In Elfstedenstad Bolsward verrijst een uniek cultuur-historisch centrum met drie musea

In Elfstedenstad Bolsward verrijst een uniek cultuur-historisch centrum met drie musea

Het is nu even stil in de bier- en berenburgstad

BOLSWARD (NL) – Er zijn geen toeristen in Bolsward. In deze tijd, een periode waarin het Coronavirus een bijna niemand ontziende veroveringstocht houdt, is er niet veel te zien en te beleven in het kleine, eens aan een zeearm gelegen Elfstedenstadje. Het ruim 400 jaar oude stadhuis staat in de steigers, het restaurant en het grote terras van hotel De Wijnberg zijn dicht, uit de bek van De Vleermuis, een kunstwerk van Johan Creten uit Parijs, spuit geen water, de in 1980 afgebrande Broerekerk, nu een ruimte voor events, is leeg, en de gracht onder de Elfstedenschaatsers is niet bevroren.

Het stadhuis is gebouwd tussen 1614 en 1617. Het verving een gebouw uit 1474. De ontwerper en bouwmeester is Jacob Gysbert, de vader van de Friese dichter Gysbert Japicx (www.gysbertjapicx.nl). In het souterrain bevond zich ook een waag. Er hangt nog een grote weegschaal. Onder de zolder van de toren bevond zich de Oudheidkamer. In de periode 1892 tot 1895 werd het stadhuis gerestaureerd naar een plan van de Rotterdamse architect Jan Verheul. Sinds Bolsward in 2011 is opgegaan in de gemeente Súdwest-Fryslân (Sneek) is het gebouw niet meer in gebruik als gemeentekantoor. Pas tien jaar later krijgt het dus een nieuwe functie: onderdak voor de drie Bolswarder musea (het Titus Brandsma Museum, het Gysbert Japicxhûs en de Oudheidkamer) een bibliotheek, een cultureel centrum en een horecabedrijf.

Er rijden opvallend veel lege of bijna lege lijnbussen door de smalle hoofdstraat Bolsward. Die doen de vele monumentale gebouwen op hun grondvesten schudden. De stad is blijkbaar een knooppunt in het openbaar vervoer.

Stadhuis wordt topattractie ‘De Tiid’
De winkels zijn open en een enkel restaurant biedt afhaalmenu’s aan. Zij vrolijken momenteel de omgeving van het ingepakte stadhuis (1617) op. Het wordt gerestaureerd, vergroot en heringericht. Het huis van de voormalige gemeente Bolsward wordt een nieuwe toeristische attractie, een cultuur-historisch centrum op de Elfstedenroute, maar ook een ontmoetingsplek voor bewoners uit de regio. De verhalen over Bolsward en de Friese taal en cultuur staan in de nieuwe opzet centraal. In het complex vinden straks, in 2021, verschillende activiteiten, zoals kleine theatervoorstellingen, lezingen en educatieve activiteiten plaats. Maar je kunt er volgend jaar ook boeken lenen en trouwen als voorheen. Er komt ook horeca in het complex.

Het stadhuis van ruim 2400 vierkante meter en de even grote nieuwe ruimtes worden door de aannemers Friso en Jurriëns Noord uit Sneek met elkaar verbonden door een publieksruimte, waarvan een deel de vorm van een atrium krijgt. In de Nieuwe Waag, een zaal, komt een auditorium met ruimte voor zo’n honderd mensen. Deze zaal is bedoeld voor culturele activiteiten.

Naar verwachting wordt het gehele project eind 2020 opgeleverd. De ingebruikname van ‘De Tiid’, de naam van het cultuur-historisch centrum, zal in het voorjaar van 2021 zijn. Het leeuwendeel van de bouwkosten, tegen de 9 miljoen euro, komt voor rekening van de gemeente Súdwest-Fryslân. De provincie Fryslân draagt 3 miljoen euro bij. Ook vier Bolswarder stichtingen, de stichting Sint Anthony Gasthuis, de Hendrick Nannes en Catrijn Epes-stichting, de stichting Het Weeshuis en het Fonds Stichting Bolsward-Dronrijp 1993, betalen mee: samen 1,25 miljoen euro. De Rabobank Zuidwest Friesland draagt 100.000 euro bij. De totale realisatiekosten van De Tiid gaan in de richting van 14 miljoen euro.

Prachtige plek
“Met de realisatie van cultuur historisch centrum De Tiid wordt de geschiedenis van het gebied weer zichtbaar en voelbaar gemaakt”, zegt burgemeester Jannewietske de Vries. “Samen met de bibliotheek, de nieuwe museale tentoonstellingen, het gemeentelijk archief, een horecagelegenheid, een auditorium en een loket van de gemeente wordt dit een prachtige plek.”

Meer info over de fonteinen en Bolsward:
www.frieslandfietsvakanties.com/product/eleven-fountains-tour-elfstedentocht-langs-fonteinen-van-wereldberoemde-kunstenaars/  (uitvoerige beschrijving van de fonteinen)
www.sudwestfryslan.nl/nieuws/realisatie-historisch-centrum/  (restauratie en uitbreiding stadhuis Bolsward)

Meer info over reizen naar Friesland in Corona-periode:
www.friesnieuws.nl/bureau-voor-toerisme-friesland-rekent-op-extra-drukte-in-zomer-en-najaar/

Friese reisorganisatie biedt 15 unieke zekerheden:
www.friesnieuws.nl/corona-voucher-met-sgr-garantie-bij-annulering-of-omboeking/
www.frieslandfietsvakanties.com/informatie/de-reisorganisatie/

Vakanties met SGR-Garantie van het bureau voor toerisme van Fryslân:
www.frieslandtravel.com
www.frieslandfietsvakanties.com

Vakantieland Friesland:
www.provinciefriesland.frl

Friesland reisgidsen, magazines en routekaarten:
www.frieslandhollandwebshop.nl

Gratis abonnement op Fries Nieuws:
Kosteloos abonnement op wekelijkse nieuwsbrief over toerisme, recreatie en evenementen in Friesland: www.friesnieuws.nl/aanmelden-nieuwsbrief

Cultuur-historisch centrum ‘De Tiid’, een miljoenenproject, wordt pas volgend voorjaar onthuld. Dan komt het oude stadhuis ook weer tevoorschijn.

Ongewoon stil in Bolsward. Onderstaande foto’s maakte Fries Nieuws-redacteur Albert Hendriks gisteren, dinsdag 17 maart 2020 rond 17.00 uur, tijdens een wandeling van hotel De Wijnberg naar de voormalige kloosterkerk, de Broerekerk, en terug. Het door Johan Creten vervaardigde kunstwerk De Vleermuis is één van de Friese 11Fountains, een project van de stichting Leeuwarden-Friesland Culturele Hoofdstad van Europa 2018.

Artist’s impression van cultuur-historisch centrum ‘De Tiid’, Fries voor ‘de tijd’.