Jenny Douwes

Jenny Douwes

Jenny Douwes

Ik heb half oktober 2018, na thuiskomst van een Friesland promotietour in Denemarken, een dikke stapel Leeuwarder Couranten gelezen. Gesodemieter in de provincie! Bij de Vikingen concentreerde ik me op de gebeurtenissen daar. In Friesland was Zwarte Piet elke dag hét thema, zo stelde ik na twaalf kranten vast.

De Gefion fontein in Kopenhagen.

In de rechtbank van Leeuwarden pro-Piet Jenny Douwes — door het Openbaar Ministerie beschuldigd van opruiing via Facebook (stelt helemaal niks voor met wat Geert Wilders en Thierry Baudet elke dag roepen) — Blokkeer-Friezen die een vrije doorgang willen voor Zwarte Piet, de anti-Piet Jerry Afriyie en advocaat Wim Anker, pro Jenny en anti Twan Huys. En een grote menigte pro-Pieten vóór het gerechtsgebouw die Jenny een hart onder de riem steken.

Ik ben beslist niet rascistisch, altijd in de weer met en geïnteresseerd in buitenlanders en hun cultuur. Maar hoe zeer ik ook mijn best doe, al een jaar lang, ik krijg het niet voorelkaar om Afriyie en zijn maten sympathiek te vinden en begrip te hebben voor de acties van hun beweging Kick Out Zwarte Piet.

Voor Jenny uit Harkema (Friese Wouden) heb ik echter grote waardering. De onderneemster, verhuurder van hoogwerkers, verreikers en ander bouwmaterieel, staat voor een goede zaak: behoud van een traditioneel kinderfeest zonder geklier van volwassenen. Ze is een strijdbare Friezin, laat zich niet intimideren, provoceert niet.

Het stoppen van de bus met demonstranten, november vorig jaar halverwege Lemmer-Dokkum, vond ik wel een leuke stunt. Het bedreigen van de inzittenden vind ik absoluut niet kunnen, maar ik geloof niet dat de zeer ervaren protesteerders, zo te zien altijd vrij en beschikbaar voor een demonstratie tegen Zwarte Piet, zich ook werkelijk bedreigd voelden. Aanstellen is ook een vak.

Stomverbaasd was ik toen ik las dat manager Oeds Westerhof van Leeuwarden Culturele Hoofdstad van Europa 2018 en zijn zwaar gesubsidieerde mede-managers zich geroepen voelden voor het optuigen van een soort demonstratie tegen Jenny en de Blokkeer-Friezen omdat Nederland zou denken dat Friezen rascisten zijn. Er valt helemaal niks recht te zetten. Friezen zijn zéér tolerant, gastvriendelijk, behulpzaam, en inderdaad, ze zijn ook heel transparant. Iedereen weet dat. Vraag maar aan Maarten van der Weijden. Er kwamen dan ook maar 200 Friezen naar de tegendemonstratie in de Prinsentuin. 

Westerhof en Co kloppen zichzelf als Voorbeeld-Friezen op de borst, schreeuwen om aandacht in de media ten gunste van hun eigen peperdure feestelijke intochten. Ze kunnen beter een overall aantrekken en de niet spuitende Elfsteden-fonteinen gaan repareren.

Bijgaande foto maakte ik van de wél spuitende Gefion fontein in Kopenhagen. Voor Jenny Douwes.

Albert Hendriks
Directeur bureau voor toerisme Friesland Holland te Wolvega

Meer informatie:

http://www.vriendenvansint.nl/
http://stopblackface.com/kozp/
www.materieel.com
www.absolutefacts.nl/denemarken/gefion-fontein-kopenhagen.htm 

Friesland Holland Travel Guide & Tourist Atlas en kaart bestellen?
www.frieslandhollandwebshop.nl

Vakantiebestemming Friesland Holland (Best in Travel 2018 volgens Lonely Planet):
www.provinciefriesland.frl   

Arrangementen van bureau voor toerisme van Fryslân:
www.frieslandtravel.com
www.frieslandfietsvakanties.com 

Gratis abonnement op Fries Nieuws:
Kosteloos abonnement op wekelijkse nieuwsbrief over toerisme, recreatie en evenementen in Friesland:
www.friesnieuws.nl/aanmelden-nieuwsbrief