Wintersportbestemming Appelscha

Wintersportbestemming Appelscha

Fietsen en wandelen op Fochteloërveen en in Drents-Friese Wold

APPELSCHA (NL) – Voor skiën ben je op koude bergstreken als de Alpen aangewezen, maar sporten in de winter kan ook in Friesland. Fietsen en wandelen bijvoorbeeld in de uitgestrekte natuurgebieden Fochteloërveen en Nationaal Park Drents-Friese Wold. Geen rumoerige après-ski, maar ongekende stilte voor de liefhebbers.

Fietsen in en rond het Fochteloërveen, van Fochteloo naar Appelscha via Ravenswoud. Deze opnamen werden maandag 24 december 2018 gemaakt door touroperator Albert Hendriks van reisorganisatie Friesland Holland Travel Service (www.frieslandtravel.com).

Het Fochteloërveen, bij Appelscha, op de grens van Friesland en Drenthe, is het best bewaarde hoogveengebied van Nederland, 2500 hectare groot. Een mooi begin- en eindpunt is café ’t Korhoen, Zuideinde 3 in het Friese Fochteloo. Daar kun je, als je wilt, lokaal bier proeven en kopen. De plaatselijke brouwerij heet Zwaluw en één van haar fameuze biertjes heet heel toepasselijk Fochteloër Alt. Het is in de winter doodstil in het veen. Een rondje van Fochteloo via Ravenswoud naar Appelscha en weer terug naar Fochteloo is 25 km lang. Een grote ronde, via de Drentse hoofdstad Assen, is 50 km.

Drents-Friese Wold
Het Drents-Friese Wold laat zich vanaf het stuifzandgebied Aekingerzand (Kale Duinen), een paar kilometer ten zuiden van Appelscha, prima verkennen. Een tochtje van 40 km naar Diever (hunebed) en terug levert de ene verrassing na de andere op. Het zeer gevarieerde natuurgebied met schapen en andere grazers is na de Hoge Veluwe het grootste aaneengesloten bosgebied van Nederland, een must voor iedere Nederlander. Je kunt er dagen wandelen en fietsen zonder dat je twee keer hetzelfde beeld voor ogen krijgt. Er zijn prachtige wandel-, toerfiets- en mountainbikeroutes uitgezet, reden waarom je hier doorgaans meer mensen tegenkomt dan in het Fochteloërveen.

Top fietspaden
Fochteloo, Ravenswoud en Appelscha en de omringende natuurterreinen behoren tot de Friese gemeente Ooststellingwerf. De kwaliteit van de fietspaden is er zeer hoog. De helft van de fietspaden, breed en van beton, is vrij recent aangelegd. Ook op de zand- en schelpenpaden kun je prima fietsen, terwijl het ’s winters vrij nat in de streek is. Ook de fietswegen in Drenthe, richting Oude Willem en Diever, verkeren in uitmuntende staat.

Meer info:
www.fietsnetwerk.nl/fietsroutes/fietsroute-door-het-fochtelooerveen/
www.facebook.com/cafehetkorhoen/
www.zwaluwbierbrouwers.nl/
www.staatsbosbeheer.nl/natuurgebieden/drents-friese-wold
www.nationaalpark-drents-friese-wold.nl/

Friesland geschenken, magazines en routekaarten:
www.frieslandhollandwebshop.nl

Vakantiebestemming Friesland Holland:
www.provinciefriesland.frl

Arrangementen van bureau voor toerisme van Fryslân:
www.frieslandtravel.com
www.frieslandfietsvakanties.com

Gratis abonnement op Fries Nieuws:
Kosteloos abonnement op wekelijkse nieuwsbrief over toerisme, recreatie en evenementen in Friesland: www.friesnieuws.nl/aanmelden-nieuwsbrief

Fietsen in en rond het Fochteloërveen, van Fochteloo naar Appelscha via Ravenswoud. Deze opnamen werden maandag 24 december 2018 gemaakt door touroperator Albert Hendriks van reisorganisatie Friesland Holland Travel Service (www.frieslandtravel.com).

Foto’s van de fietstocht van het Aekingerzand (Appelscha) naar Diever (hunebed). Fotografie: Eerste Kerstdag, 25 december 2018, door touroperator Albert Hendriks van reisorganisatie Friesland Holland Travel Service (www.frieslandfietsvakanties.com).