende merken aan. De keuze wat betreft toevoeging aan de vloot geschiedt op basis van selectiecriteria die betrekking hebben op de hanteerbaarheid, de actieradius (bereik in verschillende ondersteuningsstanden en in bepaalde versnellingen), de betrouwbaarheid van de toegepaste aandrijf- en bedieningstechniek, de sportiviteit, het comfort, de kwetsbaarheid van onderdelen, het gewicht én, last but not least, de veiligheidsaspecten.
Hendriks: “Een elektrische fiets die op de Elfstedenroute ingezet wordt, moet kwalitatief bovengemiddeld zijn vanwege langere afstanden per dag, sterk uiteenlopende verkeerssituaties en de bijna onvermijdelijke tegenwind op een of meer dagen op het weidse platteland.”

Veiligheid
De eisen van Friesland Holland op het vlak van veiligheid zijn goede persoonlijke instelbaarheid van zadel en stuur, gemakkelijk op en af kunnen stappen, ook van opzij goed waarneembare verlichting voor en achter, reflectie, hoogwaardige antilekbanden en een strak en stijf frame.
“Er zijn e-bikes die zo slap als een dweil zijn. Dat rijdt niet prettig, vooral niet als je met één hand aan het stuur en met de andere hand richting aangeeft. Als eerste probeer ik uit of je met losse handen kunt fietsen, dus zonder de handen aan het stuur. Er zijn e-bikes waarbij dat absoluut niet vertrouwd is, zo heftig slingert het stuur heen en weer door het slappe frame. Die slingerbeweging, die al fietsend heel snel steeds heviger wordt, stopt zodra je weer een handvat beetpakt. Met een slap frame kun je wel fietsen, maar er zijn situaties waarbij de berijder juist zeer gebaat is bij een stijve constructie. Rijd maar eens een steil en smal bruggetje met leuningen op, op de Elfstedenroute of in Nationaal Park Weerribben-Wieden bijvoorbeeld. Dan ben je blij als je een koersvaste, niet wiebelige fiets hebt.”

Try before you buy
Hendriks: “Tijdens een proefrit rond de fietsenzaak waar je een e-bike wilt kopen, weet je niet of je op een strak gebouwde en onder alle omstandigheden goed rijdende fiets zit. Een eerlijke fietsenmaker kan je trouwens wel vooraf vertellen welke frames het stijfst zijn, maar dan weet je nog niet of de fiets lekker trapt. Dat ontdek je wel op een langere dagtocht op een route met veel variatie in wegdekken en verkeerssituaties. Daarom biedt onze reisorganisatie de mogelijkheid om verschillende e-bikes uit te proberen. Als vier mensen een korte of lange Elfstedentocht boeken, kunnen ze vier verschillende intube e-bikes testen door onderweg van fiets te wisselen. Dan zullen ze grote verschillen ervaren, maar niet qua stijfheid. We verhuren alleen fietsen met een solide rechtlijnig frame, geen wokkels in wording. We zijn 100% onafhankelijk: we kopen de fietsen van een tweewielerzaak in de buurt en hebben geen verplichtingen ten aanzien van een merk. We zeggen ook niet welke fiets de beste is, want dat is een persoonlijke keuze. Je moet die fiets kopen die bij je past, budgettair en qua eigenschappen.”

TEST INTUBE E-BIKE (ACCU IN FRAME)
Gazelle Grenoble C5 HMB van €3.799,-

De bevindingen van e-biketester Albert Hendriks na testritten met de Gazelle Grenoble C5 HMB in december 2022. De e-bike werd door reisorganisatie Friesland Holland Travel Service BV in Wolvega gekocht bij Gazelle-dealer Chris Jacobs in Heerenveen.

“Deze intube e-bike met riemaandrijving verrast je op veel punten, in de eerste plaats met een uitstekende afwerking en een schitterende verlichting. Die verlichting zou je op een soortgelijke duurdere Koga verwachten, maar die heeft bij lange na niet zulke mooie en vooral effectieve lichtunits die ook van opzij heel goed zichtbaar is. Echt prachtig! Opvallend goed zijn de gebruikte onderdelen: geen goedkope rommel te bekennen. De instap is laag en ruim en toch is het frame zo stijf als een deur, wat blijkt uit de koersvastheid, ook als je met losse handen fietst. De Gazelle Grenoble is gemaakt voor comfort- en uitzichtminnende rechtopzitters, maar dankzij het prima handmatig verstelbare stuur kun je ook een sportievere houding aannemen, bijvoorbeeld als je tijdens jouw Elfstedentocht van Workum, langs de IJsselmeerkust, tegen de wind in naar Harlingen moet. De wegligging is super door eenvoudige, maar doeltreffende vering (binnenbalhoofdvering, mono shock) en de brede banden. Het is ook een heel handige fiets. Een rondje draaien op een twee meter breed fietspad? Ik kan het moeiteloos! En ik ben geen circusartiest.”

Bereik
“En dan de krachtbron, de ondersteuner. Dat is een sterke Bosch Performance Line middenmotor met een kracht van 65 Nm. Met de 500Wh accu in de schuine framebuis, ook van Bosch, heb je een bereik van 100 tot 150 km in de ecostand. Hoe ver je komt heeft onder andere te maken met de weers- en wegomstandigheden, de bandenspanning en de breedte en het gewicht van de fietstassen. Maar de actieradius is vooral afhankelijk van de berijder. Persoonlijke zaken, zoals het eigen gewicht, fysieke conditie, kleding, de gekozen ondersteuningsstanden, schakel- en remgedrag, het aantal keren dat je vanuit stilstand weer moet opstarten, zithouding en de hoeveelheid en de omvang van de meegevoerde bagage zijn zwaarwegende aspecten. In het algemeen: wie moppert over het bereik van zijn e-bike, moet vooral eerst naar zichzelf kijken. Wie bijvoorbeeld altijd op het juiste moment schakelt en vooruitdenkend afremt, haalt 50 tot 75 km meer uit een accu dan iemand die continu alleen de hogere versnellingen gebruikt en veel hard remt en optrekt.”

Waar voor je geld
“De Gazelle Grenoble is een prachtige toerfiets met een heerlijk en verdraagzaam schakelgedrag dankzij de speciale 5 versnellingen Nexus naaf die Shimano recent speciaal voor e-bikes bouwde. En dan de aanschafprijs. €3.799,- is niet goedkoop, maar je krijgt wel waar voor je geld. Ter vergelijking: voor de Koga E-Nova Evo PT Onix, ook met 500 Wh accu, maar een lichtere Bosch motor en een simpele verlichting, die Friesland Holland tegelijk met de Gazelle kocht, ook bij Chris Jacobs, moest €4.149,- neergeteld worden. Dat is een verschil van €350,-, terwijl de Gazelle Grenoble C5 HMB mijns inziens ook nog eens meer zichtbare kwaliteit en comfort biedt. Het verschil ontdek je vooral als je de onderdelen goed onder de loep neemt. Alle componenten die er echt toedoen, van verlichting tot en met bagagedrager, zijn bij Gazelle van een hogere kwaliteit, vind ik. Bij Koga heb ik het gevoel dat je, net als bij bepaalde Duitse automerken, een flink bedrag extra betaalt voor de naam. En dan schermt het Friese fietsenmerk van oudsher ook nog met ‘hand made in Holland’ en ‘built with care and devotion’. Maar Gazelle biedt die toewijding ook, zeker bij de Grenoble. In mijn optiek overtreft Gazelle de kwaliteit van Koga zelfs. Sowieso is de fietsenfabriek in Dieren goed bezig sinds deze in handen is van Pon. Vroeger was Gazelle al een topmerk, maar de reputatie raakte ondermaats door de eerste e-bikes. Die van Batavus bijvoorbeeld waren veel beter. Na de wisseling van eigenaar, nu Pon dus, ging het weer rap bergopwaarts. De Gazelle Grenoble is een mooi voorbeeld van een top e-bike. Ik zou willen dat het Friese Koga — de fabriek staat in Heerenveen is een onderdeel van de nu Amerikaanse Accell Group met Batavus en Sparta — ook weer de draad van vroeger oppakt en de filosofie van Andries Gaastra en zijn vrouw Marion Kowallik aanhangt: onderscheid door zichtbare en niet direct zichtbare topkwaliteit, tot in detail, en een uniek geometrisch en ergonomisch design. En geen concernfiets waarop je net zo goed een sticker van Batavus kunt plakken.”

Specificaties Gazelle Grenoble C5 HMB, verstrekt door fabrikant Gazelle

UITGELICHT
Versnellingen: 5 Shimano Nexus
Motor: Bosch Performance Line (75Nm)
Model: Grenoble
Kleurnaam: Anthracite grey, petrol blue
Voorvorkvering:Binnenbalhoofd
Gewicht in kg: 24.7
Zithouding: Rechtop
Geïntegreerde verlichting: Ja

FRAME
Framemodel: Hoog, Laag
Framematen: 46, 49, 53, 57, 61
Frame omschrijving: Stabiel lichtgewicht oversized aluminium frame met 68,5° balhoofdhoek en 69,5° zithoekgeometrie voor een rustig en comfortabel rijgedrag. Lage instap frame met fraaie lage en ruime instap, enkele buis en geïntegreerde kabels.
Frame materiaal: Aluminium
Kabels geïntegreerd: Ja
Voorvork materiaal: Aluminium
Veerweg voorvork: 40 mm

WIELEN
Wielgrootte: 28″
Velgen: Rodi Viper
Spaakomschrijving: RVS, extra sterk
Achternaaf: Shimano Nexus, 5 versnellingen, vrijloop
Banden: Schwalbe Energizer Active Plus
Band kleur: Zwart
Banden anti-lek: Ja

VERSNELLINGEN
Omschrijving versnellingen: 5 Shimano Nexus
Type versnelling: Naaf
Versnellingen: 5
Tandwiel voor: 46
Tandwiel achter: 34

REMMEN
Voorrem: Schijfrem met hydraulische bediening
Achterrem: Schijfrem met hydraulische bediening
Schijfrem grootte voor: 180 mm
Schijfrem grootte achter: 160 mm
Remsysteem voor: Tektro HD-T280, 2 piston
Remsysteem achter: Tektro HD-T280, 2 piston

STUUR
Stuur omschrijving: Aluminium, comfort gebogen model
Stuurpen verstelbaar: Ja
Handvat type: Gazelle Aero leather
Handvatten: Luxe lederen handvatten voor een verfijnd gevoel en extra comfort

ZADEL
Zadel: Selle Royal Essenza Plus, Royalgel
Zadelpen vering: Ja
Zadelpen omschrijving: Verend

VERLICHTING
Koplamp omschrijving: LED koplamp, aan-/ uitschakeling via display
Koplamp voeding: Accu
Lichtopbrengst koplamp (lux): 50
Koplamp type: Gazelle Fendervision
Achterlicht voeding: Accu

MOTOR
E-bike systeem: Bosch smart systeem
Motor locatie: Middenmotor
Koppel: 75
Motor: Bosch Performance Line (75Nm)
Motorsensor: Trapkrachtsensor, rotatiesensor, snelheidssensor
Max. snelheid (km/u): 25 km/h
Aandrijving: Riem

ACCU
Accu type: Li-ion 500 Wh
Accu positie: Geïntegreerd in frame
Accu kan worden vervangen: Ja
Accusysteem: Bosch
Acculader omschrijving: 4 Ah

DISPLAY
Aantal ondersteuningsniveaus: 4
Display bedieningsunit: Ja
Hulp bij het lopen: Ja
Display model: Bosch Intuvia 100
Display afneembaar: Ja

SLOT
Slot omschrijving: Ringslot met optie voor een insteekslot om je fiets vast te zetten voor extra veiligheid
Slot veiligheidsniveau: ART ** gecertificeerd
Slot: AXA Defender

BAGAGEDRAGER
Bagagedrager: Aluminium MIK HD-systeem drager

OVERIG
Riembescherming (kettingkast): Aluminium
Jasbeschermer: Ja
Standaard type: Achterstandaard
Standaard model: Ursus Mooi

GARANTIE
Garantie frame: 10 jaar garantie
Garantie voorvork: 5 jaar garantie
Garantie lak: 5 jaar garantie
Garantie overige onderdelen: 2 jaar garantie
Garantie accu: 2 jaar garantie
Garantie motor: 2 jaar garantie
Garantie display: 2 jaar garantie

Friesland vakanties met SGR-garantie en andere unieke zekerheden van het bureau voor toerisme van Fryslân, Friesland Holland:
www.frieslandhollandtravel.nl

Meer info over vakantieland Friesland:
www.frieslandholland.nl