In corona-arm Friesland genieten nog veel toeristen op fiets en boot van stad en land

In corona-arm Friesland genieten nog veel toeristen op fiets en boot van stad en land

Veel Nederlanders voor het eerst op motorjacht door Friesland

SNEEK/RIJS (NL) – Wie nu, in oktober, in Friesland op vakantie is of gaat, of er woont, kan dubbel genieten van de dynamiek van het platteland. De bossen en windsingels worden heel geleidelijk steeds kleurrijker, zo ook de akkers en weilanden waar dagelijks indrukwekkende machines verschijnen om bijvoorbeeld voederbieten, aardappelen, maïs en gras te oogsten voor dier en mens. Vaarbewijsvrije huurmotorjachten (max. 15 m, max. 20 km per uur) passeren de talrijke bruggen en sluizen die nog steeds royaal bediend worden. En er wordt nog veel gefietst langs de oevers van de vele waterwegen en hier en daar een terrasje gepikt. De meeste hotels aan de Elfstedenroute hebben in oktober nog een aardige bezetting, afhankelijk van wat ze aan culinair entertainment in huis hebben en wat er in de omgeving te beleven is. 

Een motorjacht van Veldman Yacht Charters uit Sneek passeert zondag 27 september 2020 één van de twee bruggen in het Noord-Friese Burdaard aan de Ie (Elfstedenroute: www.elfstedenroute.nl).

Al met al een boeiend schouwspel in corona-arm Friesland, waar sinds begin oktober 2020, toen ook het aantal coronabesmettingen in deze vakantieprovincie flink toenam, Nederlandse vakantiegangers de plaats hebben ingenomen van de Belgen en Duitsers. In de zomer stapten wel veel buitenlanders in Friesland op de fiets of boot: de provincie was praktisch geheel virusproof. Maar nadat Friesland het stempel onveilig kreeg, onder andere van de Duitse overheid, regende het annuleringen. Eerder, medio september, werd rijkelijk besmet Noord-Holland, de provincie met Amsterdam binnen de grenzen, als Nord Niederlande gezien, waardoor in september veel Duitsers toen al hun “Urlaub im Norden” afzegden.

Meer Nederlanders kiezen voor motorbootvakantie
“Maar de ontstane gaten worden steeds weer gevuld door Nederlanders,” vertelt Richard Veldman van Veldman Yacht Charters in Sneek. “We moesten dit jaar velen teleurstellen, met als resultaat dat we nu meer vroegboekingen voor 2021 hebben dan in voorgaande jaren. Veel beginners, Nederlanders die anders naar het buitenland gingen, boekten een motorjacht om het te gebruiken als varend vakantiehuis. En wat blijkt: het merendeel was zo enthousiast, dat men voor volgend jaar besloten heeft weer voor een bootvakantie in Friesland te gaan. Ook nu, in de herfst, besluiten verscheidene Nederlanders om nog even een bootvakantie te boeken. Het vaarseizoen wordt steeds langer en de boten zijn net zo comfortabel als een luxe vakantiehuis op een bungalowpark van Roompot. En wie nog nooit met een jacht gevaren heeft, krijgt les van een van onze instructeurs tot het moment dat de nieuwbakken kapitein de boot helemaal onder controle heeft onder diverse omstandigheden.”
Voor instructie wordt gemiddeld een halve dag uitgetrokken. Er zijn ook bedrijven die volstaan met anderhalf uur les, maar dat vindt Veldman veel te weinig en onverantwoord. “Alleen al voor de uitleg van de techniek en voorzieningen aan boord heb je meer dan een uur nodig.”

Het familiebedrijf met 20 luxe huurmotorjachten en professionele pechhulpverlening aan pretschippers en berging van alle soorten pleziervaartuigen (www.112-water.nl), verwacht het in 2021 beter te hebben dan in 2020.
“De in het voorjaar opgelopen forse achterstand door de intelligente lockdown is helaas niet in te halen. We hopen dat dat niet nog eens gebeurt. Het is lastig ondernemen met corona: als je net een bepaalde, ook voor je gasten veilige koers uitgestippeld hebt, moet je die weer wijzigen vanwege nieuwe overheidsmaatregelen. Daar word je wel eens moedeloos van. Het kost veel energie, veel administratie en informatie. We hebben geregeld actuele nieuwsbrieven verstuurd naar onze klanten en dat wierp heel duidelijk zijn vruchten af. Als je correct informeert en anticipeert op overheidsmaatregelen, hebben ze vertrouwen in de goede afloop van de bij jou geboekte bootvakantie. We gingen qua veiligheidsmaatregelen vaak nog een paar stappen verder; dan neem je bijna elke vrees voor besmetting weg.”

Coronaproof agrarisch theater
Vrijdag 2 oktober 2020 gaf loonwerker Doeke Osinga uit Kimswerd onder toeziend oog van vele fietstoeristen en wandelaars een mooie voorstelling van voederbietenrooien voor de deur van hotel-restaurant Jans aan het Rysterbosk in Rijs, Gaasterland. Bietenrooiers zie je maar zelden in het glooiende bos- en merenrijke zuidwesten van Friesland. Boer en mede-eigenaar van een groepsaccommodatie en camping, Dirk Groen uit Oudemirdum, wilde wel eens experimenteren met de teelt van voederbieten, een smakelijk en voedzaam gerecht voor zijn 140 melkkoeien. Hij liet dit voorjaar Osinga, die voor meer boeren de voederbietenteelt organiseert, 3,5 hectare van Ule Haarsma gehuurd land, bij hotel Jans, inzaaien.

De opbrengst was 100 tot 120 ton per hectare, maar had ook 150 ton kunnen zijn. De bieten hadden nog wel tot eind oktober in de grond kunnen blijven om verder te groeien, maar Groen besloot in overleg met de loonwerker nu al te rooien. Het land is namelijk moeilijk berijdbaar voor zware oogstmachines en trekkers als het lang heeft geregend. De grond is ter plekke nogal vettig. Op het bewuste land zouden een paar jaar geleden polowedstrijden met paarden worden gehouden, maar die konden niet doorgaan omdat het land compleet doorweekt was en dus onbegaanbaar was geworden, dit na langdurige regenval.
Groen voert de voederbieten deels vers aan de koeien, verhakseld door een voermengwagen. Een deel van de oogst wordt in versnipperde staat met maïs ingekuild. Groen heeft bijna 110 hectare land tot zijn beschikking, waarvan 20 hectare maïs en 3,5 hectare voederbieten. De rest is grasland.

Meer info:
Varen:
www.fryslan.frl/home/kaarten_3208/item/openingstijden-bruggen-en-sluizen_727.html  (Openingstijden bruggen en sluizen in Friesland)
www.veldman-sneek.nl
www.boatcharterholland.nl
www.frieslandholland.nl
www.112-water.nl

Gaasterland:
www.kampeerboerderijgroen.nl  (melkveehouderij, groepsaccommodatie, SVR-camping Groen, Oudemirdum)
www.hoteljans.nl
www.marenklif.nl/nationaal-landschap-geschiedenis/  (over glooiend Gaasterland)

Voederbieten:
www.nieuweoogst.nl/nieuws/2020/05/27/areaal-voederbieten-neemt-opnieuw-toe
www.nieuweoogst.nl/nieuws/2019/10/29/huitema-voert-voederbieten-vers-aan-koeien
www.nieuweoogst.nl/nieuws/2020/06/15/voederbiet-als-het-superfood-voor-koe
www.lgseeds.nl/news/post/meerwaarde-in-het-rantsoen/
www.lgseeds.nl/media//w/h/whitepaper_voederbieten_2020_2.pdf

Virusveilige vakanties:
www.anderhalvemetervakanties.com

Unieke zekerheden voor aanstaande vakantiegangers:
Friesland Holland Travel Service, de reisorganisatie van het bureau voor toerisme van Fryslân,  biedt 15 unieke zekerheden in de Corona-periode:
www.frieslandfietsvakanties.com/informatie/de-reisorganisatie/
www.friesnieuws.nl/corona-voucher-met-sgr-garantie-bij-annulering-of-omboeking
www.anderhalvemetervakanties.com

Vakanties met SGR-Garantie van het bureau voor toerisme van Fryslân:
www.frieslandtravel.com
www.frieslandfietsvakanties.com

Vakantieland Friesland:
www.provinciefriesland.frl

Gratis abonnement op Fries Nieuws:
Kosteloos abonnement op wekelijkse nieuwsbrief over toerisme, recreatie en evenementen in Friesland: www.friesnieuws.nl/aanmelden-nieuwsbrief

Een motorjacht van Veldman Yacht Charters uit Sneek passeert zondag 27 september 2020 één van de twee bruggen in het Noord-Friese Burdaard aan de Ie (Elfstedenroute: www.elfstedenroute.nl).

Loonwerker Doeke Osinga uit Kimswerd imponeert toeristen en boeren met zijn bietenrooier op een akker voor hotel-restaurant Jan in Rijs (Gaasterland).

Veel door landbouwwerktuigen bereden wegen zijn nu erg modderig, dus is het raadzaam langzaam te rijden, want de wegen kunnen spiegelglad zijn. De boeren en loonwerkers maken elke dag de wegen weer schoon, maar brandschoon lukt niet als het vette kleiïge grond betreft.

Gaasterland is eigenlijk een enorme keileembult, het werk van een megagletsjer in de voorlaatste ijstijd (370.000 tot 130.000 jaar geleden). Keileem is een ongesorteerd mengsel van keien, grind, zand, klei en leem, een deels vanuit Scandinavië door het poolijs hierheen geduwde mix (grondmorene). In deze grondsoort worden vaak ook grote zwerfstenen aangetroffen, te zien in Oudemirdum en bij hotel Jans. De hunebedden in Drenthe zijn ook opgetrokken van zwerfstenen uit Scandinavië.

Fries Nieuws-redacteur Albert Hendriks maakte maandag 28 september 2020 deze foto’s in mistig Echtenerbrug en Oldelamer (Helemovaart, route Echtenerbrug-Driegwegsluis Nijetrijne). Pleziervaarders genoten in de namiddag van de mystieke sfeer en de aangename stilte.

Varen in Friesland is een van de meest virusveilige vakanties: met slechts enkele mensen op een jacht gestaag voorwaarts drijvend genieten van een uniek uitzicht over de weilanden en natuurgebieden, prachtige beschermde dorps- en stadsgezichten en aanleggen op ruime afstand van de buren, waar je maar wilt.

De verhuur van boten was in Friesland tijdens de intelligente lockdown in het voorjaar minimaal, maar sinds 1 juni 2020 wordt er volop gevaren. De sloepverhuur in Friesland was omvangrijker dan ieder voorgaand topjaar.

Nu nog, in de koelere herfst, zijn veel boten verhuurd. Er zijn bedrijven die hun schepen ook in november en in de ijsvrije wintermaanden verhuren voor vaarroutes met uitsluitend aquaducten, hoge vaste bruggen en bediende bruggen op trajecten die ook door de beroepsvaart worden gebruikt. Zo kan ook dan bijna heel Friesland worden bevaren. Er zijn al vier-seizoenen-boten voor het vieren van de Kerst gehuurd: in the middle of nowhere, ver van de drukte, of in een knus plaatsje met de sfeer van welweer.

Niet iedereen vaart, verplaatst zich continu met een gehuurd schip. Steeds meer mensen huren een groot motorjacht om te gebruiken als een vakantiehuis op een mooie plek in de natuur (Marrekrite) of in een pittoresk dorp of in de historische centra van de Friese Elfsteden, zoals hier in Harlingen, vlakbij de studio van Omroep MAX’s weerman Piet Paulusma (wit koopmanshuis).

Er zijn ook huurders die zich laten varen door een personal captain van een jachtcharterbedrijf: een paar dagen hier, een paar dagen daar. Je boot kan altijd op een toplocatie liggen: in het bosrijke deel van de provincie, in de wetlands van Earnewâld of ergens in het Friese merengebied.