Jachtverhuurder Westerdijk en Noblesse Cruiser in voormalig onderkomen van Rondvaardij Princenhof

Jachtverhuurder Westerdijk en Noblesse Cruiser in voormalig onderkomen van Rondvaardij Princenhof

Wieger en Sietske Westerdijk van eiland naar toplocatie op de wal

Hier, op de voormalige basis van rederij Princenhof in Earnewâld in Nationaal Park De Alde Feanen, direct naast hotel Princenhof, vestigt zich Westerdijk met zijn motorjachtverhuur en –verkoop. De foto is een archieffoto van Friesland Holland Nieuwsdienst.

EARNEWÂLD (NL) – De jachtverhuurders én bouwers Wieger en Sietske Westerdijk hebben hun vestiging aan het Sydsdjip in Earnewâld, het centrum van Nationaal Park De Âlde Feanen, verkocht. Ze verkassen van de alleen over water bereikbare werf met woning naar de overkant van de vaarweg Grou-Drachten, naar de voormalige basis van Rondvaardij Princenhof, pal naast hotel-restaurant Princenhof.

Het 1 oktober 2018 verworven vastgoed omvat een twee etages omvattend havengebouw met receptie, kantoren en berging, een haven voor bijna 20 motorjachten, een kassa- en informatiegebouwtje, een grote etagewoning met daaronder een bedrijfskeuken en een berging en parkeergelegenheid. Het geheel, ooit opgezet door reder Lex de Kamper en zijn echtgenote, verkeert in topstaat. Rondvaartbedrijf Princenhof, nu van Nynke de Vries en haar partner, verhuisde eerder naar het bedrijventerrein De Stripe, ook in Earnewâld. Daar hebben zij, bij een werf van de familie De Kamper, vier boten afgemeerd die voorheen deel uitmaakten van de vloot van reder Dirk Koomen. Die raakte in de financiële problemen en moest de haven aan de Piet Miedemaweg en de schepen afstoten. Nu zit Westerdijk op die unieke plek, een toplocatie waarop meerdere ondernemers en particulieren aasden. De overname van de voormalige Princenhof-basis verraste velen. Op het door de Westerdijken afgestoten eiland vestigt zich overigens weer een werf, klein van opzet, startend met één huurjacht.

Uitbreiding vloot
De verhuurvloot van Westerdijk wordt op de nieuwe locatie groter. Er komen twee Noblesse motorjachten bij die deze zomer nog onder de vlag van het Sneker jachtverhuurbedrijf Sanzi van Sandra Zipp-Reineman voeren. Zij is gespecialiseerd in jachten van de werf Linssen uit Maasbracht, een gewild merk met een eigen marketing voor de verhuur. Er zijn vooral in het buitenland veel Linssen jachten in de verhuur via een jachtinvesteringsprogramma, een systeem waarmee zeiljachtverhuurder Yachtcharter Ysselmeer onder leiding van Jan Heeres in Lemmer, nu Enjoy Sailing, als eerste furore maakte. Zijn vloot groeide in no-time uit van een paar Bavaria’s naar bijna 60 kajuitzeiljachten van het Duitse merk en ook enkele Jeanneaus en Beneteaus uit Frankrijk. Hij tuigde zelfs een compleet chartereiland met restaurant in de Lemster wijk De Markol op.

Bank werd boot
Door de geringe opbrengst van geld op de bank en de lagere rendementen op een vakantiewoning in grote parken investeren steeds meer particulieren in luxe motorjachten met huursommen van 2.000 tot 3.000 euro per week. Ze rekenen op een rendement van 5 tot 10%, maar minder komt ook voor. De vloot van Aquanaut Yachting in Sneek, een concurrent van het Brabantse Linssen, wordt op deze wijze ook steeds groter. Aquanaut zegt een opbrengst van 6 tot 9% toe.
Er zijn trouwens ook niet bij Linssen aangesloten verhuurders met een Linssen-jacht in het programma. Zo heeft Zijda Yachting in Sneek sinds kort ook een luxe Linssen via een investeerder in de vloot. Als een boot bij een bepaalde verhuurder in de ogen van de investeerder te weinig opbrengt, kan hij besluiten zijn jacht in een andere verhuurorganisatie onder te brengen. Dat is juist het grote voordeel van een boot: je kunt hem meenemen, elders verhuren, dit in tegenstelling tot een parkwoning. Zo had Yachtcharter Urk ineens vier bijna nieuwe Linssens in de verhuur. Inmiddels stijgen de investeringen van particulieren in luxe jachten van Friese werven snel. Op Boot 2019 in Düsseldorf staan de Friezen en de Brabanders midden in hal 14 tegenoverelkaar. Een pad van slechts drie meter scheidt de Friesland Holland-stand — met de jachtverhuurders en -bouwers van Friesland — van de Brabantse verhuurformule.

De nieuwe locatie van Yachtcharter Westerdijk. Wieger en Sietske Westerdijk beginnen hier ook een jachtmakelaardij, gespecialiseerd in luxe motorjachten. Bovendien komt hier het verkoopkantoor van Noblesse Cruiser, een populair type motorjacht dat ze kochten van jachtbouwer Ab Kroon, eigenaar van Noblesse Yachts in Lemmer.

De meeste huurjachten van Yachtcharter Westerdijk liggen al op de nieuwe locatie.

De nieuwe Friese Noblesse Cruiser kan een geduchte concurrent van de Linssen kruiser worden. Twee versies van Westerdijks luxe motorjacht zijn te bewonderen tijdens Motorboot Sneek, 2, 3 en 4 november in de jachthaven van Aquanaut aan de Selfhelpweg in Sneek (bedrijvenpark Woudvaart). Info: www.motorbootsneek.nl

Deze locatie van Westerdijk is binnenkort verleden tijd.

Wieger Westerdijk heeft er zin in. Al jaren kijken hij en zijn vrouw Sietske uit naar een beter bereikbare plek op de vaste wal en die hebben ze nu, een toplocatie nog wel, bijna voor de deur. Ze hoeven niet eens verhuiswagen te huren.

Meer informatie:
www.westerdijk.com
www.noblessecruiser.nl  (Westerdijk)
www.rondvaardij-princenhof.nl
www.princenhof.nl  (hotel)
www.sanziyachtcharter.nl (verhuurt Linssen jachten)
www.linssenyachts.com
www.aquanaut.nl
www.zijda.nl (verhuurt Linssen jacht)

Friesland Holland Travel Guide & Tourist Atlas en kaart bestellen?
www.frieslandhollandwebshop.nl

Vakantiebestemming Friesland Holland (Best in Travel 2018 volgens Lonely Planet):
www.provinciefriesland.frl

Arrangementen van bureau voor toerisme van Fryslân:
www.frieslandtravel.com
www.frieslandfietsvakanties.com

Gratis abonnement op Fries Nieuws:
Kosteloos abonnement op wekelijkse nieuwsbrief over toerisme, recreatie en evenementen in Friesland: www.friesnieuws.nl/aanmelden-nieuwsbrief