Gezocht: Recepten voor Friese vakantiekeuken op basis van producten van Albert Heijn

Gezocht: Recepten voor Friese vakantiekeuken op basis van producten van Albert Heijn

Koken met Appie: snel, lekker en gezond

WOLVEGA/ZAANDAM (NL) – Het bureau voor toerisme van Fryslân, Friesland Holland, is onder de noemer ‘Koken met Appie’ op zoek naar internationale recepten met een Fries accent. Simpel, smakelijk en voedzaam, dat is de bedoeling van de Friese vakantiekeuken. De gerechten moeten een “Erlebnis” en snel en gemakkelijk te bereiden zijn, met name voor de zelfkokende bewoners van vakantiehuizen en opvarenden van jachten.

De ingrediënten voor Friese goulashsoep in een Proef Friesland-kratje.

Voor de ingrediënten moet je geen grote speurtocht hoeven ondernemen: ze moeten, op een paar specifieke streekproducten na, verkrijgbaar zijn bij supers als Albert Heijn. De gemaksmaaltijden en desserts hoeven dus niet 100% Fries te zijn, maar moeten een duidelijk waarneembaar Fries accent hebben. Ze zijn rijk aan buitenlandse invloeden, bijvoorbeeld Hongaarse. Of Drentse. Auteursrechtenvrije recepten kunt u sturen naar info@frieslandholland.nl. Bij publicatie door Friesland Holland op het internet (begin 2019: www.kokenmetappie.nl) wordt de naam van de bedenker vermeld.

Appie
De bron van inspiratie was voor directeur Albert Hendriks van Friesland Holland een nauwgezette verkenning van de winkel van zijn naamgenoot Albert, de echt Hollandse supermarkt Albert Heijn, ook bekend als Appie. Voor de buitenlanders: Appie is in de noordelijke helft van Nederland vaak de roepnaam van Albert, ook in Zaandam, de bakermat van Albert Heijn. Al speurend kwam Hendriks op het idee in de supermarkt kant en klare gerechten te kopen, deze te verrijken met Friese streekproducten en de recepten te publiceren op het internet, onder andere op facebook. Zijn eerste recept is Friese goulashsoep. Daarvoor was hij overigens ook even in de winkel van Lidl vanwege het daar verkrijgbare, bijbehorende steenovenstokbrood van zijn neef Albert Hendriks uit Meppel (Pandriks, best in bake off). Al met al drie keer Albert en dus ook drie keer Appie.

Friese goulashsoep
Ca. 1 liter (4 porties à 250 ml)
Koop:
• bij Albert Heijn een blik AH gevulde goulashsoep met rundvlees (800 mm);
• bij Albert Heijn Friese paprika (Albert Heijn betrekt de paprika’s van kweekbedrijf A.C. Hartman in Sexbierum aan de Waddenzee, ten noorden van Harlingen);
• bij Albert Heijn knoflook en peterselie;
• bij Albert HeijnFriese droge worst van Steneker uit Drachten;
• bij Lidl een meergranen steenoven-desem-baguette (Pandriks’ bakproces: 100% natuurlijk, geen E-nummers, bereidingsproces van ca. 30 uur en op authentieke wijze, als vroeger, gebakken op stenen ovenvloer).

Open het blik en giet de inhoud in een pan van minimaal twee liter. Snijd de paprika en enkele teentjes knoflook in kleine stukjes en doe die in de pan met soep. Snijd de worst tot schijfjes — dikte naar wens — en doe die ook in de pan. Warm de soep al roerend langzaam op en laat deze heet worden, tot vlak voor het kookpunt, maar laat deze niet koken! Laat de soep 10 tot 15 minuten zachtjes sudderen zodat de stukjes paprika en knoflook zacht en mals worden en de worst de gelegenheid krijgt een deel van zijn aroma aan de soep af te staan. Zout, peper en andere specerijen zijn niet nodig, want die ingrediënten zitten al in de soep en in de worst. Maar aan u de vrijheid extra zout en peper toe te voegen.

Schenk de soep in borden of kommen en garneer deze met fijngesneden biologische peterselie. Peterselie is een multifunctioneel kruid: het is een smaakmaker die heel veel voedingsstoffen bevat, zoals de vitamines A, B, C en K en mineralen als ijzer en kalium. Peterselie zou ook heilzaam zijn: bloedzuiverend, kalmerend, bestrijder van hoofd- en menstruatiepijn. Bovendien verfrist het de adem, mocht u iets teveel knoflook in de soep hebben gedaan. Snijd tot slot de baguette tot handzame sneetjes. Klaar is Kees, uh, Appie!

Meer info:
www.pandriks.com
www.ah.nl/allerhande/
www.ac-hartman.nl
www.steneker.nl

Friesland geschenken, magazines en routekaarten:
www.frieslandhollandwebshop.nl

Vakantiebestemming Friesland Holland:
www.provinciefriesland.frl

Arrangementen van bureau voor toerisme van Fryslân:
www.frieslandtravel.com
www.frieslandfietsvakanties.com

Gratis abonnement op Fries Nieuws:
Kosteloos abonnement op wekelijkse nieuwsbrief over toerisme, recreatie en evenementen in Friesland: www.friesnieuws.nl/aanmelden-nieuwsbrief

De eerste winkel van kruidenier, en nu supermarktketen, Albert Heijn in de Zaanse Schans. In 1887 nam de toen de 21-jarige Albert Heijn de winkel van zijn ouders over. In de oude kruidenierswinkel ziet u de oorspronkelijke inrichting en inventaris. De winkel laat zien dat boodschappen doen in ruim een eeuw heel erg veranderd is. De museumwinkel huist in een Rijksmonument, als typisch voorbeeld van eenvoudige Zaanse houtbouw uit de 19e eeuw. Het gebouw is samengesteld uit twee panden. De winkel, het voorste gedeelte, stond oorspronkelijk aan de Oostzijde in Zaandam. Het achterste gedeelte is een woonhuis uit de Kerkbuurt in Westzaan. Meer info: www.dezaanseschans.nl/ontdek/musea/

De Zaanse Schans is een woon-werkgebied met historische houten huisjes, molens, winkeltjes, schuren en werkplaatsen in de gemeente Zaanstad. Het ligt aan de Zaan, tegenover het dorp Zaandijk en naast de Julianabrug. Jaarlijks bezoeken honderdduizenden toeristen uit het binnen- en buitenland de topattractie, in 2017 zelfs ruim 2,2 miljoen. Meer info: www.dezaanseschans.nl