Wordt aanblik kleinste vissershaven van Europa definitief aangetast?

Wordt aanblik kleinste vissershaven van Europa definitief aangetast?

Historische zoutloods in het Friese Laaxum wordt viswinkel

LAAXUM (NL) – De uit 1925 daterende zoutloods bij de in 1912 aangelegde IJsselmeerhaven van Laaxum (in het Fries Laaksum) in Zuidwest-Friesland wordt momenteel verbouwd tot een viswinkel. Het gebouwtje met de verweerde kalkzandstenen van de familie Smits uit Stavoren deed ooit dienst als zouterij en rokerij van haring en paling.

De oude zoodloods van Laaxum, pal aan het IJsselmeer, wordt een viswinkel van de famlie Smits uit Stavoren, ook eigenaar van het monument. Foto: Albert Hendriks, Fries Nieuws.

Volgend voorjaar opent Coby Smits er haar zaak ‘Vis. Historisch Lekker’, schuin tegenover de ook op vis gerichte eet- en drinkgelegenheid van Hendrik en Joke Overwijk. “Laaxum wordt een visboulevard,” grappen ze vanachter het buffet. Hun zaak is geen toonbeeld van hedendaagse horeca, maar daar zitten zij en de klanten niet mee. Van heinde en ver komen ze naar het visrestaurantje in de kleinste vissershaven van Europa, waar je de grootste variatie aan terrasmeubelen, curiosa en menuborden vindt. Hoe krakkemikkerig de serre er misschien uit mag zien, de fish and chips-schotels worden machtig gevonden. Bij Overwijk is het schoon, je krijgt een royaal onthaal en je hebt uitzicht tot Enkhuizen aan de overkant, 25 km ver! Maar niet iedereen waardeert de charme van grote eenvoud en zodoende heeft de gemeente Súdwest-Fryslân na jarenlang gesteggel permissie gegeven tot vestiging van een viswinkel in de zoutloods.

De laatsten
Sinds de aanleg van de Afsluitdijk in 1932 ging het hard achteruit met de Friese vissersdorpen, ook met de buurtschap Laaxum, waar ooit een tiental schepen zijn thuis had. De zoute Zuiderzee werd het zoete IJsselmeer. Andere vissoorten verschenen en de in de loop der jaren werd het meer bijna leeggevist. De gebroeders Jan en Joop de Vries, kleine ambachtelijke vissers, bleven als enigen over. Met hun stalen zeeschouw HL 6 (HL = Hemelumer Oldeferd), meestal de enige boot in het haventje, vangen ze onder andere het erkende streekproduct Laaxumer bot, waarop al sinds het begin van de 17-de eeuw wordt gevist. De broers zijn de laatsten der Mohikanen.

Meer info:
www.waterland.frl

Frieslandvakanties met SGR-Garantie van het bureau voor toerisme van Fryslân:
www.frieslandtravel.com
www.frieslandfietsvakanties.com

Vakantieland Friesland:
www.provinciefriesland.frl

Friesland reisgidsen, magazines en routekaarten:
www.frieslandhollandwebshop.nl

Gratis abonnement op Fries Nieuws:
Kosteloos abonnement op wekelijkse nieuwsbrief over toerisme, recreatie en evenementen in Friesland: www.friesnieuws.nl/aanmelden-nieuwsbrief

Wat er overblijft van de authenticiteit van de historische zoutloods is de grote vraag. (25 juni 2018 door Albert Hendriks van Fries Nieuws gemaakte foto).

Het vistrestaurant en terras van Hendrik en Joke Overwijk aan de haven van Laaxum. Foto’s: Albert Hendriks, Fries Nieuws.

Hendrik en Joke Overwijk balen van concurrentie pal voor hun neus, maar zeggen ze, misschien trekt een tweede viszaak juist wel meer volk. Ze wachten af. Bovendien hebben ze de mogelijkheid een grote opwaarderingsslag te maken. Foto: Albert Hendriks, Fries Nieuws.

De haven met de zoutloods op de achtergrond (25 juni 2018 door Albert Hendriks van Fries Nieuws gemaakte foto).

De vissershaven van Laaxum, de kleinste van Europa. Foto’s: Albert Hendriks, Fries Nieuws.

Geregeld leggen histoirsche platbodems aan in de haven van Laaxum voor het kopen van een visje bij Overwijk. Archieffoto: Friesland Holland Nieuwsdienst.