Schaatsen bij de Friese waterlinie

Schaatsen bij de Friese waterlinie

Blessebrugschans ten zuiden van Wolvega

Schaatsen op de Friese waterlinie

WOLVEGA (NL) – Waar 350 jaar geleden de oorlogszuchtige Duitse prins-bisschop van het Duitse Münster, Christoph Bernhard Freiherr von Galen (1606-1678), via de Blessebrugschans aan de Steenwijkerweg ten zuiden van Wolvega de provincie Friesland probeerde binnen te dringen, daar schaatsten 14 december 2022 mensen uit de omgeving op slechts een paar centimeter dik ijs. De na twee nachten 6 graden vorst ontstane piste bevindt zich in het moerasgebied naast de gereconstrueerde schans aan de rivier de Lende (Linde). Dit is een flinke beek die ontstpringt in het Ooststellingwerfse Tronde en uitmondt in de voormalige vissersplaats Kuinre, dat vroeger aan de Zuiderzee lag, nu aan het Kuinderbos in de Noordoostpolder.

Fries Nieuws-redacteur Albert Hendriks uit Wolvega maakte woensdagmiddag 14 december 2022 bij ondergaande zon onderstaande foto’s. De molen op de achtergrond is De Gooyer, een bouwwerk uit 1775. De watermolen staat daar, aan de oever van de Lende, na diverse verhuizingen, sinds 1916. Hij werd in 1991 gerestaureerd. Foto’s: Fries Nieuws, de nieuwsdienst van het bureau voor toerisme van Fryslân en reisorganisatie www.frieslandhollandtravel.nl

Meer info over de Blessebrugschans:
www.friesnieuws.nl/door-hoog-water-wordt-vroegere-functie-friese-waterlinie-goed-zichtbaar/

Friesland vakanties met SGR-garantie en andere unieke zekerheden van het bureau voor toerisme van Fryslân, Friesland Holland:
www.frieslandhollandtravel.nl

Meer info over vakantieland Friesland:
www.frieslandholland.nl