Heerenveen: turfdorp werd gouden stad

Heerenveen: turfdorp werd gouden stad

Kuiper Verzekeringen bewaart rijke historie in monumentale kantoorpanden

Heerenveen: turfdorp werd gouden stad

HEERENVEEN (NL) – Heerenveen is “een gouden plak”. Dat vinden niet alleen topsporters als Epke Zonderland, Sven Kramer en Rintje Ritsma, maar ook ondernemers als Jacco Kuiper van het grote internationaal opererende verzekeringskantoor aan het Breedpad. Deze onderneming, opgericht door Jaap Kuiper en diens vader, heeft haar hoofdzetel op nummer 21, een huis met een geschiedenis die via schatrijke houthandelaren teruggaat tot het voormalige klooster in het nabijgelegen Oudeschoot. Jacco, de derde generatie, staat nu aan het roer.

Verzekeraar Jacco Kuiper bij het omstreeks 1750 door Dirk Danzer van de Makkumer aardewerkfabriek Tichelaar gemaakte tegeltableau in de keuken van het monumentale kantoorpand Breedpad 21. Dit huis kocht de schatrijke houthandelaar Dirk Beerns — na ambtelijke naamswijziging toepasselijk Dirk Drijfhout — in 1744. Hij liet ondere dit tableau met daarop zijn pas opgeleverde vlaggenschip D’houtmolen maken.

Jaap Kuiper, de tweede generatie dus, begon omstreeks 1980 met het verzekeren van pleziervaartuigen, als nevenactiviteit. 19 van de 70 medewerkers zijn er nu druk mee, tot ver over de grens van Nederland. De eerste boot die Jaap Kuiper verzekerde was een Centaur open zeilboot van de fameuze nog steeds bestaande werf Zaadnoordijk in Heerenveen. Nu heeft de Heerenveense verzekeraar naast zeeën aan plezierjachten van particulieren en verhuurbedrijven ook vele miljoenen kostende pretschepen, super yachts, in portefeuille.

Ook topsport
Goed verzekeren van aparte objecten is maatwerk. Ook bezitters van oldtimers hebben de Heerenveense maatschappij ontdekt. Een custom built jacht en een oldtimer zijn zaken die niet geschikt zijn voor het online afsluiten van een verzekering. Verzekeren is daarom voor de mensen van Kuiper topsport geworden: dat doen wat anderen niet kunnen. En passant zetten Kuiper senior en junior Heerenveen op de kaart en bewaren ze de rijke historie van hun onderkomens met grote zorgvuldigheid. Ze steken persoonlijk veel energie en geld in authenticiteit. Ieder jaar restaureren ze iets of voeren een correctie uit die overeenstemt met het verleden van hun vijf panden.

Start en finish nieuwe Turfroute
De al vijf eeuwen oude turfstad Heerenveen manifesteert zich momenteel nadrukkelijker dan ooit op het gebied van recreatie en toerisme, onder andere als waterstad met veel fiets-, golf-, schaats- en wandelfaciliteiten én als kunststad (Museum Belvédère). Heerenveen, als voormalig bestuurscentrum van de turfwinning (de compagnons), heeft alles in huis om de start- en finishplaats te zijn van een nieuwe grote Turfroute voor bootjesmensen, fietsers, wandelaars en kunstliefhebbers. Steeds meer pleziervaarders nemen fietsen mee aan boord of huren onderweg, bijvoorbeeld in Appelscha, een toerfiets, e-bike of mountainbike. Wat Leeuwarden is voor de Elfstedenroute, zou Heerenveen kunnen worden voor de Turfroute: het begin- en eindpunt van een vorstelijke ronde die zich uitstrekt tot Nationaal Park Weeribben-Wieden en Giethoorn. Vorstelijk, want Heerenveen heeft met Oranjewoud een connectie met de koninkljke familie. De Friese Nassaus hadden er op een bomen- en heiderijke zandhoogte een buitenpaleis waarvan een maquette in Museum Heerenveen staat. Oranjewoud is nu een zeer bezienswaardig landgoedpark met schitterende landhuizen, tuinen, een mooi hotel, Golden Tulip Tjaarda (directeur Tjitte de Wolff) en voorname Friezen.

Het hoofdkantoor van Kuiper Verzekeringen aan het Breedpad.

Waar je ook plaatsneemt in het kantoorpand Breedpad 21, je belandt midden in de rijke historie van Heerenveen, rijker dan velen denken.

Impressie van historisch, gezellig, sportief, natuurlijk en adellijk Heerenveen en omgeving.

Info Kuiper Verzekeringen:
www.kuiperverzekeringen.nl

Info Heerenveen:
www.ngoudenplak.nl
http://fietsnieuws.com/nl/frieslandtravel/fietsroutes-fietsroute-van-het-jaar
www.goudenfriesewouden.nl

Heerenveen vakantiearrangementen:
https://www.friesnieuws.nl/4661
https://www.friesnieuws.nl/5515
https://www.friesnieuws.nl/5516
https://www.friesnieuws.nl/5517
http://frieslandtravel.com/nl/oranje-nassau-met-de-fiets

Tourist Info Friesland:
www.frieslandholland.nl
www.frieslandtravel.com
www.boatcharterholland.nl

Gratis abonnement op Fries Nieuws:
www.friesnieuws.nl/aanmelden-nieuwsbrief