Het water stroomt over de dijken als toeristen van het Rijsterbos en de Rembrandt van Friesland genieten

Het water stroomt over de dijken als toeristen van het Rijsterbos en de Rembrandt van Friesland genieten

Bij code geel is keileemheuvel Gaasterland rots in de branding

GAASTERLAND (NL) – Het IJsselmeerwater stroomde gisteren, zondag 23 februari 2020, over de zomerdijken bij de inlaatsluis Tacozijl bij Sondel en bij het Mirnser Klif in Gaasterland. Fries Nieuws-verslaggever Albert Hendriks stond op één van de voordijken: “Het water steeg goed zichtbaar elke minuut, opgestuwd door de snoeiharde wind bij een aanhoudende sproeiregen.”

Heel hoog en woest water aan de zeezijde van de inlaatsluis Tacozijl aan de Sondelerdyk bij Sondel. Foto’s: Albert Hendriks, Friesland Holland Nieuwsdienst.

Hij vervolgt: “Het is een ongewoon gezicht: water dat met een hoog tempo in grote hoeveelheden over de dijk stroomt. En een sluis die bijna kopje onder gaat. Er was langs de Gaasterlandse IJsselmeerkust bijna geen mens op de weg, op een mountainbiker en twee steppers tussen Sondel en Oudemirdum na. In het pal aan het IJsselmeer gelegen Rijsterbos kon je beschutting vinden, maar het regende daar bijna net zo hard als er buiten. De zwakkere bomen hadden bij de vorige stormen al het loodje gelegd, dus je kon betrekkelijk veilig van het Mirnser Klif naar hotel-restaurant Jans aan de landkant van het bos wandelen.”

Museumweer
In de Gaasterlandse horecabedrijven zat maar een handvol mensen. Hendriks: “En toch was het schitterend weer, zacht zelfs. Friezen en toeristen die willen uitwaaien, hoeven echt niet naar de Noordzee te rijden. Ga maar naar Gaasterland. Daar zijn ook mooie uitkijkpunten. Het was gisteren de regen, gecombineerd met harde wind, die de streekbewoners in huis hield en de toeristen naar de musea joeg, zoals het Jopie Huisman Museum in Workum. Daar was het druk.”

Meer info:
www.itfryskegea.nl/natuurgebied/rysterbosk-wandelbos-in-gaasterland-it-fryske-gea/
www.hoteljans.nl
www.mirnserklif.nl
www.wetterskipfryslan.nl
www.jopiehuismanmuseum.nl

Vakanties met SGR-Garantie van het bureau voor toerisme van Fryslân:
www.frieslandtravel.com
www.frieslandfietsvakanties.com

Vakantieland Friesland:
www.provinciefriesland.frl

Friese reisorganisatie biedt 15 unieke zekerheden:
https://www.frieslandfietsvakanties.com/informatie/de-reisorganisatie/

Friesland reisgidsen, magazines en routekaarten:
www.frieslandhollandwebshop.nl

Gratis abonnement op Fries Nieuws:
Kosteloos abonnement op wekelijkse nieuwsbrief over toerisme, recreatie en evenementen in Friesland: www.friesnieuws.nl/aanmelden-nieuwsbrief

Heel hoog en woest water aan de zeezijde van de inlaatsluis Tacozijl aan de Sondelerdyk bij Sondel. Foto’s: Albert Hendriks, Friesland Holland Nieuwsdienst.

Real Friesland Experience aan de IJsselmeerkust van Gaasterland: per mountainbike en step of te voet op verkenning. Foto’s: Albert Hendriks, Friesland Holland Nieuwsdienst.

Weer of geen weer: het Rijsterbos (Rysterbosk) is altijd mooi. Tip: Wandel van de parkeerplaats bij paviljoen ’t Mirnser Klif naar hotel-restaurant Jans in Rijs, neem daar een Fryske Latte Macchiato en erwtensoep en loop weer terug via de opgeknapte Enkhuizerlaan, dwars door het bos. Foto’s: Albert Hendriks, Friesland Holland Nieuwsdienst.

Het Mirnser Klif. Foto’s: Albert Hendriks, Friesland Holland Nieuwsdienst.

Regen en harde wind is goed voor overdekte attracties als junglepark De Orchideeënhoeve in Luttelgeest en het museum van Jopie Huisman, de Rembrandt van Friesland, in Workum. Bijgaande foto’s werden 23 februari 2020 in het Workumer museum gemaakt. Foto’s: Albert Hendriks, Friesland Holland Nieuwsdienst.