Jopie Huisman van Drenthe strijkt neer in Friese vogelopvang

Jopie Huisman van Drenthe strijkt neer in Friese vogelopvang

Kunstenaar Erik van Ommen 25 januari 2019 in Fûgelhelling Ureterp

URETERP (NL) – De in Nederland, maar ook in het buitenland vermaarde schilder, tekenaar en graficus Erik Van Ommen uit het Drentse Vries laat op vrijdag 25 januari 2019 om 19.30 uur in vogelasielcentrum De Fûgelhelling in Ureterp zien welke technieken hij gebruikt om vogels te verbeelden. En dat zijn vele methoden!

Schilderij in olieverf van Erik van Ommen: De huismus.

Hij legt ze uit aan de hand van zijn werk en videobeelden. Zo toont hij hoe hij zwaluwen tekent in Twente, een kluut boetseert op het Vlielandse Wad, reigers schildert in Afrika en zich laat inspireren door de Japanse Sumi-e en houtdrukkunst. Via een bezoek aan de zeearend in het vogelrijke Hunzedal, waar hij zijn laatste boek ‘Poldervogels’ maakte, en de kraanvogels in het Fochteloërveen (nabij Appelscha in de Friese Wouden), belandt het publiek 25 januari tenslotte tussen de ijsberen op Spitsbergen.

Reserveer tijdig
De entreeprijs van de informatieavond is € 5. Reserveer tijdig een plek, want de lezingen in De Fûgelhelling, zeker met Van Ommen, trekken altijd veel publiek. Dit zijn de adresgegevens: De Fûgelhelling, De Feart 1, 9247 CK Ureterp, Telefoon: 0512-514328, info@defugelhelling.nl. Hetty Sinnema is de beheerder.

Veelzijdige kunstenaar
Erik Van Ommen (1956) studeerde in 1983 af aan de Academie voor Beeldende Kunsten Minerva in Groningen. Hij maakt figuratief werk in de traditie van de Noordelijke Realisten en exposeerde in vele musea en galeriën in binnen- en buitenland. Hij is een bijzonder veelzijdig kunstenaar: olieverfschilderijen, aquarellen, pastels, etsen, lino- en houtsnedes, sumi-e schilderingen, videofilms en teksten.
Hij schreef zelf de teksten voor een aantal van zijn boeken, onder andere over de bijeneter, dwerggans, grauwe kiekendief, boerenzwaluw, kluut en ijsvogel. In 2013 verscheen tijdens zijn overzichtstentoonstelling in Slot Zeist, dit ter gelegenheid van dertig jaar kunstenaarschap, het boek ‘Het Waddenatelier’. In 2015 kwam ‘Mijn reigerparadijs’ uit, waarin voor het eerst videofilms opgenomen zijn. Het boek werd genomineerd voor de Jan Wolkersprijs 2015. In 2017 illustreerde hij ‘Alle Vogels’, het bekroonde boek van Koos van Zomeren. Vorig jaar verscheen van zijn hand zijn dertigste boek ‘Poldervogels’, een schetsboek met meer dan 400 (!) penseeltekeningen en Japanse houtsnedes, gemaakt in de Oostpolder niet ver van zijn zijn huis.

Veldwerker
Van Ommen woont, werkt en exposeert in Atelier Brink 2, een oude pastorie aan de historische brink van Vries. Hij is een van de weinige kunstenaars die hoofdzakelijk buiten vogels en dieren schildert en tekent. Een telescoop is daarbij zijn belangrijkste hulpmiddel. Hierdoor kan hij het gedrag van zijn onderwerp zo goed mogelijk bestuderen en schetsen. Veel aquarellen en tekeningen werkt hij ter plaatse uit. Olieverfschilderijen en etsen zijn gebaseerd op veldschetsen en ontstaan in zijn atelier.

De hele wereld
Hij beschouwt de hele wereld als zijn atelier. Behalve in Europa registreerde hij ook vogels in de USA, Canada, Japan, India, Egypte, Israël, Kenia, Mauritanië, Gambia, Senegal, Namibië en Zimbabwe. In 1994 was hij “artist in residence” in de USA, in 2000 in Japan en in 2017 op Spitsbergen. “Kunst en natuur zijn voor mij onlosmakelijk met elkander verbonden. Daarom zet ik mij als beeldend kunstenaar in voor het behoud van datgene wat mij inspireert”.

Vroege Vogels
Voor VARA’s Vroege Vogels ontwierp Van Ommen het logo van de grutto, onze nationale vogel. In 2015 riep hij ‘Het Bevlogen Oog’, de prijs voor de beste jonge vogeltekenaar, in het leven.

Meer info:
www.erikvanommen.nl
www.defugelhelling.nl
www.vroegevogels.bnnvara.nl

Friesland reisgidsen, magazines en routekaarten:
www.frieslandhollandwebshop.nl

Vakantiebestemming Friesland Holland:
www.provinciefriesland.frl

Arrangementen van bureau voor toerisme van Fryslân:
www.frieslandtravel.com
www.frieslandfietsvakanties.com

Gratis abonnement op Fries Nieuws:
Kosteloos abonnement op wekelijkse nieuwsbrief over toerisme, recreatie en evenementen in Friesland: www.friesnieuws.nl/aanmelden-nieuwsbrief

Werk van Erik van Ommen: Ganzen.

Werk van Erik van Ommen: De grutto als logo voor het VARA-programma Vroege Vogels.

Erik van Ommen in het veld.