IJspret met meesterkraker Age M en kerst- en kunstmarkt

IJspret met meesterkraker Age M en kerst- en kunstmarkt

Publicatiedatum: 15 December 2010
Reporter: Albert Hendriks – Friesland Holland Nieuwsdienst – www.friesnieuws.nl

In voormalig gevangeniscomplex te Leeuwarden:

LEEUWARDEN (NL) – Op zaterdag 18 en zondag 19 december 2010 van 11.00 tot 18.00 brengt Cultureel Bedrijvencentrum Blokhuispoort kerst, kunst en criminaliteit samen in de oude gevangenis in Leeuwarden. Vorig jaar kwamen ruim 4000 mensen op kerstbezoek.

Jong en oud komt aan z’n trekken op de binnenplaats. Er ligt een ijsvloer voor de schaatsliefhebbers. Rolf Döderlein de Win, Keest Toet en Hans de Zwaan hakken ijssculpturen. Meesterkraker Age M. keert terug met de thermische lans. Er worden kerstbomen verkocht onder het genot van glühwein en oliebollen. O.a. Crocodile Smile, doedelzakspeler Joris Collier, rockband Frihals en het koor ‘Zingen voor je leven’ zorgen voor muziek.

Kerstmarkt
In de A-vleugel promoten verschillende ondernemers hun bedrijf en product. In gebouw Alcoven is kunst te zien: Mixed & stitched Photo-art Saskia Wagenvoort, sculpturen van Eveline van der Pas en schilderijen Elma Laan. Guido ‘Guitarissimo’ Roos omlijst de expositie met muziek.

Kunstmarkt
In de B-vleugel zetten kunstenaars en bedrijven hun celdeuren open. Sommigen verzorgen activiteiten. Een greep: beeldend kunstenaars laat de bezoekers schilderen in gevangenschap; Jacob van Aken giet het 15e eeuwse grootzegel van Leeuwarden; Atelier Oblomow leert bezoekers voorlezen; Het Nederlands Tekstbureau leert belangstellenden een kerstverhaal schrijven; Laurens Bontes (van het Noorderlandsleesplankje van de LC) zit achter z’n tekentafel; bezoekers mogen hoeden passen in het hoedenatelier en hun eigen kerstbal blazen bij glasblazer Selie’s; Keramiek Loes van Huet verkoopt mooie kerstcadeaus.

Zwarte schapen
In de theaterzaal is Tresoar aanwezig met oude strafregisters. Medewerkers van het archief helpen de bezoekers het zwarte schaap in de familie te vinden. Daarnaast is natuurlijk ook het Gevangenismuseum geopend in gebouw Alcoven. Oud-bewaarders geven rondleidingen door de cellenblokken. Amnesty zet zich in voor de huidige (politieke) gevangenen door een groeikaars te maken op plein A. De bezoekers mogen zelf stompjes kaars meebrengen. Café De Bak is open. Er staat een draaimolen op de binnenplaats voor de allerkleinsten. Toegang tot de Blokhuispoort kost 1 € per persoon. Kinderen tot 10 jaar hebben gratis toegang.

Info: www.blokhuispoort.nl en www.tresoar.nl