Huize Boschoord in Sint Nicolaasga kandidaat voor titel ‘Mooiste bed and breakfast van Nederland’

Huize Boschoord in Sint Nicolaasga kandidaat voor titel ‘Mooiste bed and breakfast van Nederland’

Albert Hendriks van Friesland Holland Travel Service:

SINT NICOLAASGA (NL) – Voor de Nederlandse televisiemaker Jort Kelder zijn het adellijke milieu en de bijbehorende VIP’s een dagelijks thema. Zijn cameraploeg was 13 september 2019 dan ook bij de opening van een van Neerlands meest exclusieve bed and breakfasts, Huize Boschoord in het Friese Sint Nicolaasga, eigendom van de ook van TV bekende jonkheer Tjalling van Eysinga en zijn echtgenote Anneke. Hieronder een verslag van Fries Nieuws-redacteur en touroperator Albert Hendriks:

Televisiepresentator en journalist Jort Kelder was niet bij de opening van B&B Huize Boschoord, maar wel zijn tv-ploeg. Jonkheer Mr. Tjalling van Eysinga en zijn vrouw Anneke zullen de komende winter bij de NPO op het beeldscherm verschijnen. Fotografie: Albert Hendriks, Fries Nieuws.

“Ik weet het nodige van de Friese landadel en hun kasteeltjes, de staten en stinzen, maar de graven en gravinnen en jonkheren en freules, die loop ik nooit tegen het lijf. Of ze zoeken dekking als ze mij zien, dat kan ook. Wie zich niet verbergt achter modderige grachten, puntige tuinhekken en wulpse wapens is jonkheer Mr. Tjalling van Eysinga. Op zijn uitnodiging was ik vrijdagmiddag 13 september 2019 bij de opening van de acht kamers tellende Bed and Breakfast Huize Boschoord in het Friese Sint Nicolaasga (bij Joure) door Arno Brok, Commissaris van de Koning in Friesland. Hij, Tjalling, en zijn echtgenote Anneke van Eysinga-De Bruijn, hebben de uit 1871 daterende villa, het ouderlijk huis van de jonkheer, laten verbouwen en inrichten tot de mooiste bed and breakfast die ik ooit heb gezien. Het mooiste pension van Nederland, denk ik, maar niet het duurste. Je kunt er overnachten voor bedragen rond de 150 euro per nacht en dat is niet onwijs. Een legertje van wel 25 professionele “bedienden” was er twee jaar lang bij betrokken. Die werden vrijdag allemaal letterlijk en figuurlijk door de op het bordes grappende jonker in het zonnetje gezet.”

Niet graaien, maar peuteren
“Jort Kelder, een goede kennis van de jonker, was er zef niet, maar wel zijn op afstand bestuurde tv-ploeg. Dat ik met mijn status van koffersjouwer bijna niemand kende, zal niemand verbazen. Bij het zien van de vader van Sybrand Buma, de CDA-voorman die tegenwoordig burgemeester is van de hoofdstad van Friesland, Leeuwarden, dacht ik: die grijze man ken ik ergens van. Die ik wel direct kende waren staten- en stinzenkenner Rita Radetzky en sales manager Gerard Haitsma en zijn vrouwelijke collega van hotel Van der Valk in Sneek. De Valken waren verantwoordelijk voor de drankjes en uit glaasjes te peuteren hapjes. In de tuin van Boschoord wordt niet gevingerd of gegraaid, maar gehengeld. Dat laatste kan ook in de grote vijver achter de villa. Daar, in een prieeltje, verschansten zich tijdens de party een paar connecties van Tjallings echtgenote, waaronder de dame die verantwoordelijk is voor de stoffering van Boschoord en de eerste vrouwelijke politieagent van het korps van Sneek. Geen sportvissers dus. Verder bleven de gasten op een kluit in de tuin, daar waar de glazen steeds weer gevuld werden.”

Cabaretier
“In de villa luisterde ik mee met vrienden van “freule” Anneke. Die verklapte dat ze de hele inrichting op het internet bijeengesprokkeld had. Dat heeft ze dan heel knap gedaan, want ik zou denken dat Tjallings vader, dominee Cees, en zijn vrouw, Barones van Harinxsma Thoe Slooten, de tent zo achtergelaten hebben.
Interessant vond ik het taalgebruik tijdens de door mij al fotograferend op afstand afgeluisterde gesprekken. Adellijke personen, of die daar tegenaan schurken, bedienen zich van een apart taaltje: niet bekakt, niet schor, maar verheven boven alles, met uitzondering van God. Weloverwogen hun woorden kiezende museumstukken, dat zijn in mijn ogen hedendaagse edellieden. Met uitzondering van jonkheer Tlalling. Hij is meer het type cabaretier, dit tot veler vermaak. Hoe het wel of niet “heurt” zal hem in de tuin, tussen vrienden, een zorg zijn. Voor de televisiecamera bindt hij echter in, zonder pet, en kijkt hij respectvol naar zijn vrouw. Die heeft aanzienlijk meer adellijke allure dan hij, zoveel, dat ik me er zelfs een bediende voelde, helemaal toen ze zei dat ik mijn geschonken reisboeken over Friesland maar weer uit de Land Rover van Tjalling moest halen en in de hal moest leggen. Tjalling had juist gezegd dat hij dat zou regelen. Ach, de rol van onderdaan wil ik ook wel even spelen. Het is toch een toneelspel?”

Meer info:
www.friesnieuws.nl/jonkheer-wordt-kamerheer-tjalling-van-eysinga-begint-bed-and-breakfast/
www.huizeboschoord.nl
www.rijksmonumenten.nl/monument/528682/boschoord/sint-nicolaasga/

Frieslandvakanties met SGR-Garantie van het bureau voor toerisme van Fryslân:
www.frieslandtravel.com
www.frieslandfietsvakanties.com

Vakantieland Friesland:
www.provinciefriesland.frl

Friesland reisgidsen, magazines en routekaarten:
www.frieslandhollandwebshop.nl

Gratis abonnement op Fries Nieuws:
Kosteloos abonnement op wekelijkse nieuwsbrief over toerisme, recreatie en evenementen in Friesland: www.friesnieuws.nl/aanmelden-nieuwsbrief

De heer Arno Brok, Commissaris van de Koning in Friesland, verrichte de opening van Bed and Breakfast Huize Boschoord door het onthullen van een plaquette met de tekst ‘Steen gelegd door A.C.M. van Eysinga-De Bruijn, Restauratie 2018-2019’. Fotografie: Albert Hendriks, Fries Nieuws.

“Freule” Anneke wilde niet in het al jaren leegstaande ouderlijk huis van Tjalling wonen en kwam op het idee om er een exclusief vakantieverblijf van te maken. Zij gaat de B&B runnen, samen met Joyce Lochmans van Lochmans Management Assistentie in Gorssel, links op de foto. Rechts staat Fokke van der Meulen die denkt Huize Boschoord te kunnen gebruiken voor exclusieve events en meetings. Eerder was sprake van exploitatie door naburige hotels, waaronder Van der Valk Exclusief in Sneek en De Oorsprong van Vanessa en Jan-Willem Schlösser in Sint Nicolaasga. De hoteliers haakten recent allemaal af, dus moest het adellijke stel zelf aan de bak. Fotografie: Albert Hendriks, Fries Nieuws.

Een kijkje in de tot bed and breakfast verbouwde monumentale villa Huize Boschoord. Fotografie: Albert Hendriks, Fries Nieuws.

Bed and Breakfast Huize Boschoord is omgeven door een prachtige tuin met een bosvijver en een drietal prieeltjes. Fotografie: Albert Hendriks, Fries Nieuws.

De party. Zo heurt het ongeveer in adellijke kringen. Fotografie: Albert Hendriks, Fries Nieuws.