In Friese zuivelfabriek laat Opera Spanga armoede door merg en been gaan

In Friese zuivelfabriek laat Opera Spanga armoede door merg en been gaan

Charles Dickens’ Scrooge in Langelille aan de Tsjonger, maar dan heel anders

LANGELILLE (NL) – Oostenrijk heeft zijn Wiener Staatsoper, in Wenen natuurlijk. Friesland heeft ook een operahuis: de oude melkfabriek in Langelille aan de Tsjonger. Daar wordt 28, 29, 30 december 2022 en 6, 7 en 8 januari 2023 Madam Scrooge opgevoerd door Opera Spanga. Spanga is, net als Langelille, een laagveendorp in de gemeente Weststellingwerf, bekend van opera’s in een feesttent in een weiland van een boer. Artistiek leider en stimulator is Corina van Eijk die nu met een bittere, maar komische variant van Charles Dickens’ ‘A Christmas Carol’ is gekomen. De door en door gierige Ebenezer Scrooge in het kerstverhaal van Dickens uit 1843, dat over sociaal onrecht en armoede gaat, is door de maker van het tekstboekje (libretto), Irma Achten, vervangen door een boosaardige krenterige vrouw, Madam Scrooge. En die valt anno 2022 in de voormalige zuivelfabriek van de coöperatie NOVAC in Langelille op vrouwen, niet op mannen zoals in de tijd van Dickens (1812-1870) in Engeland.

Van Eijk: “Madam Scrooge is een aangrijpend muziektheater over hoe ongeremde gulzigheid – de basis van ons verziekt financieel klimaat – de kloof tussen arm en rijk steeds dieper maakt.”
De Friese mix van klassieke muziek, toneel op basis van een wereldberoemd boek, is anders dan in het oude Wenen, niet alleen voor de fine fleur, maar voor Jan en alleman. Overigens is ‘A Christmas Carol’ al talloze keren bewerkt voor theater, film en televisie. Er bestaan ook ontelbare modernere versies van het Engelse kerstverhaal, zogenaamde adaptaties. Des te nieuwsgieriger zullen operaliefhebbers zijn naar de laatste productie van Corina van Eijk in de oude zuivelfabriek van Langelille, die, om armoede voelbaar te maken voor iedereen, niet verwarmd is.

Meer info:
www.operaspanga.nl
www.wiener-staatsoper.at

Vakanties met SGR-garantie en andere unieke zekerheden van het bureau voor toerisme van Fryslân, Friesland Holland:
www.frieslandhollandtravel.nl

Meer info over vakantieland Friesland:
www.frieslandholland.nl
www.friesnieuws.nl

Op de fiets naar het pop-uptheater van Opera Spanga, de aan de rivier de Tsjonger (Tjonger) gelegen voormalige zuivelfabriek ‘De Volharding’ van de landbouwcoöperatie NOVAC, gebouwd in 1896 en gesloten in 1970. De fabriek in de Groote Veenpolder had een eigen insteekhaven met loskade. Fries Nieuws-redacteur Albert Hendriks, geboren in 1953 en zoon van een melkveehouder in Rutten in de Noordoostpolder, heeft er nog melkbussen gelost als hulpje van de melkrijder. Zijn vader Klaas Hendriks was lid van de zuivelcoöperatie NOVAC, die ook een grote vestiging had in Oosterzee aan de Tsjûkemar, het Tjeukemeer. Die vestiging was in de tachtiger jaren van de vorige eeuw een moderne kaasfabriek, maar inmiddelds ook van het tioneel verdwenen. Op de plek staan nu woningen. In Oosterzee resteert nog de markante schoorsteen als enig overgebleven industrieel erfgoed. Foto’s 3 september 2022: Fries Nieuws, de nieuwsdienst van het bureau voor toerisme van Fryslân en reisorganisatie www.frieslandhollandtravel.nl