Grouwster Vletten in de kolk en fietsende Brabanders bij IJsfontein

Grouwster Vletten in de kolk en fietsende Brabanders bij IJsfontein

Hemels Dokkum meeting point voor toeristen uit verschillende landstreken

DOKKUM (NL) – Een armada van 20 Grouwster Vletten ligt in het Grootdiep voor hotel De Posthoorn in Dokkum. En voor drie fietsers uit Noord-Brabant was de nieuwe IJsfontein op de Markt gisteren, 2 mei 2019, het punt van samenkomst. Elfstedenstad Dokkum is met haar vele attracties, keurige aankleding van het centrum, restaurants en veelsoortige winkels in trek bij boot- en fietstoeristen.

Het Grootdiep in Dokkum ligt vol Grouwster Vletten.

De pleziervaarders zijn uit heel Nederland en net over de grens met Duitsland naar Dokkum gekomen voor de jaarlijkse voorjaarsbijeenkomst van de Grouwster Vlet Club. Vorig jaar wisselden ze in Rotterdam belevenissen aan boord van het in Grou gebouwde klassiek gelijnde stalen motorjacht uit. Daarvan zijn er in de afgelopen 30 jaar bijna 100 gebouwd, knikspant en rondspant.

Op weg naar Ameland
Bij de IJsfontein op de Markt ontmoetten gisteravond Toon Cooijmans uit Van Gogh-dorp Nuenen en zijn oudere broer Rien en diens vrouw Maria Louise Bonneke uit Den Bosch elkander op de fiets, onderweg zijnde naar Bêd & Brochje (bed and breakfast) Pastorie in Waaxens. Ze gaan vandaag naar Ameland waar Toon en Rien nog tien broers en zussen met aanhang ontmoeten voor een reünie. De broers komen uit een slagersgezin met 14 kinderen, waarvan twee niet meer in leven zijn.
Toon kent als gepensioneerd medewerker van de Keurslagersorganisatie heel Nederland. In zijn vrijetijd fietst hij op zijn Santos in heel West-Europa de klinkers uit de straten. 150 km had hij gisteren gefietst en zei nu wel een “drûge woarst” te lusten, de ultieme Friese oppepper.
Komende vanuit Groningen deed hij bij tegenwind vijf uur over 60 km. Broer Rien en zijn vrouw kozen gisteren voor een kortere toeristische route van 75 km. Het drietal rijdt op sportieve toerfietsen zonder elektrische trapondersteuning. “Voor een e-bike zijn we nog véél te jong.”

De hemel
Toon en Rien trekken er ook wel eens samen op uit. Zo jakkerden “de keurslager” en “de pastoor” al eens naar Rome. Rien was als Rooms-Katholieke jongeling aardig op weg richting priester, maar werd verliefd op een bloedmooie meid en ontdekte toen dat de hemel veel dichter bij de grond was dan hem aanvankelijk was voorgehouden.

Meer info:
www.grouwstervletclub.nl
www.grouwstervlet.nl
www.hotel-deposthoorn.nl
www.pastorie-waaxens.nl
www.11fountains.com

Friesland vakanties van het bureau voor toerisme:
www.frieslandtravel.com
www.frieslandfietsvakanties.com

Friesland reisgidsen, magazines en routekaarten:
www.frieslandhollandwebshop.nl

Vakantiebestemming Friesland Holland:
www.provinciefriesland.frl

Gratis abonnement op Fries Nieuws:
Kosteloos abonnement op wekelijkse nieuwsbrief over toerisme, recreatie en evenementen in Friesland: www.friesnieuws.nl/aanmelden-nieuwsbrief

Het Grootdiep in Dokkum ligt vol Grouwster Vletten.

De IJsfontein van Dokkum ontvouwt zich als een internationale bezienswaardigheid. Meer info: www.11fountains.com

Gearriveerd! V.l.n.r. Maria Louise Bonneke, Toon Cooijmans en zijn broer Rien.

Tulpenstad Dokkum bloeit letterlijk en figuurlijk.